logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor Dell 4350 nie reaguje - awaria po pracy w niskiej wentylacji, wymiana lampy bez efektu

camillepissarro 29 Kwi 2021 11:05 438 4
REKLAMA
  • #1 19407191
    camillepissarro
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzień dobry, mam problem z projektorem, bo mi się popsuł. Coś strzeliło i kompletnie przestał działać. Nie jest to lampa, ponieważ lampa jest cała, ale i tak kupiłem drugą i też nic. Projektor ma przejechane 1500 godzin a lampy się tam zużywają ok 3000h. W moim przypadku to było tak, że miałem około 40 świeczek podgrzewaczy zapalonych w pokoju, a mam mały pokój 8m2 i w pewnym momencie projektor zaczął bardzo głośno chodzić i coś strzeliło jak mała petarda i przestał działać. Nie można go włączyć, jak jest podłączony do prądu to nie pali się żadna lampka. Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc. Mieszkam w Szczecinie teraz. Proszę o pomoc..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19407255
    MOSFET - Serwis
    Poziom 33  
    Ocena: 251
    Szukaj kondensatora elektrolitycznego na samym zasilaczu. Jeżeli była petarda to powinny być tam wszędzie białe włoski. Mógł być też tranzystor. Tam też będą ślady przypalenia. Bezpieczniki też do przejrzenia.
  • REKLAMA
  • #3 19407268
    camillepissarro
    Poziom 2  
    Dzień dobry, ale tam nie ma zasilacza, jest kabel tylko taki trzy żyłowy jak kiedyś do monitorów albo skrzynek komputerowych. Nie znam się tak za bardzo, spróbuje zdjąć pokrywę i zobaczyć. Dziękuje za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19407278
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Zasilacz jest wewnątrz projektora i na pewno on do sprawdzenia. Na pewno bezpiecznik po stronie pierwotnej, może warystor, może któryś z kondensatorów przeciwzakłóceniowych nieoczekiwanie zwarł. Dalej mostek, tranzystor(y) kluczujący(e). Może być błahostka a może być niezłe pobojowisko. Bez otwarcia się nie dowiesz. A jak już otworzysz i wyjmiesz zasilacz, to zamieść jego zdjęcia ;)
  • #5 19407290
    camillepissarro
    Poziom 2  
    Ok, dzięki. Jak będe miał chwile czasu to zajrze. Pozdrawiam
REKLAMA