logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell E6420 - Problem z uruchomieniem, bios, bootowanie, instalacja systemu

Defice 20 Kwi 2021 07:27 900 12
REKLAMA
  • #1 19390537
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Dzień dobry,

Wczoraj otrzymałem od mamy laptop "bo nie działa". Spróbowałem go uruchomić, baaaaardzo długo startował ale ruszył. Po skopiowaniu danych przystąpiłem do instalacji systemu na nowo i tu pierwszy problem, bo stworzeniu bootwalnego pendrive z Windows 10 okazało się, że nie mogę wejść w BIOS? Laptop zwyczajnie zawiesza się po wciśnięciu przycisku F12, po kilkukrotnym restarcie udało się.
    Drugi problem to sam BIOS, ogólnie muli niesamowicie od naciśnięcia klawisza do reakcji mijają 2-3 sekundy, sterowanie myszą zupełnie już nie wchodzi w grę. Po zmianie kolejności bootwania, ponownie zwiechy, ciężko było wystartować z instalacją, ponownie kilka restartów. Za którymś restartem instalacja wystartowała i przebiegła poprawnie. Jednak uruchomić się system już nie chciał.

Pobrałem zatem HBCD, by sprawdzić pamięć i dysk, jednak jego praca również trwa wieki. Prosty test RAM, trwał blisko 2 godziny... Coś ewidentnie jest nie tak, dysku nawet nie testowałem, wymieniłem go na swój "zapasowy" sprawny na 100%, którego używam jako dysku zewnętrznego. Reakcji brak. Oczywiście wystartowanie bootwalnego pendrive również wymaga cierpliwości.

Reasumując trochę jestem w kropce, obstawiam jakąś awarię hardware, RAM teoretycznie jest ok (sprawdziłem MemTest). Dysk zamieniony na sprawny.

Proszę o pomysły, sprawdzić będę mógł wieczorem.

EDIT: BIOS przywracałem do domyślnej konfiguracji bez widocznych rezultatów.
  • REKLAMA
  • #3 19390553
    Defice
    Poziom 25  
    Nie sprawdzałem, bateria może dawać takie objawy? Faktycznie po wyjęciu baterii głównej (przy zamianie dysku) zegar poszedł się paść. Innej nie mam niestety, trzeba będzie zamówić nową.
  • REKLAMA
  • #5 19390680
    Defice
    Poziom 25  
    Mieszkam w wypi****** górnym, raczej nie kupię. Sprawdzę i dam znać
  • #6 19395178
    Defice
    Poziom 25  
    Niestety, po wymianie baterii bez zmian, jakieś jeszcze pomysły? Nadal stan permanentnej zamuły w działaniu
  • #7 19395246
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Sprawdź zachowanie laptopa na odłączonej klawiaturze. Sprawdź czy na płycie nie widać śladów zalania, szczególnie w okolicach KBC. Podstaw inny CPU na próbę. Jeśli te czynności nie przyniosą rezultatu - wymień kość BIOS na nową (oczywiście trzeba ją najpierw zaprogramować).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 19395774
    Defice
    Poziom 25  
    miecho18 napisał:
    Sprawdź czy na płycie nie widać śladów zalania, szczególnie w okolicach KBC...

Śladów zalania brak, sprawdzałem i pytałem czy nie było jakiegoś wypadku i nic.

miecho18 napisał:
    Podstaw inny CPU na próbę. Jeśli te czynności nie przyniosą rezultatu - wymień kość BIOS na nową (oczywiście trzeba ją najpierw zaprogramować).

To niestety już przekracza moje zdolności, po 1 nie mam innego CPU na podmiankę, a za wymianę i programowanie kości BIOSU się nie biorę.
  • #10 19395810
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 229
    Odkręć śrubki trzymające dysk jeśli jest to dysk SATA dopchnij go do złącza czasem robią za krótkie i złącze do końca nie łączy miałem to samo w INSPIRO
  • #11 19396289
    Defice
    Poziom 25  
    meaverick napisał:
    Odkręć śrubki trzymające dysk jeśli jest to dysk SATA dopchnij go do złącza czasem robią za krótkie i złącze do końca nie łączy miałem to samo w INSPIRO

W pierwszym poście pisałem, że dysk wymieniałem na inny. Sprawdziłem wówczas poprawność podłączenia. Nie budzi ona zastrzeżeń.
  • #12 19396616
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    miecho18 napisał:
    Sprawdź zachowanie laptopa na odłączonej klawiaturze.

Sprawdziłeś?
  • #13 19396712
    Defice
    Poziom 25  
    miecho18 napisał:
    Sprawdziłeś

Właśnie wracam do domu, sprawdzę niebawem

Dodano po 28 [minuty]:

Bródka napisał:
    Wejdź w bios i w Battery Information wykrywa Ci moc zasilacza ?

Tak 90W

Dodano po 11 [godziny] 52 [minuty]:

Pokrótce sprawdziłem większość opcji, które jestem w stanie wykonać samodzielnie tj.:

1. Odłączyłem klawiaturę - brak efektu.
    2. Wymieniona bateria CMOS - brak efektu.
    3. Aktualizacja BIOS - brak efektu.
    4. Odłączenie napędu optycznego (doczytałem na innym forum). - brak efektu.
    5. Zamiana kości pamięci (uruchomienie systemu na pojedynczej) - brak efektu.
    6. Dysk sprawdzony (złącze dolega prawidłowo)- brak efektu.
    7. Dokładna inspekcja dot. zalania nie wykazała nic (opieram się na obserwacji wszystkich elementów, brak zacieków).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z laptopem Dell E6420, który długo się uruchamia, a następnie zawiesza w BIOSie. Po próbie instalacji systemu Windows 10 z bootowalnego pendrive'a, laptop nie reaguje na klawisz F12, a BIOS działa bardzo wolno. Użytkownik wymienił dysk, sprawdził pamięć RAM oraz zasilacz, ale problemy nadal występują. Wymiana baterii CMOS nie przyniosła poprawy, a dalsze sugestie obejmują sprawdzenie klawiatury, inspekcję płyty głównej pod kątem zalania oraz ewentualną wymianę kości BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA