logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy po skalowaniu zdjęcia w GIMP-ie nie straci ono na jakości?

Pagaj89 22 Kwi 2021 22:23 1233 7
REKLAMA
  • #1 19395504
    Pagaj89
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam zdjęcie o rozdzielczości 1440x1440 Chciałbym zrobić znajomym prezent niespodziankę i zrobić im obraz na płótnie. Zakupiłem nawet aukcje. Edytor graficzny mi krzyczy że zła jakość zdjęcia dla tych rozmiarów. Po skalowaniu na 4031x3031 edytor już mówi że jest okej. Sprzedawca mówi że jak rozdzielczość dobra to będzie dobrze. Jednak zastanawiam się czy nie podrasowałem zdjecia tylko na papierze a w rzeczywistości wyjdzie kicha. Bardzo proszę o poradę jak to jest z tym skalowaniem i stratą jakości.
  • REKLAMA
  • #2 19395620
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 193
    A jakiż to rozmiar tego płótna, na który chcesz nanieść obraz?
    Niestety, przez interpolację traci się jakość obrazu. Im większy będzie rozmiar płótna, tym mocniej będzie to widać.
  • REKLAMA
  • #3 19395634
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Pagaj89 napisał:
    1440x1440

Pagaj89 napisał:
    na 4031x3031

pewnie jakiś czeski błąd, inaczej zmieniłyby się proporcje wymiarów.
    Może masz gdzieś dostęp do telewizora 4k o odpowiednio dużym ekranie, spróbuj wyświetlić ten obraz testowo i zobacz jak wygląda.
    Pewnie można zrobić próby z różnymi algorytmami interpolacji przy zwiększaniu rozdzielczości.
  • #4 19395661
    Pagaj89
    Poziom 9  
    Wrzuciłem na zwykły duży tv i nie jest źle więc się zastanawiam czy nie da rady
  • REKLAMA
  • #5 19395665
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Pagaj89 napisał:
    Wrzuciłem na zwykły duży tv i nie jest źle więc się zastanawiam czy nie da rady

Jest mniej więcej tak duży jak ten obraz ?
  • #6 19395675
    Pagaj89
    Poziom 9  
    Obraz 100x70 a wrzuciłem na tv 40 cali
  • REKLAMA
  • #7 19395684
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Pagaj89 napisał:
    Jednak zastanawiam się czy nie podrasowałem zdjecia tylko na papierze a w rzeczywistości wyjdzie kicha

Zależy to od rodzaju algorytmu interpolującego, ale jeśli chodzi o te najpowszechniej stosowane, to ma Pan rację. Zdjęcie przy oglądaniu z bliska może wydawać się rozmyte (interpolacja dwusześcienna) bądź pikselowate (interpolacja metodą najbliższego sąsiada). Najlepsze efekty z klasycznych algorytmów daje interpolacja algorytmem Lanczosa (dość podobne do interpolacji dwusześciennej), aczkolwiek nie pamiętam, czy Lanczos jest zaimplementowany w GIMPie. Poza tym może się też sprawdzić zwiększanie rozdzielczości, używając odpowiedniego narzędzia korzystającego z postępów w dziedzinie machine learningu, aczkolwiek osobiście znam tylko waifu2x do interpolacji obrazków w stylu mangi i anime - w porównaniu do standardowych metod daje fenomenalne rezultaty.
  • #8 19451792
    irek81
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Wszystko zależy z jakiej odległości będzie to oglądane i jakiej będzie wielkości. Technika wydruku też ma duże znaczenie. Druk wielkoformatowy ma swoje tabele:
    https://samart.pl/oferta/druk/wielkoformatowy/tabela-rozdzielczosci/

Zakładając format B1 - czyli 70x100cm i rozdzielczość minimalną 100dpi (a to przy oglądaniu z bliska może być mało) to pierwotny rozmiar zdjęcia powinien mieć przynajmniej 2756x3937px. Twój ma 1440x1440px. To w okolicach 50 dpi. Mało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące jakości zdjęcia po skalowaniu w GIMP-ie, planując wydruk na płótnie o wymiarach 100x70 cm. Oryginalne zdjęcie miało rozdzielczość 1440x1440 px, co jest niewystarczające dla druku wielkoformatowego, gdzie zalecana rozdzielczość to co najmniej 100 dpi. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę, że interpolacja przy skalowaniu może prowadzić do utraty jakości, a efekty zależą od zastosowanego algorytmu. Najlepsze rezultaty można uzyskać przy użyciu algorytmu Lanczosa lub narzędzi opartych na uczeniu maszynowym, takich jak waifu2x. Ostateczna jakość wydruku będzie również zależała od odległości oglądania oraz techniki druku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA