logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoki napięć na Gigabyte GA7V880L po wymianie zasilacza na Modecom Feel400

blokers 24 Paź 2005 11:49 2532 7
REKLAMA
  • #1 1923796
    blokers
    Poziom 13  
    witam wszystkich, mam dziwny problem z zasilaniem mojego komputera. kiedys mialem jakis zasilacz 350 (jakis deer czy cos takiego), taki za 39 zeta, chodzil na nim sempron 2500+, radeon 9550, 2x256ramu, dysk 160 sata, dysk 40 ata, cd-rw i dvd+rw, dotego mialem w obudowie 2 wiatraki na 12v. mialem masakryczne skoki napiecia, na piecie na rdzeniu procesora skakalo z 1,6v na 1,616 1,632 az do 1,650!! (wg cpu-z i everesta), na zasilaniu +5v mialem ogromne skoki od niewiele ponad 2v do 5,20v (wg everesta), chcialem zabrac sie za overcloaking i stwierdzilem ze te skoki to wina zalilacze (czego mozna sie bylo spodziewac po zasilaczu za 39 zeta :D ), kupilem nowy modecom feel400, bo ponoc trzyma dobrze napiecie. Niestety po zamontowaniu go do kompa odpalam everesta i patrxze to samo te same skoki :cry: . kumpel powiedzal mi ze to moze byc wina skokow napiecia w gniazdku. co ja mam teraz poczac??, jak myslicie czego to moze byc wina?? czy listwa ze stabilizatorem napiec czy filtrem jakims pomoglaby utrzymac jnapiecie?? bardzo prosze o pomoc.

aha i nie mam zadnej specjalnej listwy przy gniazdku do ktorej jest podlaczony komputer, jest tylko cos w rodzaju przedluzacza/listwy
    samorobki
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1923870
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    1. Skoki napięcia w gniazdku nic do tego nie mają, a przynajmniej niewiele.
    2. Programowe pomiary napięcia nie są wiarygodne. Zmierz napięcia miernikiem.
    3. Niezależnie od punktu 2 skoki napięcia +5V są bardzo niepokojące.
    4. Poprzedni zasilacz mógł "dać popalić" płycie głównej. Obejrz dokładnie kondensatory, czy nie są spuchnięte.
  • REKLAMA
  • #3 1924111
    blokers
    Poziom 13  
    wieczrokiem sprawdze bo bede mial miernik, ale nutrtuje mnie jak mam to sprawdzic, bo z elektroniki to cienki jestem :D . napiecia 12 i 5 v mam sprawdzic przez wtyczke zalisanie (molex), tak??

tak wogole to dziwnie mi ten everest pokazuje bo durze skoki mam tylko na +5v no i rdzeniu procka, reszta w granicach dopuszczelnosci.
    +2,5 - 2,65 - 2,67
    +3,3 - 3,23 - 3,26
    +12 - 12,16 - to jest stałe caly czas

co w przypadku gdy stary zasilacz "dal popalic" plycie glownej?? gwarancja pewnie tego nie obejmuje]:-/
  • Pomocny post
    #4 1924200
    Qiu52
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja poradzę tobie w następujący sposób: odłącz dysk 160GB, DVD+rw, 2 wiatraczki ( tylko nie odłączaj z procka),kartę graficzną 9550 zmień na coś małego Np: GeForce 2 Ti nVidia (pożycz jak nie masz). Włącz komputer i zobacz, co będzie wyświetlał program, co go używasz; powinno spaść zapotrzebowanie na energię komputera i skoków powinno nie być. Popatrz z góry na płytę główną i zobaczysz tam walcowate elementy elektroniczne zwane kondensatorami (zazwyczaj koloru czarne,zielone,niebieskie) górę maja zakończona blaszką aluminiową (czasem jest na niej jakiś krzyżyk lub znaczek), jeżeli ta blaszka nie jest płaska tylko wypukła to znaczy, że jest uszkodzony i należy go wymienić. Winą tak zwanego puchnięcia kondensatorów jest zasilacz. Czasem złe wskazywanie programów jest spowodowane złym odczytywaniem z płyty; pomaga aktualizacja Biosu. Spróbuj jeszcze innych programów Np: Aida32; albo zobacz bezpośrednio w Biosie. A i najważniejsze, jeśli dopiero zaczynasz zabawę z komputerami i masz sprzęt na gwarancji oddaj go do serwisu i na własną rękę nic nie rób. POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1924203
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Tak. Miernikiem niech kolega posprawdza napięcia na +5V +12V MOLEX oraz we wtyczce ATX najlepiej pod obciąrzeniem.

Jeśli płyta działa to można spróbować oddać ją w ramach gwarancji. Ważne aby nie było śladów ludzkiej ingerencji na płycie.
  • REKLAMA
  • #6 1928560
    blokers
    Poziom 13  
    sprawdzilem kondennsatory, wygladaja na normalne.
    niestety nie zmierzylem jeszcze napiecia bo nie moglem dorwac miernika.
    w aida32 tez pokazuje mi skoki napiecia. w biosie pokazuje mi tylko ok, nie mam zadnych wartosci(plytke glowna mam gigabyte GA-7V880-L)
    rozumiem ze aktualizacja bisa nie ma wplywu na gwarancje??. jak sprawdze napiecia miernikiem to napisze co i jak.
  • #7 1928755
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    Witam ! Odpuść sobie wszelkie pomiary programami jeśli wcześniej nie są porównane z pomiarami z miernika nawet najtańszego byle miał nową baterię!
  • #8 1936247
    blokers
    Poziom 13  
    zaktualizowalem biosa, nic nie pomoglo w odczycie z programu everest

zalatwilem w koncu miernik. zmierzylem i oto co otrzymalem:
    podczas odpalenia zasilacza odlaczonego od plyty glownej z podlaczonymi napedami i wiatrakami
    na zasilaniu atx12v
    ~12,25v

molex
    ~5,11 -5,12 dla 5v
    ~12,24 - 12,25 dla 12v

zailanie atx
    ~3,52 - 3,53 dla 3,3v
    ~5,13 dla 5v
    ~-11,53 - -11,54 dla -12v
    ~12,25 - 12,26 dla 12v

podczas pomiaru na zasilaniu molex podczas podlaczonego zasilacza do plyty glownej i wszystkich napedow otrzymalem:
    ~12,14-12,17 dla 12v
    ~5,12 dla 5v

co sadzicie o tych napieciach?? przypominam ze moj zasilacz to modecom feel400. wydaje mi sie ze sa one troche za duze. co z zasilaniem procesora?? wydaje mi sie ze nie powinno na nim tez byc durzych skokow. czy moge bez zadnych problemow je podniesc??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy skoków napięcia na płycie głównej Gigabyte GA-7V880-L po wymianie zasilacza na Modecom Feel400. Użytkownik zauważa niestabilne napięcia, zwłaszcza na linii +5V oraz na napięciu rdzenia procesora, mierzone programami typu Everest i Aida32, które jednak mogą być niedokładne. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięć miernikiem cyfrowym pod obciążeniem, szczególnie na wtyczkach Molex i ATX 12V. Pomiar wykazał napięcia w granicach około 5,12 V na +5V i 12,14-12,26 V na +12V, co jest nieco powyżej nominalnych wartości, ale nie krytyczne. Skoki napięcia w gniazdku są mało prawdopodobną przyczyną problemu. Istnieje podejrzenie uszkodzenia płyty głównej, zwłaszcza kondensatorów elektrolitycznych, które należy wizualnie sprawdzić pod kątem spuchnięcia. Aktualizacja BIOS-u nie poprawiła odczytów programowych, ale nie powinna wpływać na gwarancję. Sugerowane jest także odciążenie zasilacza poprzez odłączenie części podzespołów i testowanie z prostszą konfiguracją, np. z kartą graficzną o niższym poborze mocy. W przypadku uszkodzenia płyty głównej możliwa jest reklamacja, o ile nie ma śladów ingerencji. Podnoszenie napięcia rdzenia procesora nie jest zalecane bez stabilizacji zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA