logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pralki w łazience: podwójny zawór, ukrycie przyłącza, zasilanie i odpływ

Kano7 17 Kwi 2021 19:17 4386 8
  • #1 19385939
    Kano7
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Witam.

Pralką którą posiadałem zepsuła się i muszę kupić nową, przy okazji postanowiłem przenieść ją z kuchni do łazienki. Chciałbym żeby stała w miejscu tej białej szafki po prawej stronie, niestety, ale będę musiał pokombinować żeby ją tam zainstalować.

W związku z tym mam do Was pytanie, czy dobrym pomysłem zgodnym ze sztuką byłoby wstawienie jakiegoś podwójnego zaworu do którego podłączona byłaby pralka i spłuczka. Przyłącze poprowadziłbym za WC, zrobił otwory w listwie przy podstawie prysznica by go nie było widać i podłączył do pralki.

Jeśli chodzi o zasilanie to wiem, że to trochę słabo, ale po prostu podłączał bym za każdym razem pralkę do gniazdka które jest po lewej stronie umywalki, mieszkam sam i nie byłby dla mnie to problem po prostu uważać na niego.

Z odpływem za bardzo nie mam dobrego pomysłu poza wrzucaniem węża odpływowego do brodzika na czas prania.

Zdaję sobie sprawę, że moje laickie pomysły mogą być słabe i jestem gotów zrobić to jak trzeba, ale naprawdę zależy mi na jak najmniejszym koszcie i ogólnej ilości pracy.

Podłączenie pralki w łazience: podwójny zawór, ukrycie przyłącza, zasilanie i odpływ

• #2 19385954
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    Kano7 napisał:
    Z odpływem za bardzo nie mam dobrego pomysłu poza wrzucaniem węża odpływowego do brodzika na czas prania.

I wraz z tym wypłynie ci cała woda z automatu.
    Minimalna wysokość odpływu to 50 cm.
    Wszystko poniżej połowy wysokości bębna jest możliwością do wypływu wody ze zbiornika automatu podczas prania.
  • #3 19385977
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Możesz tak zrobić jeśli nie chcesz zbytnio przerabiać łazienki bo to oczywiście koszta i nie specjalnie leży Ci na sercu estetyka, ale zapomnij o wrzucaniu węża odpływowego do brodzika, ale masz toaletę więc ona jak najbardziej się nada i są nawet dołączane wieszaki przy zakupie pralki, które służą do tego celu. Na przykład możesz zastosować taki zawór: https://www.arja.pl/produkt/5994/ZAWOR-KATOWY-PODWOJNY-1-2x3-4x3-8-SCHLOSSER.html ale w jego przypadku będzie konieczna redukcja by zasilić toaletę w wodę: https://www.tim.pl/redukcja-mosiezna-niklowana-z-g12z-na-g38w-2090-12-38-2090-12-38 lub wymiana wężyka zasilającego toaletę na taki: https://www.castorama.pl/wezyk-industrias-mat...3MDZ2gMDQFyd62qQRA4ATLgv-3SqSw8xoCKPcQAvD_BwE
    Pozostaje pytanie gdzie masz gniazdko 23OV?
  • #4 19385981
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    Kano7 napisał:
    Czy można tak podłączyć pralkę?
    Nikt nie zabroni. Problem z przewodem zasilającym. Nie będzie to wygodne. Podobnie jak z odpływem, choć wiele pralek ma wyprowadzony odpływ górą, że nie trzeba o tym myśleć
  • #5 19385985
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Jeżeli za tą białą szafką jest kuchnia a mieszkanie jest TWOJE a nie wynajmowane, to najlepszym rozwiązaniem będzie przebicie się przez ścianę i podłączenie pralki do istniejących przyłączy.
  • #6 19388007
    Kano7
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Kenworth 18 napisał:
    Możesz tak zrobić jeśli nie chcesz zbytnio przerabiać łazienki bo to oczywiście koszta i nie specjalnie leży Ci na sercu estetyka, ale zapomnij o wrzucaniu węża odpływowego do brodzika, ale masz toaletę więc ona jak najbardziej się nada i są nawet dołączane wieszaki przy zakupie pralki, które służą do tego celu. Na przykład możesz zastosować taki zawór: https://www.arja.pl/produkt/5994/ZAWOR-KATOWY-PODWOJNY-1-2x3-4x3-8-SCHLOSSER.html ale w jego przypadku będzie konieczna redukcja by zasilić toaletę w wodę: https://www.tim.pl/redukcja-mosiezna-niklowana-z-g12z-na-g38w-2090-12-38-2090-12-38 lub wymiana wężyka zasilającego toaletę na taki: https://www.castorama.pl/wezyk-industrias-mat...3MDZ2gMDQFyd62qQRA4ATLgv-3SqSw8xoCKPcQAvD_BwE
    Pozostaje pytanie gdzie masz gniazdko 23OV?

Gniazdko jest po lewej stronie umywalki, kabel podłączany na czas prania to niezbyt wygodne rozwiązanie ale za bardzo nie mam wyjścia chyba, że przedłużacz i kabel po podłodze na stałe naokoło ale to chyba jeszcze gorsze.

Toaleta jest na wysokości 42 cm, czyli jak rozumiem tą zawieszkę muszę powiesić na wysokości 50 cm i będzie ok no chyba, że znajdę jakąś pralkę z odpływem poprowadzonym górą to będę mógł bez przywieszki.
  • #7 19388034
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 873
    Kano7 napisał:
    że znajdę jakąś pralkę z odpływem poprowadzonym górą to będę mógł bez przywieszki.

Większość pralek ma z tyłu mocowania fabryczne aby wąż znajdował się wyżej niż poziom wody w bębnie:
    Podłączenie pralki w łazience: podwójny zawór, ukrycie przyłącza, zasilanie i odpływ Podłączenie pralki w łazience: podwójny zawór, ukrycie przyłącza, zasilanie i odpływ Podłączenie pralki w łazience: podwójny zawór, ukrycie przyłącza, zasilanie i odpływ
  • #8 19388114
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Wnioskuję, że Ty chcesz zakupić pralkę o załadunku od góry, ale tak jak kolega napisał post wyżej większość pralek ma wąż odpływowy mocowany do tylnej ściany co zapewni prawidłowy odpływ. Nie ma sensu naciągać przewodu zasilającego pralki nadmiernie i można zastosować przedłużacz w ostateczności, ale nie pierwszy z brzegu tylko atestowany ze sklepu elektrycznego a nie marketu, który będzie miał obciążalność przewodu conajmniej 16A. Sam stosuję przedłużacz, ale wykonany przeze mnie na odpowiedniej średnicy żył przewodu i dobrej jakości końcówkach czyli gnieździe i wtyczce i nic się nie przegrzewa i działa już ładnych parę lat.
    Do nowej pralki powinna być dodana taka zawieszka, ale gdyby nie było można dokupić: https://agdczesci.bazarek.pl/opis/9151922/zawieszka-weza-odplywowego-pralkizmywarki.html
    Zapomnij o brodziku w związku z odpływem bo masz toaletę i nie ma sensu kombinować i utrudniać sobie życia.
  • #9 19388317
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6857
    Dopływ ciągnij jak chcesz, tylko kup odpowiednio długi. Przedłużacza producent nie zaleca, ale można go zastosować, byle był porządny i z bolcem. Natomiast odprowadzenie wody musi być wykonane prawidłowo. Końcówka węża musi się znajdować na wysokości min. 60cm. To co zrobisz z wężem "po drodze" jest nieistotne. Kłania się prawo naczyń połączonych. Jedyne słuszne chyba w tym przypadku, to wpiąć się w kanalizę pod brodzikiem i wyprowadzenie stosownego odpływu przy pralce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przenieść pralkę z kuchni do łazienki i zastanawia się nad instalacją podwójnego zaworu do podłączenia pralki i spłuczki. Wskazano, że minimalna wysokość odpływu powinna wynosić 50 cm, a wąż odpływowy nie powinien być wrzucany do brodzika. Zamiast tego, sugerowane jest podłączenie do toalety, co jest możliwe dzięki dołączanym wieszakom. Użytkownik rozważa również użycie przedłużacza do zasilania pralki, jednak podkreślono, że powinien być on atestowany. W przypadku odpływu, zaleca się podłączenie do kanalizacji pod brodzikiem, aby zapewnić prawidłowy odpływ wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA