logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 9902S nie widzi modułku Conax CI CAM ?! Jak Naprawić

Xeo 23 Paź 2005 15:37 2621 9
REKLAMA
  • #1 1921776
    Xeo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam!

Tak jak w temacie Tunerek nokia 9902S w slocie CI siedzi carta opłacana canal digital a ci cam opłacany conax ( podstawowy pakiet).

Przy tescie nie znajduje CA module ?! Ponoć cos sie kisił i zgasł ! :cry: troche sie grzeje ?!

Jest mozliwość rozbiurki i naprawy ?! Bo nowy 80euro :| . Ewentualnie gdzie moge znaleśc jakies info o naprawach! może tylko jakis stabilizator poleciał or kondzior!

Nie robiłem tego nigdy wiec pytam! Mam sprzet do smd i bga tylko nie wiem jak go rozebrać ?!

Za wszelkie sensowne info z góry dzieki :) .

pzdr.Xeo 'o5
  • REKLAMA
  • #2 1922306
    erneest
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    Moduł na bocznych dłuższych krawędziach jest punktowo zgrzany, widać to doskonale. Musisz delikatnie rozerwać te zgrzewy po obu stronach i zdjąć obie blaszki obudowy. Wygląd modułu znajdziesz http://prgh.freehosting.net/index.html , to tzw Eurocam. Zajrzyj tez http://www.lefdata.com/satellite/cam/ . Na tej drugiej stronce znajdziesz tez oryginalne firmware do modułów i opis wymiany oraz przeróbek CAM. Jeszcze jedna sprawa, czasami Nokie 9800S i 9902S zabijały moduły podczas właczania tunera, gdzieś na stronce Lefdata jest tez opis jak przerobić te dwa modele Nokii, co prawda mowa tam o modułach Joker i podobnych wielosystemowych ale to pomaga dla dowolnego mudułu.
  • REKLAMA
  • #3 1934057
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam!

@erneest

Słuchaj rozebrałem moduł sporo tam elektroniki! Wiesz moze co najczesciej pada ?! Dorwałem tez schemat ale sporo tam lini zasilania!!! :/ .

Co do scheamtu przeróbki przewertowałem cała witryne i nic nawet linka nie znalazłem! Moze masz gdzieś zassane?!

Dzięki :D

pzdr.Xeo 'o5
  • #4 1935137
    jurgenson
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witaj!! Myslę że powinienes rozpoczac od sprawdzenia Camu na innym resliverze , zeby mieć pewnosc jego uszkodzenia , to że się nagrzewa jest raczej normalnym objawem , a reszta to już zalezy od Twoich umiejetnosci ,poczawszy od sprawdzenia prawidłowosci napiec na nim wystepujacych -skonczywszy na sprawdzeniu software, oraz dokonaniu sprawdzenia odbiornika sat .poz
  • REKLAMA
  • #5 1994345
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam!

@jurgenson

A możesz mi polecić jakieś oprogramowanie do testów samych modułów czy jest tylko upgrade wsadu ?!

Znalałem tyko nowy wsad do tego modułu nic o sofcie do testu wsadziłem moduł do slotu w laptopie wykrył nieznane urzadzenie nic pozatym bez softu lipa!

Więc bede wdzieczny z jakie info na ten temat!

pzdr.xeo 'o5
  • #6 2080576
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam!

1.Odbiornik sprawny drugi modul pracuje bez zastrzezeń.
    2.Laptop go nie widzi w slocie.
    3.Napiecia podane zgodne z opisem na chemacie podanym prze kolege @erneest

Wina napewno modułu! :| sa jakies szanse na naprawe!

Jakieś sugestie ?

pzdr.Xeo 'o5
  • #7 2080592
    erneest
    Jedyne co mogę doradzić to dokładnie obejrzyj elementy smd, może któryś się po prostu spalił. Czasami padają kości flash z firmware, jedyny ratunek to wylutować ją i zaprogramować w zewnetrznym programatorze.
  • REKLAMA
  • #8 2099986
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam!

@erneest

Sluchaj jakim napieciem zasilany jest ten moduł ? Nie spisałem sobie jak mierzyłem na tej Noki podłącze zasilanie z zewnątrz może jakis stabilizator poleciał lub dioda ?

pzdr.Xeo 'o5
  • #9 2100000
    erneest
    Moduł ma zasilanie standardowe 5V, powinna być jakaś stabilizacja napięcia.
  • #10 2260652
    Xeo
    Poziom 19  
    Witam! :D

Nadal moduł CAM jest w fazie testów.

Jak sie podniesie napisze co było przyczyną uszkodzenia! :)

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi! :D:D:D

pzdr.Xeo 'o6

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy modułu Conax CI CAM używanego w tunerze Nokia 9902S, który nie jest wykrywany przez urządzenie. Moduł jest opłacany i powinien działać z podstawowym pakietem Canal Digital, jednak podczas testu tuner nie znajduje modułu CA. Moduł nagrzewa się i prawdopodobnie uległ uszkodzeniu, co może być spowodowane awarią stabilizatora napięcia lub kondensatora. Zalecane jest rozebranie modułu poprzez delikatne rozerwanie punktowych zgrzewów na bocznych krawędziach i zdjęcie obudowy, co ujawnia skomplikowaną elektronikę SMD i BGA. Wskazano na możliwość uszkodzenia kości flash z firmware, którą można wymontować i zaprogramować zewnętrznym programatorem. Moduł zasilany jest standardowym napięciem 5V z wewnętrzną stabilizacją. Sugerowano testowanie modułu na innym odbiorniku, aby potwierdzić uszkodzenie. Brak dostępnego oprogramowania do testów modułu poza aktualizacją firmware. Wskazano również na strony internetowe z opisami modułów Eurocam i przeróbek dla modeli Nokia 9800S i 9902S, które mogą pomóc w naprawie. Autor kontynuuje testy i planuje podzielić się wynikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA