logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić lub jak zrobić ładowarkę 5V 1,5A do Creative MP3?

DonFish 23 Paź 2005 15:43 1056 2
REKLAMA
  • #1 1921791
    DonFish
    Poziom 11  
    Witam !
    Jestem nowy na tym forum i jeśli założyłem topic w niewłaściwym dziale to z góry przepraszam i prosze o przenisienie do odpoweidniego działu.
    Mam nastepujący problem, kupiłem odtwarzacz mp3 firmy creative ale bez ładowarki odtwarzacz potrzebuje ładowarki DC IN 5V - -(*- + takie jest oznaczenie na playerze natomiast na orginalnej ładowarce jest napisane input: 1---240v ~50/60hz
    OUTPUT: 5V---1.5A
    bolec w wejściu playera ma 1,5mm natpomiast całej wejśce w playerze ma 4mm
    W zaiązku z tym mam następujące pytanie. Czy można taką ładowarke gdzieś kupić i nie myśle tu raczej o orginalnej tylko jakiejś kompatybilnej ? Lub zrobić taką ładowarke/zasilacz który będzie pracował z takim playerkiem i ładował w nim baterie (bateria 3,6V litowo-jonowa) ? Oczywiście sam bym tego nie robił tylko poszukałbym jakiegoś elektronika ale chce wiedzieć wcześniej czy takie rzeczy się robi ?
  • REKLAMA
  • #2 1921830
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Pewnie że da rade zrobić takie ustrojstwo.
    LM7805 - to jest stabilizator o wydajności 1,5A i o napieciu wyjściowym 5V.
    Poszukaj dobrze na forum znajdziesz schematy.
    Pozdrawiam
  • #3 1922053
    DonFish
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedź.
    A czy z tym bolcem/wtyczką nie będze problemu ? Gdyż próbowałem dopasować z takie uniwersalnego zasilacza i żadna nie pasowała.
    Czy baterie litowo-jonowe są mocniejsze od nitowo-mh ? Pytam dlatego gdyż podłączałem baterie od komórki zamiast tej orginalnej która jest całkowiecie wyczerpana(litowo-jonowa) i jedynie poodświetlał się wyświetlacz w playerze po jakimś czasie na tej samej baterii wyświetlacz mrugał (bateria nitowo-mh). Chociaż obie baterie są 3,6V...
REKLAMA