logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen Picasso 1.6 2010 - Spalony rozrusznik, akumulator wydrenowany, co sprawdzić?

numer_rozliczone0s 08 Cze 2024 15:15 717 21
REKLAMA
  • #1 21111595
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  

Witam. Posiadam samochód Citroën Picasso silnik 1.6l benzyna 117KM z 2010 roku. Jakoś miesiąc temu jechałem do domu i podczas drogi nagle silnik stracił moc, światła zamrugały i samochód padł. Wyczuwalny był mocno zapach palonej izolacji. Sprawdziłem wszystko, okazało się, że rozrusznik cały się spalił. W środku wszystko czarne i opiłki metalu.
    Rozrusznik wymieniony. Samochód stał nieruszany przez dwa tygodnie. Parę dni później nim znów jeździłem i dziś po trzech dniach samochód padł. Znowu te same objawy. Rozrusznik spalony doszczętnie. Akumulator wydrenowany w obydwu przypadkach. Co może być tego przyczyną? Myślałem, że może to być kwestia np. stacyjki, która nie odbija i podczas jazdy rozrusznik chodzi non stop, ewentualnie przekaźnik służący do jego uruchamiania jest zablokowany w jednej pozycji po odpaleniu samochodu.
  • REKLAMA
  • #2 21111603
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    numer_rozliczone0s napisał:
    Co może być tego przyczyną?

``````````Zwarcie w obwodzie rozrusznika!
  • REKLAMA
  • #3 21111619
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  
    Zwarcie w obwodzie spaliło by naraz dwa rozruszniki? Sam rozrusznik w środku wyglądał jakby tam się ktoś palnikiem bawił

Dodano po 37 [sekundy]:

Można liczyć na bardziej konkretną informację? Co sprawdzić najpierw. Gdzie szukać usterki
  • #4 21111688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21111741
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  
    Kable są tylko dwa, plus i minus. Specjalnie trzeciego sterującego nie widziałem. Chyba że źle Ciebie zrozumiałem. Co do dźwięku. Czasem max do 3 sekund po odpaleniu faktycznie było go jeszcze słychać. Ale czy spaliło by to calutki rozrusznik w ciągu może 6 odpaleń silnika?

Dodano po 1 [minuty]:

Zwarcie w obudowie również wydaje mi się mało prawdopodobne. Rozumiem że stary rozrusznik mógł paść bo miał już swoje lata. Ale świeży nowy? Po rozebraniu rozrusznika wszystko spalone doszczętnie. Na komutatorze zwarcie w każdym miejscu.

Dodano po 3 [minuty]:

Ciekawe też mi się wydaje że samochód padł podczas jazdy. Takby to dopiero w losowym momencie na akumulatorze pojawiało się bezpośrednie zwarcie które wyczerpuje akumulator i gasi cały samochód. (Na akumulatorze tzn w jakim kolwiek miejscu)
  • #6 21111748
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Stacyjka się nie zacina, czy kluczyk odbija?
  • #7 21111856
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Gdzie szukać usterk

W obwodzie rozrusznika!
  • #8 21111996
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  

Stacyjka odbija. Ale parę razy miała lekkie zacięcie
  • REKLAMA
  • #9 21112039
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    nikusert napisał:
    Stacyjka się nie zacina, czy kluczyk odbija?

Co z tego, skoro rozrusznik jest sterowany poprzez BSM, może być realizowany system start-stop.
    Rozrusznik mógł zostać wyzwolony podczas pracy silnika, w trakcie jazdy. Silnik rozrusznika pracujący non stop na biegu jałowym spali się po kilku minutach, lub nawet krócej w wyniku rozbiegania się silnika szeregowego.
    Tyle że w samochodach to jest mało prawdopodobne aby w ten sposób mógł pracować rozrusznik — elektromagnes przysunie koło zębate rozrusznika do wieńca na kole zamachowym i będzie głośno jęczeć, zniszczy uzębienie. W wielu samochodach jest blokada restartu w stacyjce, w ciągnikach czasem są stosowane blokady rozrusznika przy pracującym silniku.
    Taka możliwość jest w rozrusznikach z systemem bezwładnościowym Bendixa — takim jak w skuterach 50 cm³. Raz uderzy i się cofnie. Na szybko sprawdziłem grafikę, internet podpowiada dwa dziwne rodzaje rozruszników w C3 i C4 ale z silnikiem 1.6 HDi. Pytanie jaki był w tym samochodzie.
    W każdym innym przypadku rozrusznik może się spalić w wyniku zwarcia styków w elektromagnesie, ale sytuacja pojawia się tylko po odpaleniu silnika (rozrusznik dalej pracuje, ale nie napędza silnika spalinowego) a nie podczas normalnej jazdy. Musiałby być w obu przypadkach uszkodzony elektromagnes, w specyficzny sposób. Inna rzecz która przychodzi do głowy, to zewnętrzne zwarcie pomiędzy zaciskami prądowymi rozrusznika, samochód musiałby być naprawdę dziwnie poskładany przez mechanika aby np. opaska nieprzypiętego węża doprowadziła do zwarcia, ale też w takiej sytuacji prędzej doszłoby do pożaru bo nie wytrzymałaby przepływu dużego prądu.
  • #10 21112056
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    Kable są tylko dwa, plus i minus. Specjalnie trzeciego sterującego nie widziałem.

Dobra rada, zanim spłonie to auto, oddaj do elektryka. Nic więcej sam nie rób.
  • #11 21112081
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  

Chyba że źle Ciebie zrozumiałem.

:)

BANANvanDYK napisał:
    Co z tego, skoro rozrusznik jest sterowany poprzez BSM, może być realizowany system start-stop.
    Rozrusznik mógł zostać wyzwolony podczas pracy silnika, w trakcie jazdy. Silnik rozrusznika pracujący non stop na biegu jałowym spali się po kilku minutach, lub nawet krócej w wyniku rozbiegania się silnika szeregowego.
    Tyle że w samochodach to jest mało prawdopodobne aby w ten sposób mógł pracować rozrusznik — elektromagnes przysunie koło zębate rozrusznika do wieńca na kole zamachowym i będzie głośno jęczeć, zniszczy uzębienie. W wielu samochodach jest blokada restartu w stacyjce, w ciągnikach czasem są stosowane blokady rozrusznika przy pracującym silniku.
    Taka możliwość jest w rozrusznikach z systemem bezwładnościowym Bendixa — takim jak w skuterach 50 cm³. Raz uderzy i się cofnie. Na szybko sprawdziłem grafikę, internet podpowiada dwa dziwne rodzaje rozruszników w C3 i C4 ale z silnikiem 1.6 HDi. Pytanie jaki był w tym samochodzie.
    W każdym innym przypadku rozrusznik może się spalić w wyniku zwarcia styków w elektromagnesie, ale sytuacja pojawia się tylko po odpaleniu silnika (rozrusznik dalej pracuje, ale nie napędza silnika spalinowego) a nie podczas normalnej jazdy. Musiałby być w obu przypadkach uszkodzony elektromagnes, w specyficzny sposób. Inna rzecz która przychodzi do głowy, to zewnętrzne zwarcie pomiędzy zaciskami prądowymi rozrusznika, samochód musiałby być naprawdę dziwnie poskładany przez mechanika aby np. opaska nieprzypiętego węża doprowadziła do zwarcia, ale też w takiej sytuacji prędzej doszłoby do pożaru bo nie wytrzymałaby przepływu dużego prądu.

Mam ten z C3. Ale teraz pytanie gdzie w ogóle można szukać usterki. Woda zalewająca system BSM? Korozja? Czy nowy rozrusznik miał wadę która w starym pokazała się po 14 latach?
  • #12 21112131
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Czy nowy rozrusznik mial wadę

Zostaw na razie rozrusznik. Trzeba zrobić porządek z instalacją!
    gdzie wogole można szukać usterki

W instalacji.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Nie musi być winna instalacja!
    Może być taki przypadek, że koło wieńcowe, może być tak mocno zużyte, że nie pozwala rozrusznikowi się wyzębić i dlatego napędzany się pali!
  • REKLAMA
  • #13 21112204
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21112675
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  

BANANvanDYK napisał:
    Taka możliwość jest w rozrusznikach z systemem bezwładnościowym Bendixa

Właśnie taki system mam w tym rozruszniku. Skończyły mi się już pomysły. Dźwięku pracującego rozrusznika nie było słychać podczas jazdy. Jestem już tego pewien na 100%

Dodano po 56 [sekundy]:

Mogę wyciągać rozrusznik, rozebrać i powysyłać, może coś wam przyjdzie do głowy
  • #15 21112704
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    Po pierwsze na pewno stacyjka do wymiany oraz przekaźnik (jeżeli jest).
  • #16 21112746
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    Mógłbyś przedstawić zdjęcie rozrusznika?
    Nowoczesne samochody są na tyle wyciszone, że nie będzie wewnątrz słychać rozrusznika który pracuje w wyniku sklejenia styków elektromagnesu (bez zazębienia z kołem zamachowym).
  • #17 21112899
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Mogę wyciągać rozrusznik, rozebrać i powysyłać, może coś wam przyjdzie do głowy

Jedyna sensowna decyzja.
  • #18 21113061
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ciekawe co komu da zdjęcie. Wirnik będzie miał uzwojenia porozrywane na zewnątrz itd.
    Trzeba znaleźć przyczynę a nie skutek.
  • #19 21113880
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  

Wiele odpowiedzi, każda mówi trochę co innego. Spróbuję na dniach wysłać zdjęcie rozrusznika i zobaczymy, co dalej. Sam rozrusznik pewnie pójdzie na gwarancję.
  • #20 21114115
    Adam Walko
    Poziom 35  
    pójdzie na gwarancję.

Nigdzie nie pójdzie. Gwarant powie Ci co było powodem i nie uzna roszczenia.
  • #21 21114494
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Adam Walko napisał:
    Nigdzie nie pójdzie. Gwarant powie Ci co było powodem i nie uzna roszczenia.

Oczywiście że nie uzna. Dałby inny nowy a autor tematu znowu by wrócił za parę dni z rozwalonym rozrusznikiem.
  • #22 21118573
    numer_rozliczone0s
    Poziom 3  
    Myślę, że temat może zostać zamknięty. Sprawa rozrusznika na razie zostaje nierozwiązana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Citroën Picasso 1.6 z 2010 roku, który miał problemy z rozrusznikiem i akumulatorem. Po wymianie spalonego rozrusznika, samochód ponownie uległ awarii, co sugeruje możliwe zwarcie w obwodzie rozrusznika lub problem z stacyjką. Użytkownicy dyskutują o potencjalnych przyczynach, takich jak uszkodzenie instalacji elektrycznej, korozja, czy zacięcie stacyjki. Wskazują na konieczność sprawdzenia bezpieczników oraz stanu koła zamachowego. Zalecają konsultację z elektrykiem, aby zidentyfikować źródło problemu, zanim dojdzie do dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA