logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pierwsze kroki w serwisowaniu laptopów - od czego zacząć naukę?

XDamian1 21 Kwi 2021 21:14 1752 10
REKLAMA
  • #1 19393595
    XDamian1
    Poziom 3  
    Ocena: 85
    Od jakiegoś czasu zainteresowało mnie serwisowanie laptopów. Jestem w 3 klasie technikum mechatronicznego więc w szkolę uczę się elektroniki (i we własnym zakresie też), ale średnio ogarniałem w ogóle komputer od podstaw (do niedawna nie potrafiłem nawet postawić systemu), więc zaopatrzyłem się w parę starych komputerów i postanowiłem się czegoś nauczyć też w tej dziedzinie. Jednak dalej jakoś mam problem i nie wiem jak ten temat ugryźć, od czego zacząć naukę właśnie naprawy laptopów. Mam niektóre podstawowe narzędzia których używałem do zabawy z elementami przewlekanymi. W narzędzia pod SMD chciałbym się zaopatrzyć jak już zdobędę jakąś wiedzę w tej dziedzinie, na tyle że zobaczę że jest to w moim zasięgu. Ale no właśnie - od czego zacząć??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19393729
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Naukę zacznij od literatury... Polecam książki serii Kwalifikacje E 12...13..14... Potem od tego co cię interesuje i co Ci sprawia przyjemność, potem od tego co Ci sprawia trudności. Napisałeś o nich a nie napisałeś z czym masz trudności, czyli czego nie potrafisz ugryźć? Polecę Ci książkę jeszcze: Jak naprawiać sprzęt elektroniczny, autor: Michael Jay Geier - czyta się to lekko jak książkę przygodową z życia elektronika, ale wiele rzeczy oczywistych dla mnie, a nie dla Ciebie, zostanie Ci tam wyjaśnione w sposób bardzo przystępny... Mogę Ci ją tanio odsprzedać bo już przeczytałem... Fascynacja elektroniką i informatyką jest jak narkotyk w moim wydaniu, początki sięgają ubiegłego wieku, gdy na kursie RTV i TV wykładowca opowiadał o konkurencji Popowa i Marconiego w tworzeniu pierwszego radioodbiornika to mi się gęba otworzyła i do dzisiaj nie mogę jej zamknąć tak to ciekawie opowiadał... A więc dobrze jest znaleźć takiego wykładowcę, przy którym macierze dekodujące kolory i linie opóźniające robią się zwykłą pestką... Nie wiem, czy dzisiaj znajdziesz takie kursy w Zakładach Doskonalenia Zawodowego jak dawniej, ale polecam Ci na przykład (nie wiem gdzie mieszkasz) ale w rożnych rejonach Polski są chyba jeszcze takie twory jak Centrum Kształcenia Ustawicznego w którym w soboty i niedziele można zdobywać wiedzę prawie za darmo, przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu, że dwa lata nauki w soboty i niedziele kosztowały dwa razy po około 30-50 złotych za ubezpieczenie na cały rok (reszta dotowana była z UNII)... To stąd posiadam jeszcze podręczniki typu Kwalifikacje E..12, 13, 14... Mogę Ci je wypożyczyć na jakiś czas... Co prawda jest to szkoła policealna, ale gdyby dopytać... ? Sobota i niedziela przecież nie kolidowałaby z nauką w tygodniu... Nie wiem jak to jest teraz w dobie koronawirusa... Trzeba dopytać... U nas dochodziły czasem osoby na wybrane zajęcia, na przykład na samo rozbieranie i składanie laptopów czy inne: bazy danych, czy tworzenie stron internetowych itd itp...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19393784
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Zerknij na ten kanał na youtube:
    Daniel Rakowiecki.
    Myślę, że sporo można nauczyć. W którymś z filmików opisuje z jakiego sprzętu korzysta.
  • #4 19393803
    XDamian1
    Poziom 3  
    Stefan_2000 napisał:
    Zerknij na ten kanał na youtube:
    Daniel Rakowiecki.

Oglądam 😁

Dodano po 4 [minuty]:

elktrod napisał:
    Naukę zacznij od literatury... Polecam książki serii Kwalifikacje E 12...13..14... Potem od tego co cię interesuje i co Ci sprawia przyjemność, potem od tego co Ci sprawia trudności

Ok, poczytam

elktrod napisał:
    czyli czego nie potrafisz ugryźć

Tu miałem, właśnie na myśli że nie wiem od czego zacząć

elktrod napisał:
    Mogę Ci ją tanio odsprzedać bo już przeczytałem...

Ewentualnie w jakich pieniądzach?
  • Pomocny post
    #5 19393811
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Napisz na priv - być może nawet za same koszty przesyłki... Wystarczy mi satysfakcja, że przejmie ją ktoś, komu się przyda i kto zrobi z niej użytek, a nie wyląduje ona na śmietniku jak wiele innych moich rzeczy...
  • #6 19393839
    XDamian1
    Poziom 3  
    elktrod napisał:
    Zawodowego jak dawniej, ale polecam Ci na przykład (nie wiem gdzie mieszkasz) ale w rożnych rejonach Polski są chyba jeszcze takie twory jak Centrum Kształcenia Ustawicznego w którym w soboty i niedziele można zdobywać wiedzę prawie za darmo,

Poszukam czegoś w okolicy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19394130
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    XDamian1 napisał:
    zaopatrzyłem się w parę starych komputerów i postanowiłem się czegoś nauczyć też w tej dziedzinie
    Bardzo dobry kierunek, teraz brakuje ci popsutych, do nauki diagnostyki, nauki demontażu i montażu elementów na płycie. Na start wyposażenie niezbędne, multimetr, dwie stacje, kolba plus hot, no i zasilacz, najlepiej DIY bo zakres wiedzy jaki zgromadzisz przy budowanie będzie bardzo duży, a przy sukcesie dumę naładujesz na kilka miesięcy ;)
  • REKLAMA
  • #8 19394145
    XDamian1
    Poziom 3  
    cysiekw napisał:
    popsutych, do nauki diagnostyki, nauki demontażu i montażu elementów na płycie.

Ok bede szukał w takim razie

cysiekw napisał:
    multimetr, dwie stacje, kolba plus hot, no i zasilacz, najlepiej DIY

Multimetr mam, nie mam właśnie stacji i w nią właśnie planuje się zaopatrzyć a prosty zasilacz na przetwornicy już sobie zrobiłem i relacja z jego budowy też jest tutaj na elektrodzie wśród moich zapytań (tylko nie wiem czy będzie wystarczający, 30V 5A to minimum dla takiego zasilacza?) .

Dziękuję
  • Pomocny post
    #9 19394160
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    XDamian1 napisał:
    planuje się zaopatrzyć
    Hot wep-858d na początek będzie w sam raz, kolba coś na t-12 poszukaj co polecają koledzy np. ksger jak wyglądają opinie

Podsumowanie tematu

✨ Zainteresowanie serwisowaniem laptopów można rozwijać poprzez literaturę, w tym książki z serii Kwalifikacje E 12-14 oraz "Jak naprawiać sprzęt elektroniczny" autorstwa Michaela Jaya Geiera. Warto również korzystać z zasobów internetowych, takich jak kanał YouTube Daniela Rakowieckiego. Kluczowe narzędzia do nauki to multimetr, stacje lutownicze (hot air i kolba), a także zasilacz, który można zbudować samodzielnie. Użytkownik planuje zakup stacji lutowniczej oraz kontynuuje poszukiwania popsutych laptopów do nauki diagnostyki i demontażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA