logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrzypiące kółka w odkurzaczu iRobot Roomba i7 - możliwości naprawy

Tazo86 25 Kwi 2021 18:48 5886 14
REKLAMA
  • #1 19400489
    Tazo86
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam posiadam roombe i7 od paru miesięcy i oby dwa duże kółka zaczęły trochę skrzypieć ( robi takie io io ), ktoś tak miał i wie co można z tym zrobić bo jest to trochę irytujące
  • REKLAMA
  • #2 19400792
    Error531
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Sprawdź czy nie wkręciły się jakieś włosy czy inne dziadostwa
  • #3 19400850
    Tazo86
    Poziom 9  
    Error531 napisał:
    Sprawdź czy nie wkręciły się jakieś włosy czy inne dziadostwa

Sprawdzałem tak z zewnątrz chyba że mam to odkręcić ale nie wiem czy mogę bo gwarancja jest
  • #4 19401353
    Error531
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Skoro jest gwarancja to na Twoim miejscu zaniósłbym do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 19412457
    Tazo86
    Poziom 9  
    Error531 napisał:
    Skoro jest gwarancja to na Twoim miejscu zaniósłbym do serwisu.

Dzięki myślę że tak zrobię i oddam go, a mam jeszcze jedno pytanie bo Teraz nawet po wymianie na nowy filtr i worka w stacji dokującej to jest taki brzydki zapach w powietrzu gdy wciąga te syfy do worka w stacji, a na początku tak nie było fajne czyste powietrze było a teraz to śmierdzi jak te stare odkurzacze 🙂
  • REKLAMA
  • #6 19805710
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    U mnie kółka nie piszczą ale (po prawie dwóch latach) słychać głośną pracę przekładni.
    Szczególnie bardziej po ostatnich aktualizacjach, kiedy to zmieniono tryb pracy (dojeżdżnie do pomieszczeń jest teraz bez włączonego napędu wałków, więc lepiej słychać przekładnie kół).
    A ogólnie jak oceniasz ten odkurzacz?
  • #7 19805737
    Tazo86
    Poziom 9  
    Te piszczące kółka co miałem to oddałem na gwarancję i do dziś jest wszystko dobrze a robota mam równy rok czasu i nie mogę złego słowa powiedzieć o nim, wszystko elegancko działa, dobrze sprząta nie wali w meble i nie ma problemów z powrotem do bazy oby jak najdłużej tak działał.
  • #8 19805757
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    To bardzo Ci zazdroszczę, powiem że to nawet jakiś ewenement w przyrodzie.
    Skala problemów z tym modelem, aplikacją, serwisem itp. jest taka, że można o tym książkę napisać. Oceniając zdolność czyszczenia (mechanicznie) to robot jest OK ale cała reszta, "inteligentna" mapa, aplikacja (jakaś kpina), ograniczenia mapy, ograniczenia związane ze światłem (jak to serwis poetycko określa "sprzątaniu przy świetle Księżyca"), problemy z komunikacją ze stacją czyszczącą, problemy z lokalziacją ciągną ten model na dno. Mam też ich Braave jet m6 i w dwa lata już były dwie wymiany serwisowe sprzętu.
    Nie polecam.
  • REKLAMA
  • #9 20107149
    nataliapinme
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Wiesz co oddaj na serwis roomba ma bardzo dobry i wszystko szybko i sprawnie załatwiają kilka dni i masz naprawione serio :)
  • #10 20686398
    patrykwidy91
    Poziom 2  
    >>19805737
    Jaki był rezultat w serwisie? Wyminieli robota czy wymiana jakiejś części?
  • #11 20686414
    Tazo86
    Poziom 9  
    Dokładnego opisu nie pamiętam, ale wydaje mi się że nasmarowali
  • #12 20686443
    patrykwidy91
    Poziom 2  
    Ok, dzięki za odp. Jutro właśnie mój jedzie do serwisu z piszczącym odgłosem.
  • #13 20687868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20687896
    patrykwidy91
    Poziom 2  

Ja mam sprzęt od maja. Przez pierwszy miesiąc pracował poprawnie, ale później z czasem coraz głośniej był słyszalny dźwięk piszczenia jakby kółka. Dodam tylko, że był po każdym sprzątaniu mieszkania czyszczony z włosów i zanieczyszczeń, więc nie mam pojęcia skąd ta usterka piszczenia.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony po sprząta bardzo dobrze i polecam każdemu, bo sprzęt ułatwia w jakimś stopniu życie.

Sprzęt pojechał dzisiaj do serwisu. Mam nadzieję, że pierwszy i ostatni.
    Serwis DLF w Gdyni znam co nieco, ponieważ pracowałem w dziale reklamacji sklepu MM. Profesjonalnie podchodzą do tematu, sprzęt klientów wracał w ciągu kilku dni roboczych, a wielokrotnie sprzęt był tylko grzecznościowo czyszczony przez serwis, gdzie takie rzeczy należą do użytkowania sprzętu.
    Przerażają mnie tylko ludzie w tych czasach, ponieważ jak kupią taki sprzęt to myślą, że już nic nie trzeba przy nim robić, a jak sprzęt zawiedzie z przyczyn użytkownika, bo nie czyszczony to serwis w ciągu dwóch lat zrobi to za nich, a jeszcze w trakcie reklamacji wyżyją się na pracowniku w sklepie bo sprzedaliście mi gówno i złom.

Pozdrawiam takich życiowych nieudaczników.
  • #15 20687942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piszczącymi kółkami w odkurzaczu iRobot Roomba i7, które zaczęły wydawać dźwięki przypominające "io io". Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie, czy nie wkręciły się włosy lub inne zanieczyszczenia, a także zalecają oddanie urządzenia do serwisu, zwłaszcza że odkurzacz jest na gwarancji. Wiele osób podkreśla, że serwis iRobot działa sprawnie, a problemy z piszczeniem mogą być spowodowane brakiem regularnego czyszczenia. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z innymi problemami, takimi jak nieprzyjemny zapach podczas sprzątania, co może być związane z zanieczyszczeniami w worku lub filtrze. W końcu, niektórzy użytkownicy zauważają, że regularne czyszczenie i konserwacja sprzętu są kluczowe dla jego prawidłowego działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA