logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pralki do instalacji wodno-kanalizacyjnej

mkoz 05 Sty 2007 00:00 64257 15
  • #1 3406831
    mkoz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Niedawno kupiłem pralkę (Ariston AVSF109) i w mojej łazience (mieszkanie kupione niedawno z wyremontowaną łazienką) mam w ścianie rurę o średnicy wewn. około 30mm. Wlot tej rurki jest na wysokości jakies 55cm nad ziemią. Podejrzewam, że jest to syfon podtynkowy - nie wiem czy z zaworem kulkowym czy jakoś tak - nie znam się, wiem tylko tyle ile wyczytałem na forum. W każdym bądź razie wątpię żeby to była zwykła rurka idąca prosto do odpływu kanalizacyjnego, ponieważ nie śmierdzi z niej, a mieszkam tu już jakiś czas.
    Jeżeli chodzi o źródło wody dla pralki to mam na wysokości 40cm od podłogi wyjście do podłączenia węża.

Moje pytania brzmią:
    - Jak podłączyć wąż odpływowy pralki do tej instalacji? Czy mogę włożyć go bezposrednio do tego "syfonu" ?
    - Czy może koniecznie należy zastosować jakieś uszczelniacze gumowe dopasowujące wąż do rurki (ponieważ jest trochę luzu)?
    - Jak głęboko włożyć wąż w tą dziurę?
    - Czy wąż musi być jakoś specjalnie poprowadzony do tej dziury? Chodzi mi o wygięcie go w kształt odwróconej poziomo litery "S". Jeśli konieczne jest specjalne ułożenie to jak to ma przebiegać.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 3406988
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Wąż powinien być ułożony w kształcie litery U. Wejście bezpośrednio do syfonu (uszczelnione).
  • #3 3407174
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    any56 napisał:
    Wąż powinien być ułożony w kształcie litery U. Wejście bezpośrednio do syfonu (uszczelnione).

Końcówka węża ma mieć wentylację. Inaczej przy pierwszym płukaniu zaczną się dziać dziwne rzeczy. Z jednej strony woda do pralki będzie wlatywać, a z drugiej strony, samoczynnie -wylatywać :) Włóż go w dowolny sposób tak głęboko żeby tylko nie wyleciał z tej rury :?
  • #4 3407349
    mkoz
    Poziom 11  
    Dzięki PS 663S BIO :-). Widziałem już nie jeden twój post, więc pewnie masz rację :-)
    Ale dlaczego rozwiązanie z uszczelnieniem jest złe? Gdzieś wyczytałem, że zapobiega to sytuacji w której wyrzucana woda natrafi na opór i zaczęłaby się cofać w tym syfonie, szukając mniejszej linii oporu. A ten gumowy korek ma rzekomo być takim ogranicznikiem który nie pozwoli wodzie wylewać się na zewnątrz. Ale z drugiej strony, to sobie myślę, że jakby już woda chciała się cofnąć to i tak chyba ten koreczek by jej nie powstrzymał....
    A twoje rozwiązanie bez korka jest w tym celu, żeby nie powstawało w instalacji podciśnienie zasysające wodę z pralki, tak?

PS 663S BIO napisał:
    any56 napisał:

Końcówka węża ma mieć wentylację. Inaczej przy pierwszym płukaniu zaczną się dziać dziwne rzeczy. Z jednej strony woda do pralki będzie wlatywać, a z drugiej strony, samoczynnie -wylatywać :) Włóż go w dowolny sposób tak głęboko żeby tylko nie wyleciał z tej rury :?
  • #5 3407393
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    mkoz napisał:
    A twoje rozwiązanie bez korka jest w tym celu, żeby nie powstawało w instalacji podciśnienie zasysające wodę z pralki, tak?

Tak
  • #6 3407525
    mkoz
    Poziom 11  
    Dzięki.
    To jeszcze zapytam o to ułożenie węża. Ma to być "U" czy "odwrócone U"?
    I jeszcze zapytam o podłączenie węża doprowadzającego wodę. Czy też musi być jakoś szczególnie ułożony, żeby nie było żadnych problemów w funkcjonowaniu pralki?

zayzayer napisał:
    mkoz napisał:

Tak
  • Pomocny post
    #7 3407947
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Wąż odływowy - odwrócone U
    Wąż dopływowy obojętnie byle się nie załamywał Pozdrawiam.
  • #8 3420137
    mkoz
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za tą odpowiedź. Teraz już wszystko jasne. Widzę, że dobrze zrobiłem pytając ekspertów, bo nie byłem pewien tych spraw. Wydaje się to wszystko proste i niby bez znaczenia, a później w eksploatacji sprawiłoby problemy w przypadku niewłaściwego podłączenia i ułożenia. Nie mogłem więc tego zlekceważyć, a nigdzie nie znalazłem odpowiedzi rozwiewających moje wątpliwości. "Elektroda" jak zawsze jest niezawodna, podobnie jak przy podejmowaniu przeze mnie decyzji o wyborze pralki.

Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za bezcenne głosy w tej dyskusji i za szybki odzew na moje wątpliwości.

Barman! Kolejka dla wszystkich w tym barze, na mój koszt!

staszekf napisał:
    Wąż odływowy - odwrócone U
    Wąż dopływowy obojętnie byle się nie załamywał Pozdrawiam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam ponownie.

Stosownie do uwag z poprzedniej dyskusji:
    - dla przypomnienia - mam w ścianie rurę o średnicy wewn. około 30mm. Wlot tej rurki jest na wysokości jakieś 55cm nad ziemią. Podejrzewam, że jest to syfon podtynkowy....
    włożyłem końcówkę węża odpływowego bezpośrednio do tej rury, bez żadnego uszczelniania.
    Wąż ułożyłem w kształcie odwróconego "U".
    Problem w tym, że ten wąż wchodzi nie dalej niż 10cm i przy wyrzucaniu wody przez pompę, cały wąż się rusza w miejscach nie usztywnionych i boję się, żeby nie wyskoczył z syfonu. W zasadzie to przy pierwszym odpompowywaniu nawet chlapnęło mi z syfonu, bo nie był dopchnięty do samego końca (brakowało może tylko 1cm...), ale od razu zareagowałem, dopchnąłem go do końca i niestety już do końca prania nerwowo patrzyłem czy mi nic się nie wylewa...
    Co zrobić, żeby być pewnym że mnie nie zaleje? Na pewno muszę jakoś usztywnić tą górną pętlę węża odpływowego, bo ona wpada w drgania podczas wyrzucania wody. Może jak będzie sztywno to i w wejściu do syfonu waż nie będzie się ruszał i nic nie wyskoczy. Z drugiej strony wąż siedzi dość płytko (może z 10cm), mimo, że przed wyskoczeniem ogranicza go bok dosuniętej do ściany pralki...

Proszę o jakieś sprawdzone pomysły.

Moderowany przez skryn:

Wiadomości scaliłem.

• #9 3420149
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Musisz zastosować uszczelkę redukcyjną 32/25 i nie dopychać węża do końca otworu w ścianie, bo prawdopodobnie nie masz tam żadnego syfonu podtynkowego tylko zwykłe kolanko pcv.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #10 3420164
    mkoz
    Poziom 11  
    Myślałem o tej uszczelce, ale w moim poprzednim wątku odradzono mi ją, z powodu możliwości pojawienia się podciśnienia i przez to wylewania nabieranej wody podczas cyklu płukania... Więc teraz sam już nie wiem...

Paw_el napisał:
    Witam.
    Musisz zastosować uszczelkę redukcyjną 32/25 i nie dopychać węża do końca otworu w ścianie, bo prawdopodobnie nie masz tam żadnego syfonu podtynkowego tylko zwykłe kolanko pcv.
  • #12 3420422
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jeśli z tej rury odpływowej nie ma przykrych zapachów to dobrze bo jest syfon i spełnia swoją rolę .
    Trochę przyhamowuje wylot wody,więc oprócz uszczelki warto mechanicznie(obejma i wkręt w ścianie,uchwyt, itp)zabezpieczyć.
    P.S.Naprawdę niewiadomo co jest za ścianą z tą odpływową rurą?
  • #13 3420478
    mkoz
    Poziom 11  
    No niestety nie wiem jaką techniką wykonany jest odpływ... Kupiłem mieszkanie już z wyremontowaną łazienką i nie mam możliwości dowiedzieć się od poprzednich właścicieli, jak to zostało zrobione.
    Z rury nic nie śmierdzi.

ZbigniewII napisał:
    Jeśli z tej rury odpływowej nie ma przykrych zapachów to dobrze bo jest syfon i spełnia swoją rolę .
    Trochę przyhamowuje wylot wody,więc oprócz uszczelki warto mechanicznie(obejma i wkręt w ścianie,uchwyt, itp)zabezpieczyć.
    P.S.Naprawdę niewiadomo co jest za ścianą z tą odpływową rurą?

Witam ponownie.

Jestem już po kilku praniach. Zastosowałem redukcję gumową (trzyma bardzo ciasno, mimo, że weszła tylko sama końcówka węża). Kosztowało to 2zł i spełnia swoją rolę. Dziękuję raz jeszcze wszystkim za rady i uznaję temat za wyczerpany.
  • #14 4716821
    tomison
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    witam
    dołacze sie do tematu
    a mianowicie robie przeróbke instalacji wodno kanalizacyjnej i dwie rury wodna i kanalizacyjna beda wychodziły z zabudowy wanny
    nie mam jeszcze pralki ale pytanie mam takie
    na jakiej wysokosci maja byc rury wod-kanalizacyjne.
    maja byc obok siebie czy jedna pod drugą?

pozdrawiam
  • #15 5614619
    doubleube
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie

Mam pytanko ...

Gdzie umieścić zawór odpływu pralki??
    Pralka będzie stała w narożniku
    Może później stać na jednej lub drugiej ścianie (jest miejsce) i gdzie najlepiej ten zawór umieśić ??
    Za pralką czy koło ??
    Nie będzie za mocno odstawać od ściany (dodając kilka cm na ewentualne drgania pralki)
    Chce coś takiego zamontować na wys. 60 - 70cm??
    Zawór dopływu także nie wiem gdzie najlepiej.
    Dobrze chyba jak rur podłączeniowych nie widać, co?

A moze sam otwór zostawic i do niego wlozyc wąż???

Bardzo prosze o rady
  • #16 5614988
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Nie stosuje się żadnych zaworów odpływu tylko wejście do kanalizacji , ewentualnie zaślepione korkiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia pralki Ariston AVSF109 do instalacji wodno-kanalizacyjnej w łazience z rurą odpływową o średnicy około 30 mm, umieszczoną na wysokości około 55 cm nad podłogą, prawdopodobnie syfonem podtynkowym. Zalecane jest ułożenie węża odpływowego w kształcie odwróconej litery "U" z zapewnieniem wentylacji końcówki węża, aby uniknąć podciśnienia i cofania się wody podczas cyklu płukania. Wąż odpływowy nie powinien być wprowadzany zbyt głęboko do rury, aby nie wypadał, ale też nie do samego końca. W przypadku luzu między wężem a rurą sugerowano zastosowanie gumowej uszczelki redukcyjnej (np. 32/25 mm), która powinna być dodatkowo mechanicznie zabezpieczona obejmą lub uchwytem, co zapobiega wylewaniu się wody i zapewnia stabilność połączenia. W instalacji dopływowej wąż powinien być ułożony bez załamań, a zawory dopływu i odpływu zwykle montuje się na wysokości około 40-70 cm, w zależności od miejsca ustawienia pralki. Nie zaleca się stosowania zaworów odpływowych, a jedynie bezpośredniego podłączenia do kanalizacji. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność zastosowania gumowej redukcji i prawidłowego ułożenia węża odpływowego, co zapewniło prawidłowe działanie pralki bez problemów eksploatacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA