logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone X po upadku - migające kreski zasięgu GSM, błąd w ustawieniach sieci komórkowych

rimanov 24 Kwi 2021 17:21 1329 2
REKLAMA
  • #1 19398264
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Witam wszystkich.
    Mam problem z telefonem iPhone X. Telefon jest po upadku. Z tyłu pęknięta jest obudowa na wysokości loga Apple (w sumie taka dziura trochę, że widać kawałek anteny NFC). Telefon działa - wifi i bluetooth się łączą, ale niestety nie działa zasięg GSM. Kreski zasięgu migają - od lewej do prawej, od najmniejszej do największej (taką jakby falą). Nie ma znaczenia, czy jest karta SIM czy nie. Nie ma napisu "Brak sieci". W ustawieniach telefonu -> sieci komórkowe pisze "błąd". Poza tym pojawia się komunikat jak poniżej:

iPhone X po upadku - migające kreski zasięgu GSM, błąd w ustawieniach sieci komórkowych

Telefon oczywiście zaktualizowałem do iOS 14, ale nie pomogło. Rozłożyłem go myśląc, że upadek uszkodził coś, np. antenę, albo złącze, ale w środku wszystko jest ok.
    Wpisywałem też *#06# żeby sprawdzić IMEI - działa. Podobno jakby nie działało, to jeden z powodów uszkodzonego baseband. Choć ja i tak stawiam na jego uszkodzenie - a wolałbym się mylić.
    Co więc może być jeszcze nie tak? Może to uszkodzone gniazdo SIM? I co w ogóle oznaczają migające kreski zasięgu?
    Jeśli ktoś ma pomysły, to proszę o podzielenie się :) Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19399680
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 265
    halo cześć,

to, co widzisz w okolicy loga to cewka indukcji elektromagnetycznej. Antena NFC jest w tym modelu pod górną krawędzią.

Uszkodzenie, o którym piszesz to niestety problem w podukładzie basebandu. Jeśli widzisz imei po wpisaniu polecenia *#06# znaczy tylko tyle, że układ wzmacniaczy i przetwornik sygnału działa (mamy obecnie cztery zakresy: low, mid, high band oraz LTE na siedmiu różnych przetwornikach, dodatkowo kolejny został zaimplementowany do samego BB od wersji dla qualcom'a MDM9655-1BA). Potwierdzić działania BB_CPU w zasadzie można tylko parametrycznie, metoda z odczytaniem nr modemu nie jest do końca miarodajna. Ale jednak jakaś: odczytaj nr modemu: ustawienia --> ogólne --> to urządzenie: firmware modemu. Jeśli jest - RACZEJ działa ale nie jest to oczywiste bez dodatkowego testu. Tyle w teorii.

Odnosząc się do Twojego problemu, (na podstawie doświadczenia) sądzę że mierzysz się z problemem pęknięcia połączenia pomiędzy warstwami płyt lub samego interposera (w skutek upadku). Dobrym testem będzie rozlutowanie "kanapki" i sprawdzenie połączenia za pomocą "jig'a" ( ramka z pinami kontrolnymi - iSocket sprawdź sobie w sieci). Rzecz jasna można i bez tego ale będzie nieco dłużej.

Naprawa potrwać powinna ok 30 min, nie jest trudna. Wymagany odpowiedni poziom umiejętności lutowania - zakładam, że jest to oczywiste. Jeśli zdecydujesz się oddać telefon do warsztatu, warto najpierw zasięgnąć diagnozy (przypadki mogą być naprawdę różne, od całkiem skomplikowanych po zupełnie idiotyczne). Koszt samego lutowania jest bardzo różny. Im droższy, tym bardziej prawdopodobne, że mechanik nie potrafi tego zrobić. Uważam, że nie powinno kosztować to więcej niż 200-250 zł. Jeśli sam wyjmiesz płytę i podrzucisz, powinno być jeszcze ok 50 taniej.

Bardziej skomplikowany przypadek - pęknięcie wielopoziomowe wewnątrz interposera objawi się identycznie jak powyższe. Wprawne oko jednak zauważy różnicę. Sposób naprawy jest podobny ale bardziej rozbudowany. Widziałem przypadki, w których ktoś w Polsce wymienia całą radiową część płyty (dolną), przenosi BB_CPU i EEPROM. Koszt dolnej części ok 100$ u chińczyków + lutowanie... wychodzi pewnie astronomiczne 800 zł i więcej. W dobrym warsztacie jednak wymieniony zostanie tylko uszkodzony element (koszt ok 1.5$ u chińczyka) + lutowanie ok 300 zł. Jeśli sam wyjmiesz płytę i dostarczysz oraz sam sobie to poskładasz, cena (spodziewam się) powinna rozsądnie spaść.

chyba tyle tak na pierwsze skojarzenie.
    - pozdrawiam i trzymam kciuki :)
  • #3 19401658
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    WOW :D Czuję lekkie przytłoczenie informacjami - ale to dobrze :D Wiem przynajmniej, na czym mniej więcej stoję :)
    W ustawieniach przy modemie nie ma nic. Nie da się tam także wejść. Pisze tylko "Modem firmware" i tyle.
    Co do reszty - niestety nie posiadam płyty testowej, a specjalnie pod ten jeden telefon zakup się nie kalkuluje, więc muszę przemyśleć, czy w ogóle warto dalej bawić się tym telefonem i oddawać go do serwisu. Zresztą, do całości jeszcze dojdzie cena szklanego tyłu i cewki indukcyjnej.
    Jak na razie dziękuję za pomoc.
REKLAMA