logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica step-up ne555 niedziałająca regulacja napięcia

kokos234 21 Kwi 2021 12:13 864 4
REKLAMA
  • #1 19392673
    kokos234
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam
    Próbuję zrobić prosta przetwornice step-up na układzie ne555, niestety cos jest nie tak. Po uruchomieniu poniższego układu bez rezystora r4 (tak jak było w oryginale) oraz bez obciążenia od razu zadziałało zabezpieczanie przeciwzwarciowe w zasilaczu i uszkodzeniu uległ tranzystor mosfet Myślę, że spowodowane to było pojawieniem się zbyt wysokiego na wyjściu które doprowadziło do przebicia tranzystora . Po dołożeniu rezystora r4 (jest to rezystor prawdopodobnie 2 watowy) przetwornica ruszyła i osiągnąłem na wyjściu ok 44 v, niestety podczas kręcenia potencjometrem napięcie wyjściowe się nie zmienia. Po dodaniu na wyjście diody jako obciążenia okazało się ze spadek na niej wynosi tylko 15v. Zwracam się z prośbą o znalezienie błędów w układzie oraz pomoc w usprawnieniu działania układu.
    Załączniki:
    • Przetwornica step-up ne555 niedziałająca regulacja napięcia step up.png (30.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19393958
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Wstawiłeś tranzystor na 60 V, a w pętli regulacji rezystory pozwalające jej działać najmniej od 110-ciu i dziwisz się efektom?
    Albo dobierz mosfeta do oczekiwanego napięcia, albo zmniejsz R6 do najwyżej 47 k.

Sprawdź też, jaki jest dopuszczalny prąd dławika.
    Wg danych elementów, czas załączenia mosfeta wynosić ma ponad 30 mikrosekund. Prąd pod koniec impulsu powinien zatem osiągać natężenie ok. 2 A.
    Jeśli natomiast rdzeń cewki nasyca się wcześniej, przy mniejszej wartości prądu, to ten dalej narasta dużo szybciej i wyżej, co również może uszkodzić tranzystor.

R4 ogranicza prąd maksymalny do ok. 0,2 A i zarazem amplitudę indukowanego impulsu.
    Nieobciążona przetwornica, działająca ze stałym, maksymalnym wypełnieniem impulsu ok. 50% i z "kagańcem" w postaci R4, osiągnie wysokie napięcie, niemal równe ww. amplitudzie SEM samoindukcji dla takiego prądu, które jednak, pod obciążeniem zmaleje, ponieważ nie działa pętla regulacji.
    Działanie tej pętli, na niegu jałowym powinno utrzymywać wypełnienie impulsu ma minimalnym poziomie i zwiększać je wraz ze wzrostem obciążenia.

Jak podłączyłeś tę diodę?
  • REKLAMA
  • #3 19397695
    kokos234
    Poziom 3  
    Diodę spolaryzowałem dobrze. Zmniejszyłem też wartości rezystorów na dzielniku napięcia. I zaczęła działać regulacja napięcia bez obciążenia. Przetwornica "na luzie" daje napięcie od 12 do 27v jednak nie wiem ile volt pojawi się jak usunę rezystor R4 a nie chce upalić kolejnego tranzystora. Istnieje na to jakiś wzór?

Dodano po 6 [godziny] 21 [minuty]:

kokos234 napisał:
    Diodę spolaryzowałem dobrze. Zmniejszyłem też wartości rezystorów na dzielniku napięcia. I zaczęła działać regulacja napięcia bez obciążenia. Przetwornica "na luzie" daje napięcie od 12 do 27v jednak nie wiem ile volt pojawi się jak usunę rezystor R4 a nie chce upalić kolejnego tranzystora. Istnieje na to jakiś wzór?
    Zamieniłem R4 z 60ohm na kilka mniejszych rezystorów o rezystancji zastępczej 6ohm i otrzymałem wydaje się , stabilne napięcie do 40V
  • REKLAMA
  • #4 19398497
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    kokos234 napisał:
    Po dodaniu na wyjście diody jako obciążenia okazało się ze spadek na niej wynosi tylko 15v

Jakiej diody?
    mam_pytanie napisał:

kokos234 napisał:
    Diodę spolaryzowałem dobrze.

A konkretnie, jak ją podłączyłeś do wyjścia przetwornicy?
    PozdrawiaM.
  • #5 19400755
    kokos234
    Poziom 3  
    mariann napisał:
    Witam
    kokos234 napisał:
    Po dodaniu na wyjście diody jako obciążenia okazało się ze spadek na niej wynosi tylko 15v

Jakiej diody?
    mam_pytanie napisał:

kokos234 napisał:
    Diodę spolaryzowałem dobrze.

A konkretnie, jak ją podłączyłeś do wyjścia przetwornicy?
    PozdrawiaM.

Przepraszam ale nie zauważylem że nie napisałem wcześniej jaką diodę. Jako obciążenie podpiąłem diodę LED z rezystorem oczywiście katodą do masy.
REKLAMA