logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CLP-320 - Poziome pasy i ślady na wydruku. Poszukiwanie przyczyn

autominus 21 Kwi 2021 11:58 2313 13
REKLAMA
  • #1 19392648
    autominus
    Poziom 3  
    Ocena: 29
    Witam,
    Posiadam drukarkę laserową kolorową SAMSUNG CLP-320, od kilku dni zaczęła drukować poziome pasy i czasem pojawiają się ślady jakby brudziła kartkę. Zamieszczam zdjęcie wydruku strony informacyjnej z drukarki.

Co może być przyczyną tych pasów?
  • REKLAMA
  • #2 19392659
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2944
    Trzeba drukarkę wyczyścić.

Najlepiej zabrać na balkon/ogródek, wyjąć toner, i co tylko się da i przedmuchać sprężonym powietrzem (z puszki).

Ten model zdaje się ma zbiornik na niewykorzystany toner, należy go sprawdzić czy nie jest pełny i opróżnić.
  • REKLAMA
  • #3 19392676
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    @autominus możesz się zadmuchać na śmierć a pasek pozostanie. Jest on spowodowany długim nieużywaniem drukarki i odciśnięciem wałka toneru na bębnie światłoczułym. Zwiń kartkę tak, aby kolejne poziome paski na siebie naszły to zobaczysz średnicę elementu, który to powoduje. A jest nim bęben. Jak go wyjmiesz to obracaj powoli (koniecznie w kierunku jakim się obraca w drukarce!!) to zobaczysz ten odbarwiony pasek.
    Czyszczenie i usunięcie tonera zbieranego pod bębnem światłoczułym oraz pod transferem jest dobre i należy to robić co jakiś czas, ale w tym przypadku nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 19392689
    autominus
    Poziom 3  
    krakarak napisał:
    możesz się zadmuchać na śmierć a pasek pozostanie. Jest on spowodowany długim nieużywaniem drukarki i odciśnięciem wałka toneru na bębnie światłoczułym.

Czyli nie da się nic z tym zrobić? Czy pozostaje tylko wymiana bębna światłoczułego?
  • #5 19392699
    krakarak
    Poziom 42  
    Można próbować polerować bęben specjalnym proszkiem/płynem, ale jakie będą efekty, nikt gwarancji nie da.. Mi się nie udało, więc kupowałem nowe bębny.

Poczytaj ten temat: Link i poszukaj innych.
  • REKLAMA
  • #6 19392795
    autominus
    Poziom 3  
    Regeneracja rzeczywiście może się nie opłacać.

Cały moduł bębna wygląda w ten sposób i kosztuje ok. 200 zł :

Czy wystarczy zakup jedynie elementu światłoczułego za ok. 100 zł ?
  • #7 19392857
    krakarak
    Poziom 42  
    Wystarczy sam bęben, ale wtedy koniecznym jest dobre wyczyszczenie zużytego tonera z obudowy.
  • #8 19392910
    autominus
    Poziom 3  
    Wyciągnąłem bęben z drukarki i jak nim obracam zgonie z ruchem wskazówek to powstają na nim pasy. Na zdjęciu czerwoną strzałką zaznaczyłem kierunek obrotu, bo nie jestem pewien czy w dobrą stronę obracam.

Pytanie czy wystarczy przeczyścić i wymienić sam bęben, czy muszę kupić całość?

Na bębnie zauważyłem taką ciemniejszą linię:
  • #9 19393022
    krakarak
    Poziom 42  
    Hmm, nie wiem jak ci wytłumaczyć jak postępować z delikatnym bębnem światłoczułym, by go więcej nie uszkodzić. Jak wyjąć pręt z niego i od której strony ponownie go włożyć, jak i co czyścić, by nie uszkodzić... Może rada nie będzie najwyższego lotu, ale na Youtube jest sporo wartościowych filmów jak i co zrobić z bębnem, listwami, zbiornikiem na toner resztkowy, jak założyć ponownie bęben.
    Ja ze swojej strony uczulę na konieczność lekkiego nałożenia proszku tonera na bęben przed wykonaniem jego pierwszego obrotu. Jak bęben nie będzie miał poślizgu na listwach to zawinie te listwy i na nim może powstać nowe uszkodzenie i znowu wymiana na nowy...
  • #10 19393104
    autominus
    Poziom 3  
    Już rozebrałem bęben. Na listwach i takim przeźroczystym elemencie było bardzo dużo tonera. Udało mi się opróżnić komorę w której był zużyty toner, było go bardzo dużo.
    Dopiero później jak będę miał czas to przetestuję jak drukuje, bo element światłoczuły najprawdopodobniej będę musiał wymienić. Kwestia, czy te listwy zbierają toner, bo od tego zależy czy wystarczy sam bęben wymienić, czy w najgorszym przypadku całość.

Teraz po wyczyszczeniu jak obrócę bęben, to jest czysty (nie ma już tych wcześniej opisywanych pasów).
  • #11 19393234
    krakarak
    Poziom 42  
    Gratuluję zawziętości i zapału. A jak zbierają listwy to się okaże gdy wydrukujesz kilkanaście kartek. Zobaczysz jaka jest jakość wydruku i czy na bębnie jest czysto czy może tak jak przed czyszczeniem.
  • #12 19393721
    autominus
    Poziom 3  
    Na wydrukach nadal jest linia pozioma, ale pojawia się również co jakiś czas zabrudzenie po prawej stronie kartki.

Zastanawiam się czy za zabrudzenie kartki odpowiada moduł bębna, czy może to jakiś problem z psem transmisyjnym?

Cytat:
    Zobaczysz jaka jest jakość wydruku i czy na bębnie jest czysto czy może tak jak przed czyszczeniem.

Jutro postaram się sprawdzić, czy bęben jest czysty.
  • #13 19405842
    autominus
    Poziom 3  
    Przedrukowałem kilka stron i pasy poziome są nadal, ale zabrudzenia znikły. Jak wyciągnąłem bęben to na nim był czarny poziomy pas. Teraz tylko pytanie czy listwa poprawnie zbiera toner z bębna, bo po kilku ręcznych obrotach, powoli ta lina z bębna zeszła, ale potrafi się pojawić na nim leciutki, leciuteńki nalot tonera w rożnych miejscach.

Gumka, która jest na listwie zgarniającej, była lekko przybrudzona tonerem, może stąd te leciutkie zabrudzenia. Czym można by wyczyścić tą gumkę? może alkohol IPA?
  • #14 19405868
    krakarak
    Poziom 42  
    Pozioma kreska na bębnie pozostanie, czyszczeniem kolejnymi wydrukami nie usuniesz.
    A czyszczę wszystkie listwy tzw. patyczkiem do uszu lekko zwilżonym ciepła wodą. Lekko a nie by się lało. I delikatnie, aby nie uszkodzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką laserową kolorową SAMSUNG CLP-320, która zaczęła drukować poziome pasy oraz pozostawiać ślady na kartkach. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym zanieczyszczenie bębna światłoczułego oraz problemy z tonerem. Rekomendowano czyszczenie drukarki, w tym usunięcie zbiornika na niewykorzystany toner oraz dokładne wyczyszczenie bębna. W przypadku poważniejszych uszkodzeń, takich jak odbarwienia na bębnie, użytkownik może być zmuszony do wymiany bębna światłoczułego lub całego modułu. Wskazano również na możliwość regeneracji bębna, jednak efekty mogą być niepewne. Użytkownik podjął działania w celu czyszczenia bębna i sprawdzenia jakości wydruków, ale nadal występują problemy z poziomymi pasami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA