logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obliczenia do wykonania przez projektanta dla dwóch pól rezerwowych w rozdzielni SN 6kV

orion61 23 Kwi 2021 09:42 954 5
REKLAMA
  • #1 19395952
    orion61
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dzień dobry.
    W rozdzielni 6kV chcę wykorzystać dwa pola rezerwowe.
    Będzie wykonany projekt, jednak ja muszę napisać SIWZ czy OPZ na te prace.
    Jakich obliczeń muszę wymagać od projektanta w przedmiocie zamówienia?
    Proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 19396098
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    orion61 napisał:
    Dzień dobry.
    W rozdzielni 6kV chcę wykorzystać dwa pola rezerwowe.
    Będzie wykonany projekt, jednak ja muszę napisać SIWZ czy OPZ na te prace.
    Jakich obliczeń muszę wymagać od projektanta w przedmiocie zamówienia?
    Proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję

Przedmiot zamówienia - wykorzystanie. Jak to zaprojektować?
  • REKLAMA
  • #3 19396138
    orion61
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Przyznaję dość lakonicznie to opisałem - przepraszam.
    W rozdzielni są dwa nieczynne pola ( rezerwowe ). rozdzielnia z roku 1968. Mam tylko schematy czynnych pół, protokoły z pomiarów pól, i moc zwarciową rozdzielni 320MVA.
    Chciałbym z tych dwóch pól zasilić transformatory 630KVA każdy.
    w polach są tylko szynoprzewody, więc modernizując je muszę mieć projekt na ich modernizację.
    Jakie muszę dać wymogi dla projektanta, zwiększy się obciążenie rozdzielni, czy rozdzielnia wytrzyma dodatkowe obciążenie na odpływach.
  • REKLAMA
  • #4 19396224
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    Sądzę, że wymagasz projektu wykonawczego. Projektant wykonując projekt musi dobrać aparaty, kable itp. wykonując odpowiednie obliczenia lub dobrać i sprawdzić poprawność doboru obliczeniami.
    Do takiego postępowania zobowiązuje go prawo.
    Chcesz się upewnić - zapisz w SIWZ konieczność sprawdzenia poprawności doboru właściwymi obliczeniami.
    Oczywiście musisz mieć i podać wykonawcy projektu wszystkie dane istniejących odbiorów, aparatów.
    Zawrzyj w SIWK konieczność potwierdzenia przez projektanta poprawnej pracy istniejącego obiektu po zmianach w tych przebudowywanych polach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19396243
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Ty masz wymagać dokumentację projektową która zawiera w sobie min.:
    1. Opis sposobu modernizacji pól rezerwowych,
    2. Opis sposobu wyposażenia (urządzeń i aparatów) w wykonaniu docelowym,
    3. Schematy zasadnicze oraz schematy strukturalne pól rozdzielnicy,
    4. Dokumentację potwierdzającą dobór parametrów urządzeń, aparatów i okablowania.

W domyśle punkt 4. to będą obliczenia i dobory które powinny uwzględniać:
    - obliczenia zwarciowe,
    - obliczenia doborów, np. przekładników prądowych i/lub napięciowych, uziemników, rozłączników, wkładek topikowych (jeżeli występują), itd.
    - obliczenia i dobór nastaw przekaźnika obsługującego pole (jeżeli występuje),
    - dobór kabli i głowic,
    i tak dalej.

Pole można przecież wykonać tak, że będzie to pole np. z wyłącznikiem sterowanym z przekaźnika albo pole z rozłącznikami i wkładkami topikowymi przeznaczonymi do zabezpieczania transformatorów.

Inaczej się oblicza parametry nastaw dla wyłącznika z przekaźnikiem, a inaczej się dobiera wkładkę topikową.
    Dochodzą też sprawy sygnalizacji i tym podobnych.

Możesz się powołać na obliczenia i wymagania zgodne z normami, w tym m.in. PN EN 60909, PN EN 62271.

Ja bym nie sugerował wpisywać wymagania typu "wymagane obliczenia", bo będzie to litania:
    Impedancja systemu widziana z szyn SN, początkowy prąd zwarcia trójfazowego na szynach rozdzielnicy SN, udarowy prąd zwarciowy na szynach rozdzielnicy SN, zastępczy cieplny jednosekundowy prąd zwarcia na szynach SN, dobór przekładnika ze względu na zastępczy cieplny prąd zwarciowy, dobór przekładnika ze względu na udarowy prąd zwarciowy, dobór przekładnika ze względu na moc znamionową.... i ten projektant to się za głowę złapie ile rzeczy będzie musiał pokazać :D

I przy okazji, to Ty masz projektantowi wyznaczyć warunki modernizacji lub zlecić analizę możliwości wykonania modernizacji pól z uwzględnieniem istniejących odbiorów. Jak mu przekażesz całą dokumentację łącznie z innymi parametrami istniejącej rozdzielnicy, to powinien sobie poradzić.
REKLAMA