logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Picasso - Rzucanie autem po wymianie wahacza - możliwe przyczyny: geometria kół czy błąd mechanika?

Malinowa1888 30 Kwi 2021 05:16 759 6
REKLAMA
  • #1 19408473
    Malinowa1888
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Ostatnio wymieniałam wahacz w Picasso. Od tamtej pory jak jadę po malutku (bieg 1,2 tylko), to rzuca mi autem na boki... Nie skręca tylko tak jakby się trzęsie się na prawo i lewo. Jak już jadę szybciej to nie odczuwam tego. Czy to może być problem geometrii kół? Po wymianie wahacza trzeba ustawiać na nowo? Czy może mechanik coś źle dokręcił, że tak się dzieje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19408556
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    A czemu wymieniałeś wahacz? Była przygoda? Może koło już nie jest okrągłe? A co do luzów to szarpaki na stacji diagnostycznej. Przeważnie za sprawdzenie jednej osi na stacji bez przeglądu biorą po 20-30PLN.
  • REKLAMA
  • #3 19409209
    Malinowa1888
    Poziom 3  
    Byłam na przeglądzie, sworzeń do wymiany... Pojechałam do mechanika i powiedział że w tych autach trzeba cały wahacz bo to jest całość i nie da się wymienić jednej części. Dlatego też wymieniłam całość... A więc na diagnostykę wystarczy??? Nie trzeba wracać do mechanika na poprawkę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19409218
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Sprawdź opony czy któraś nie jest wybulona.
  • #5 19409233
    Malinowa1888
    Poziom 3  
    Opony są ok
  • Pomocny post
    #6 19409236
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3840
    Podjedź do mechanika co wymieniał wahacz i opowiedz o problemie. Pewno krzywe koło i dopóki był luz na sworzniu to klekotało sobie to wszystko radośnie. Teraz jak się zawieszenie usztywniło to czujesz bicie koła.
  • REKLAMA
  • #7 19434151
    Malinowa1888
    Poziom 3  
    Problemem jednak okazała się opona. Dzięki wszystkim za pomoc! Na Was zawsze można liczyć! Szerokości 😉

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie wahacza w Citroënie Picasso użytkownik zauważył drżenie pojazdu przy niskich prędkościach, co sugerowało problemy z geometrią kół lub błędy mechanika. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie stanu opon oraz wizytę u mechanika, który dokonywał wymiany wahacza. Ostatecznie problem okazał się związany z uszkodzoną oponą, co potwierdziło, że nie zawsze konieczne jest ponowne ustawienie geometrii po wymianie wahacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA