logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić Creative Muvo z instalacji samochodowej? Schemat zasilacza?

agentczor 29 Gru 2005 15:24 1581 14
REKLAMA
  • #1 2126635
    agentczor
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam i mam problem...
    Chciałbym mieś możliwość zasilania tego odtwarzacza z samochodowej instalacji... Standardowo jest on zasilany modułem (1 bateria AAA przez port usb)...
    JAk może wyglądać schemat jakiegoś zasilacza...
    Z góry dzięki za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 2126766
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    po prostu musisz zrobic zasilacz ktory daje okolo 1.5V na wyjsciu, znajdz jakis stabilizator (poszukaj w notach stabilizatorow, nie wiem, moze LM317 potrafi zejsc tak nisko, ale nie jestem pewien, lepiej sprawdz kytory napewno da 1.5V), ktory potrafi dac tak niskie napiecie i do dziela :)
  • #3 2126828
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Lm 317 ma napiecie od 1,2 volta,wiec bedzie ok.

Pozdro
  • #4 2127202
    agentczor
    Poziom 13  
    Wystarczy zastosować tylko ten stabilizator?
    Dać jakiś bezpiecznik? A jeśli tak to na zasilaniu stabilizatora czy już na wyjściu?
    Jaki bezpiecznik ewentualnie?

I jeszcze na które złącza w usb dać to zasilanie?
    Może schemat - jeśli mógłbym prosic!!

Z góry dziekuje za info!
  • #5 2127343
    <<80Hz
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    nie zapomnij dolaczyc radiatora ;)
  • REKLAMA
  • #6 2127352
    agentczor
    Poziom 13  
    Wiem wiem - zrobilem zasilanie do cd-romu w aucie wczesniej...

Prosiłbym o schemacik!!

Znalazłem takie cuś na allegro
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78710038
    Wystarczy do zasilenia muvo te 500mA?

Zmieniłbym końcówke na taką http://www.pcmedia.republika.com.pl/gniazda/usb.htm

I tu pytanie taniej wyjdzie to kupić czy zrobić?
  • #7 2127815
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    a to zalezy od jakosci tego z allegro, ciekawe jak bedzie ze stabilnoscia napiecia, bo moga byc wahania, a tego napewno odtwarzacz mp3 nie lubi :P
  • #8 2127837
    agentczor
    Poziom 13  
    Więc jakbym mogł prosićo najprostszy chcemacik zasilacza takiego na 1,5v. Może faktycznie będzie lepszy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 2127932
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Jak kupisz ten zasilacz z Allegro i podłączysz - Muvo jedzie do serwisu.

Zasilacz to podstawowa aplikacja LM317 w obudowie TO-220 z radiatorem

Napięcie najlepiej ustawić na stałe dwoma dobranymi rezystoram na napięcie 1,5V; z ustawieniem napięcia potencjometrem montażowym jest ryzyko - chyba że zastosujemy dobrej firmy wieloobrotowy cermetowy.

Stabilizator zblokować od strony wejścia i wyjścia kondensatorami przylutowanymi bezpośrednio na jego nogach.
  • #10 2129767
    agentczor
    Poziom 13  
    Mógłbym prośić schemacik i liste potrzebnych elementów?
    Nawet z painta taki prosty.
  • #11 2129775
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    agentczor napisał:
    Mógłbym prośić schemacik i liste potrzebnych elementów?
    Nawet z painta taki prosty.

Chlopie czemu tys taki leniwy,wpisz sobie na forum LM 317 i ci wyskoczy napewno jakis schemack.

POzdro
  • REKLAMA
  • #13 2129884
    agentczor
    Poziom 13  
    najlepsze jest to że z tamtych schematów nie kapuje nic... :(

Naprawde nikt nie może napisać mi czego dokładnie potrzbuje i narysować schemat w paint ale nie ze znaczkami jakimis tylko bardziej rysunkowo...

Z góry dzięki a od studenta Rolniczej nie wymagajcie za wiele z elektroniki :P

DODANE:

Znalazłem w domu zasilacz do zapalniczki na którym pisze :
    Intput: DC 12V/24V
    Output: DC 6V 300mA

Jest solidie wykoany - układ 2360AD JRC 0113B, wogóle kupa elementów na płytce...
    JEst możliwość przerobienia - dołożenia czegoś żeby z 6v zrobić 1,5?
  • #15 2137911
    agentczor
    Poziom 13  
    oj napisał:

O dziękuje! A które elementy i o jakich wartościach trzeba zastosować żeby ustalić napięcie wyjściowe na poziomie baterii AAA i czy duży będzie trzeba wtedy radiator?
    Chyba że za ustalenie napięcia odpowiada "p1"

Na wejsciu podaje bezpopśrednio zasilanie z instalacji samochodowej?

A tu ten mój układ
    wejscie 24/12v
    wyjscie 6v 300mA

Da sie do tego coś podpiąć żeby uzyskać te 1,5v?

Jak zasilić Creative Muvo z instalacji samochodowej? Schemat zasilacza?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu zasilania odtwarzacza Creative Muvo z instalacji samochodowej, który standardowo jest zasilany przez port USB z baterią AAA (1,5 V). Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie stabilizatora napięcia LM317, który może obniżyć napięcie do około 1,5 V. Zaleca się użycie stabilizatora w obudowie TO-220 z radiatorem oraz stałe ustawienie napięcia wyjściowego za pomocą dwóch rezystorów dobranych do uzyskania 1,5 V, aby uniknąć niestabilności z potencjometrem. Wskazane jest również zastosowanie kondensatorów filtrujących na wejściu i wyjściu stabilizatora oraz ewentualnego bezpiecznika, którego lokalizacja (przed lub za stabilizatorem) powinna być dobrana z uwzględnieniem ochrony układu. Podłączanie zasilania do odtwarzacza powinno odbywać się do odpowiednich pinów USB (5 V i masa), jednak napięcie musi być zredukowane do 1,5 V. W dyskusji pojawiła się także propozycja zakupu gotowego zasilacza z Allegro o parametrach 500 mA, jednak istnieje ryzyko niestabilności napięcia, co może uszkodzić odtwarzacz. Autor posiada także zasilacz do zapalniczki samochodowej o wyjściu 6 V/300 mA (układ 2360AD JRC 0113B) i pyta o możliwość jego przeróbki na 1,5 V. Wskazano link do schematu zasilacza LM317 (AVT1066), który można wykorzystać do wykonania stabilizowanego zasilania 1,5 V z instalacji samochodowej 12/24 V. Wymaga to doboru odpowiednich rezystorów i radiatora, a zasilanie wejściowe podaje się bezpośrednio z instalacji samochodowej.
REKLAMA