logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LS430: Zatarcie sprężarki, serwis własnymi rękami - pytanie o skraplacz i parownik

focus30 19 Kwi 2021 10:10 456 4
REKLAMA
  • #1 19388885
    focus30
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam,

W aucie z tematu zatarła się sprężarka. Przez tylną lodówkę dochodziło do 2 krotnego rozszczelnienia układu w przeszłości. Raz usterka została wykryta po czasie przez panującą zimę. Mimo wymiany osuszacza po jakimś czasie sprężarka się zatarła.
    Chciałbym zrobić pełen serwis, ale z racji konieczności demontażu tapicerki bagażnika i deski rozdzielczej chce to wykonać sam, bo obawiam się niedbałości w tych czynnościach kończących się potem trzeszczeniem wszystkiego co możliwe. Auto jest niesamowicie ciche i chce by takie pozostało.

W układzie są opiłki, więc całość musi zostać wypłukana. Zamierzam się dobrać do parownika i od jego strony zrobić płukanie.
    Do parownika z przodu mam używany zawór rozprężny, ale do tylniego nie - muszę sprawdzić czy opiłki także się tam dostały. Przed zaworem jest elektryczny zawór zamykający i wydaje mi się, że klimatyzacja z tyłu była wyłączona.

Skraplacz oczywiście wpadnie nowy, ale co z parownikiem? Czy jest szansa że też musi zostać wymieniony? Czy w ogóle zawór rozprężny jest obligatoryjnie do wymiany?
    Czy do płukania można użyć benzyny ekstrakcyjnej czy celować w środki dedykowane? Chciałbym zrobić to raz ale dobrze.
    Po płukanie chcę zrobić próżnię i pojechać na serwis - przedmuchanie Azotem, próżnia i nabicie. Zastanawiam się tylko czy lepiej to złożyć i zrobić próżnię, czy trzymać skraplacz z osuszaczem zaplombowane i tuż przed serwisem podpiąć.
  • REKLAMA
  • #2 19389982
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    Jedyne elementy podlegające płukaniu to parownik i przewody ,pozostałe do wymiany .Jeśli zawór rozprężny znajduje się w grodzi to montuję przejściówkę i układ płucze się przez przewody zasilające .Zawory rozprężne to ja czyszczę w ultradźwiękach ,a co do preparatu to zdecydowanie dedykowane one są mniej palne i łatwiej odparowują resztki z układu,W amatorskich warunkach to płukanie może być kłopotliwe i nie do końca bezpieczne
  • REKLAMA
  • #3 19390000
    123nowy
    Poziom 21  
    Ocena: 101
    do sp7sec tam na lodowice możne mieć kapilarę.
  • REKLAMA
  • #4 19390034
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    Nie, tam niema kapilary tylko zawór rozprężny ze zintegrowanym zaworem elektromagnetycznym
  • #5 19390234
    focus30
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Czyli jest szansa że parownik w ogóle uległ zabrudzeniu? Przez zawór rozprężny mogą dostać się zanieczyszczenia?

Zawór rozprężny mam drugi, więc wymienię. Jeśli do tego z tyłu też doszły zanieczyszczenia to też go wymienię, nie będę ryzykował. Ale jeśli był zamknięty to siła rzeczy nie powinno do niego to dotrzeć.

Niestety zawór rozprężny jest wewnątrz, tuż pod deską. Po jej zwaleniu od góry jest dostęp. Ale żeby ją zwalić to trzeba wszystko wybebeszyc.
    To samo z tyłu, cała tapicerka do zwalenia.
    Sprężarka dostępna od dołu auta.

Obecnie robię większy serwis - rozrząd, luzy, uszczelniacze olejowe, wymiany oleju w skrzyni, silniku, dyfrze i przy okazji zaczynam zabawę z klimatyzacją.

Doczytałem właśnie że ten płyn lepiej rozpuszcza olej i uwalnia opiłki. Kupiłem dedykowany. Wstępnie puszczę benzyną ekstrakcyjną, a na gotowo już tym płynem.

Akcję zrobię przy otwartej bramie garażowej. Szczerze mówiąc to chętnie bym to oddał komuś, bo najzwyczajniej w świecie jest to mozolna robota, ale jak pisałem wyżej - mam źle doświadczenia z różnymi serwisami i tapicerką... Głównie przy okazji jakiejś naprawy blacharskiej. Pourywane zaczepy, spinki, brak śrubek, tapicerka klejona na klej do szyb... Auto mam już 7 lat, kupiłem bardzo zadbane od 1go właściciela i to taka moja zabawka na weekendy i dalsze trasy.

Skraplacz i osuszacz już do mnie jedzie nowy. Resztę będę plukal lub też wymieniał.
REKLAMA