logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dokładanie 8GB Ramu o innym taktowaniu

hubciosze 16 Kwi 2021 21:32 1638 3
REKLAMA
  • #1 19384382
    hubciosze
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    piszę do kolegów z zapytaniem bo na komputerach średnio się znam, dostałem 2 kości (8Gb) ramu i nie wiem czy mogę je dołożyć do swoich obecnych 8Gb. Więc mam obecnie zamontowane Patriot Viper 3 DDR3 2x8GB 1866MHz a mogę dołożyć Crucial 8GB kit 4GBx2 DDR3 Ballistix Sport UDIMM o taktowaniu 1600MHz.
    I mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy opłaca się łączyć dwie różne kości pamięci o różnym taktowaniu? Jeżeli tak to wystarczy je wpiąć i już wszystko gotowe czy trzeba na nowo Windowsa instalować?
    Kiedyś słyszałem że komputer jest tak szybki jak jego najwolniejsza część, czyli pamięci będą chodzić z taktowaniem tych wolniejszych? Jeżeli tak to czy będzie bardzo to odczuwalne?

Jeśli informacje które podałem będą niewystarczające to jak najszybciej się poprawę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19384430
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    Będą działać z niższym taktowaniem. Różnicy między tymi szybkościami nie odczujesz - nie warto opierać się na opiniach z "internetów", bo i tacy mogą się znaleźć - piszę z doświadczenia. Zresztą, przy pamięciach najlepiej kierować się tzw. CL (warto o tym poczytać), bo czasami jest tak, że masz - powiedzmy - 1600 MHz z lepszym stosunkiem CL, i 1866 MHz z gorszym CL, więc mogą się "zrównać", i wtedy nie warto dopłacać do 1866 MHz.
    I tak, wystarczy tylko wpiąć, nic nie przeinstalowujesz. Kwestia tylko pozostaje, czy BIOS "przyjmie" starsze kości do współpracy z nowszymi.
    Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa - jeśli masz kolorowe sloty na pamięci (dwa sloty innego koloru, a dwa innego - np. 2 niebieskie i 2 czarne) - to dwie pamięci 1600MHz wpinasz w niebieskie sloty, a dwie 1866MHz w czarne - ważne, żeby pamięci z tym samym taktowaniem "siedziały" w tych samych kolorach slotów :)
  • REKLAMA
  • #3 19384756
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    hubciosze napisał:
    Jeżeli tak to czy będzie bardzo to odczuwalne?

Nie powinno. Nie podałeś procesora, płyty, więc można powróżyć w szklanej kuli. ;)
    Pamięci 1866 będą pracować z prędkością 1600.
    Każda pojemność musi pracować na osobnym kanale (w teorii):
    Dokładanie 8GB Ramu o innym taktowaniu
  • #4 19386489
    mesjasz19
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Jeżeli nie jesteś grafikiem, nie pracujesz na wymagających programach to nawet nie odczujesz że taktowanie spada do najniższej wartości w singlu.
    Dobry SSD lub m2 procesor a potem ram dopiero będzie miał wpływ na szybkość działania całego systemu.
REKLAMA