logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z wbudowanym Nord VPN-em kupić.

Eric Clapton 25 Kwi 2021 18:49 4947 12
  • #1 19400493
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć,
    pracuje obecnie za granicą i chciałbym częściej przyjeżdżać do Polski - niestety pracodawca patrzy niechętnie na takie wyjazdy z racji kwestii podatkowych. Pomyślałem, że zainstaluję Nord VPN-a na routerze i wtedy raczej swobodnie mógłbym wpaść od czasu do czasu na tydzień na ojczyzny łono.

Czy moglibyście mi polecić router, na którym łatwo skonfiguruję Nord VPN-a (konto oczywiście już mam) lub który będzie miał już Nord VPN-a skonfigurowanego? Jeśli chodzi o kasę to powiedzmy do 500 zł, ale jakby było jakieś cudo droższe, a z jakiegoś powodu warte ceny to wolę za dołożyć (za ten spokój :) ).

W domu ostatnio coś dłubałem, ale na starym routerze, instalowałem jakiś firmware na dd.. ogólnie bez powodzenia, problem był przy danych do logowania: podłączenie do sieci było przez podanie loginu i hasła, a typ podłączenia to było coś na P.. PP... dokładnie nie pamiętam.

Bardzo dziękuję za pomoc,
    Eric Clapton
  • Pomocny post
    #2 19400656
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    Ubiquiti Edge Router
    https://support.nordvpn.com/Connectivity/Rout...dgeRouter-and-Ubiquiti-setup-with-NordVPN.htm

Natomiast kwestia tego co już posiadasz i jakie masz parametry łącza internetowego bo po pierwsze możesz nie zastąpić urządzenia operatora swoim routerem a po drugie jeśli podłączysz dwa routery kaskadowo (operatora i swój) to może nic nie działać. Połączenia VPN (i każda nieco bardziej zaawansowana usługa sieciowa) mocno nie lubią się z wielokrotnym NAT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19413688
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź. Wyjście z netem mam kablem RJ45 - widzę, że ten router jest bez WIFI - czy zadziała mi taki układ:
    kablem podłączam do tego routera - tam konfiguruję VPN z nord vpn i podłączam kolejny router już z WIFI zwykłym kablem sieciowym?

Z góry dziękuję za pomoc!
    Tymek
  • Pomocny post
    #4 19413730
    IC_Current
    Eric Clapton napisał:
    Wyjście z netem mam kablem RJ45

Ale jakie masz urządzenie od operatora, ewentualnie czy masz publiczny adres IP, bo bez tego VPN może nie działać wcale lub działać z problemami.
    Eric Clapton napisał:
    podłączam kolejny router już z WIFI zwykłym kablem sieciowym

Tak, ale dodatkowe urządzenie musi pracować w trybie access pointa a nie routera, czyli że podłączasz go do portu LAN. Portu WAN w urządzeniu z WiFi NIE WOLNO używać. Tu masz poradnik: https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19413750
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki. Z tym AP jasne - czyli normalnie z LAN do LAN podłączę.

Dokładnie to własnie nie wiem - bo chciałbym tego routeraz używać w 2 miejscach: kiedy odwiedzimy mój dom i dom żony. U żony może być ciężej - bo z tego co wiem to oni mają internet na kartę SIM. W sensie, że jest router z kartą SIM. Czyli tutaj musiałbym zrobić tak samo:

router z SIM --- > nasz router kablem sieciowym ---> router z WIFI (jako AP z LAN->LAN)

połączenie między routerem z SIM, a naszym też jak Access Point?

zaraz przeczytam ten poradnik :)
  • Pomocny post
    #6 19413805
    IC_Current
    Eric Clapton napisał:
    czyli normalnie z LAN do LAN podłączę.

Tak, tylko koniecznie pamiętaj o zmianie adresu IP i wyłączeniu serwera DHCP na urządzeniu z WiFi.
    Eric Clapton napisał:
    chciałbym tego routeraz używać w 2 miejscach: kiedy odwiedzimy mój dom i dom żony.

To jest możliwe, będziesz każdorazowo jednak potrzebował zmiany ustawień portu WAN (lub musisz mieć dwie konfiguracje które będziesz wgrywał zamiennie).
    Eric Clapton napisał:
    oni mają internet na kartę SIM.

Tu już się dowiesz dopiero po testach czy działa. Ewentualnie możesz przed zakupem routera wgrać na PC klienta OpenVPN i przetestować połączenie.
    Eric Clapton napisał:
    połączenie między routerem z SIM, a naszym też jak Access Point?

Są dwa rozwiązania. Albo router LTE przestawić w tryb bridge i podłączyć UBQ do portu WAN, wtedy będzie tylko jeden NAT u operatora i większa szansa działania VPN. Można routera LTE nie przestawiać w bridge tylko zostawić jako router z NAT, router UBQ musi tu być połączony też do portu WAN. Niestety przy takim połączeniu jest aż dwa (a nawet trzy) razy robiony NAT (u operatora, na routerze LTE i na routerze UBQ). Może to skutecznie utrudnić działanie VPN.

Jeśli celujesz w urządzenia z WiFi. to możesz też patrzeć na Drayteka. Bardzo dopracowane i stabilne, niestety swoje kosztują:
    https://www.draytek.co.uk/support/guides/kb-vpnservice-nordvpn
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19414154
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    Hej, to jeszcze ja! :)
    wychodzi, ze chyba najprościej byłoby mieć jeden router: z wejściem WLAN (u mnie w bloku), wejściem na SIM (u żony) i z VPN-em..

Znalazłem takie coś - co o tym myślisz, bo widzę, że trochę w sieciach siedzisz? :)

https://voip.world/Teltonika-RUT950-Dual-SIM-LTE-Router-WLAN-OpenVPN

Jak byłoby w miarę ok to kupię. Nie chodzi o moc i zasięg, najważniejsze jest dla mnie, żeby dało się podłączyć i żeby VPN śmigał (mam konto NordVPN, ale chyba to kwestia tylko konfigutacji w OpenVPN).. Wziałbym też tamten bezprzewodowy, no ale to nie rozwiązałoby kwestii VPN-a u żony...

jeszcze raz dzięki za pomoc!
  • #8 19414179
    IC_Current
    Nie wejściem WLAN (bo to inaczej sieć Wi-Fi - Wireless LAN) a z wejściem WAN.

Ten router co proponujesz to pod względem sieci LTE elektrozłom kat 4. Zupełnie nieprzystający do obecnych możliwości nadajników operatorów. Prędkości osiągniesz na nim tragiczne (tak, wiem wiele ludzi jeszcze z takich zabytków korzysta :-) )
    Poza tym, tak czy siak będzie praca - albo zmieniać konfigurację zmieniasz kartę SIM.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19415880
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki! Ja to właśnie zielony jestem, zaraz bym kupił myśląc, że dobre, bo droższe niż router za 100 zł. MAm pytanie, bo już się skupiam tylko na tych LTE (ewentualnie kupię tego EDGA-a, ale to później), bo z routerem LTE w sumie to wszędzie będę mógł pracować. Co myślisz o tym:

DrayTek Vigor 2620Ln

Chyba nawet NordVPN jest wspierany na nim - to duża zaleta.. Z góry dzięki!
  • #10 19416099
    IC_Current
    LTE 4G/3G Modem - Up to 150Mbps
    Integrated LTE 4G/3G (Category 4) modem, with speeds up to 150Mbps Downstream and 50Mbps Upstream.
    Compatible with EE, Vodafone, O2 and Three mobile networks and any MVNOs on those networks.
    Benefits: High speed Mobile Broadband. Versatile Connectivity.
    Czyli też staruszek modem kat 4.
    Jeśli chcesz dobrać porządny router LTE i ewentualnie antenę, to po pierwsze musisz napisać z jakiego urządzenia obecnie korzystasz oraz wiedzieć na jakich pasmach nadaje operator (w Polsce są do tego bazy z nadajnikami, za granicą pewnie też ale nie znam). Można to sprawdzić wymuszając na niektórych routerach pasmo i sprawdzając parametry sygnału. Czasem można też sprawdzić z grubsza pasma jakimś nowoczesnym smartfonen z Androidem i aplikacją NetMonster.

Dodano po 12 [minuty]:

Jeszcze jest coś takiego MIKROTIK ROUTERBOARD CHATEAU LTE12 (RBD53G-5HACD2HND-TC).
    Ma porty WAN Ethernet i modem LTE kat 12, czyli już w miarę sensowny. Sam Mikrotik wspiera NordVPN.
    Czy ten akurat model ma pełny RouterOS, czy w jakiś sposób okrojony to nie wiem, ani też jak się w praktyce ten model sprawdza też nie wiem. Ogólnie ze starymi Mikrotikami były problemy czasem, teraz niby usunęli już choroby wieku młodzieńczego. Zawsze możesz zamówić w sklepie internetowym na 14 dni i ewentualnie odesłać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19416410
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    JEszcze raz dzieki za pomoc. Obecnie u teściów mają Internet z plusa i korzystają z modelu: Huawei B315s-22 (coś takiego: https://routery.pl/?p=238).

Zaraz poszukam tego Mikrotronika - obym go znalazł to rozwiążę wszystkie moje problemy! :)

Dzięki!
  • #12 19416426
    IC_Current
    Akurat łącze od Plusa to ostatni z możliwych wyborów. Plus bardzo mało inwestuje w sieć i nie rozbudowuje jej na bieżąco przez co często osiągane wyniki są tragiczne. Ten B315 to też właśnie router kat 4.
    Jak będziesz u Teściów, to pobierz sobie na androida aplikację HuaCtrl. Zaloguj się z niej do routera i wymuś konkretne pasma (B1, B3, B7. B20). Daj na forum wyniki pomiarów parametrów sygnału oraz speedtest z godzin wieczornych dla każdego pasma. Pomiary zrób dla każdej z czterech sieci. Może się okazać, że dobierze się operatora świadczącego usługi na dużo wyższym poziomie.
    Podaj też lokalizację domu teściów, to z grubsza sprawdzimy jakie możliwości mają nadajniki poszczególnych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19445040
    Eric Clapton
    Poziom 9  
    cześć,
    miałem dać znać jak został problem rozwiązany. Przypomnę co chciałem:

router:
    - z wejściem Ethernet WAN,
    - z wejściem na SIM,
    - z VPN - najlepiej z konfiguracją Nord VPN

Finalnie kupiłem ASUS 4g-ac68u.

Finlanie wszytsko zadziałało! U teściów necik z karty SIM ładnie działał - musiałem tylko zupdateować oprogramowanie, żeby działał VPN Używając OpenVPN konfiguracja NordVPN-a prosta jak drut.

W moim domu necik z wejściem RJ45 - również grał i trąbił.

LTE co prawda kategorii 6, ale na potrzeby pracy wszystko działało, co chciałem osiągnąĆ.

Bardzo dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Eric Clapton poszukiwał routera z wbudowanym Nord VPN-em, który umożliwiłby mu swobodne korzystanie z internetu podczas wizyt w Polsce. Użytkownicy forum polecili kilka modeli, w tym Ubiquiti Edge Router oraz DrayTek, zwracając uwagę na konieczność odpowiedniej konfiguracji, aby uniknąć problemów z NAT. Eric rozważał również routery LTE, takie jak DrayTek Vigor 2620Ln oraz Mikrotik Routerboard Chateau LTE12, które wspierają NordVPN. Ostatecznie zdecydował się na ASUS 4G-AC68U, który spełnił jego wymagania dotyczące połączeń Ethernet WAN i SIM, a także umożliwił łatwą konfigurację VPN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA