logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja TP-Link WR841N jako klient - brak netu po LAN

Mateusz022 19 Sie 2019 21:12 891 10
REKLAMA
  • #1 18124352
    Mateusz022
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Witam.
    Po wizycie techników do spalonej anteny, zasilacza i routera nie ma dostępu do internetu po kablu na Lanie.
    Zamontowany został nowy router, który Pan serwisant od razu skonfigurował. Mówiłem mu, że w przyszłości chciałbym podłączyć kolejny router w trybie klienta na WPS, aby w każdym miejscu w domu był dostęp do sieci wifi. On powiedział mi, że po WPS się nie robi a jedyne do będę musiał zrobić to podpiąć kolejny router po kablu i zmienić IP oraz wyłączyć DHCP i WPS .
    Powiedział że router wpina do portu Lan aby nie było jakichkolwiek zakłóceń itp.
    Zdziwiłem się, bo poprzedni router przepisałem na port wan aby mieć dostęp do internetu po kablu na drugim końcu domu.
    Teraz takowego dostępu nie mam.
    Czy przepinać router i ewentualnie skonfigurować go jeszcze raz ?
    Poradźcie mi, gdyż nie chciałbym czegoś zepsuć i zmuszać go do przyjazdu, gdyż wyszedłbym "lekko na przygłupa".
    Liczę na pomoc użytkowników forum.

Model routera : TP link WR 841N
  • REKLAMA
  • #2 18124445
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    Witaj.
    Technik powiedział dobrze, prawidłowo drugi router konfiguruje się jako punkt dostępowy.

https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/

Można też skonfigurować tak, że podłączasz kabel do portu WAN, ale dzielisz wtedy sieć na dwie podsieci, co jest zbędne, do tego ustawiasz podwójny NAT - co też jest zbędne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18124489
    dt1
    Admin grupy komputery
    Z Twoich postów to nie do końca wynika, ale rozumiem, że ten WR841N został postawiony przez technika, a Ty dopiero chcesz dokupić drugie urządzenie?

Czy między miejscem gdzie stoi obecny router a miejscem, w którym będzie stał drugi router jest przeciągnięty (lub może być przeciągnięty) kabel (skrętka sieciowa)?
  • #5 18124495
    Mateusz022
    Poziom 13  
    Tak kabel jest przeciągnięty. Chciałbym aby oda routery dawały internet po wifi jak i po swoich wyjściach łan. Przynajmniej ten drugi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18124509
    dt1
    Admin grupy komputery
    To w takim razie prawidłowa metoda będzie taka, jak mówił technik (jest ona opisana w linku, który podałem). Kabel do drugiego routera podłącza się do jednego z portów LAN, trzy pozostałe porty LAN umożliwiają podłączenie innych urządzeń kablem, port WAN w drugim routerze nie jest wykorzystywany. Na obu routerach może być włączona sieć WIFi, mogą być ustawione te same nazwy oraz te same klucze zabezpieczeń - wtedy wszystko jest widziane jako jedna sieć o odpowiednio większym zasięgu, a urządzenia automatycznie łączą się z silniejszym w danym miejscu punktem.
  • REKLAMA
  • #8 18129659
    Mateusz022
    Poziom 13  
    To znowu ja.
    Nie było i nie ma internetu po kablu. Dawniej przy wpięciu w Wan, internet był.
    Czy bez problemu router nr 1 mogę przepiąć na Wan ?
  • Pomocny post
    #9 18130411
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pierwszy router jest podłączony do urządzenia operatora (modemu albo CPE na dachu). Ten router jest podpięty do operatora przez WAN. Do LAN tego routera jest podpięty drugi router. Drugi router jest podpięty portem LAN, port WAN w drugim routerze nie jest używany.

Jeśli są to dwa podobne routery to należy zadbać o poprawną adresację, jeśli oba na LANach mają te same adresy IP to nie będzie to działać poprawnie.

W przypadku problemów podaj albo rozrysuj dokładnie, jak to wszystko u Ciebie wygląda i podaj modele posiadanych urządzeń.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z dostępem do internetu po kablu LAN po skonfigurowaniu nowego routera TP-Link WR841N. Technicy zalecili podłączenie drugiego routera jako punktu dostępowego, z kablem podłączonym do portu LAN, a nie WAN, aby uniknąć podwójnego NAT. Użytkownik chce, aby oba routery miały dostęp do internetu zarówno przez WiFi, jak i przez porty LAN. W dyskusji podano, że ważne jest, aby oba routery miały różne adresy IP w tej samej podsieci, aby działały poprawnie. Użytkownik planuje zakupić drugi router i spróbować go skonfigurować zgodnie z zaleceniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA