logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzanie po WiFi czy drzwi zamknięte (na zamek) - możliwe na starym zamku?

brotomasz 03 Maj 2021 08:32 2070 5
REKLAMA
  • #1 19413304
    brotomasz
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Interesowałoby mnie rozwiązanie za pomocą którego dałoby się sprawdzać czy dane drzwi w domu są zamknięte czy otwarte (chodzi dokładniej o to czy zamek jest przekręcony, czy drzwi zamknięte na zamek- dokładnie ten górny).
    Próbowałem szukać takich rozwiązań, ale nie wiem jak. Brat zasugerował, żeby kupić malutki czujnik, zamontować go na bolcach zamku wchodzących do szczelin zamku i podłączyć go do jakiejś płytki programowalnej. Kamera oczywiście odpada, bo nic nie da.
    Jeśli są jakieś gotowe takie rozwiązania, np. wraz z zamykaniem i otwieraniem drzwi to proszę o jakieś linki, lub modele.
    Jednak najlepiej jakby dało się to zrobić na tym co jest (załączam zdjęcia jak to wygląda).
    Sprawdzanie po WiFi czy drzwi zamknięte (na zamek) - możliwe na starym zamku? Sprawdzanie po WiFi czy drzwi zamknięte (na zamek) - możliwe na starym zamku?Sprawdzanie po WiFi czy drzwi zamknięte (na zamek) - możliwe na starym zamku? Sprawdzanie po WiFi czy drzwi zamknięte (na zamek) - możliwe na starym zamku? Sprawdzanie po WiFi czy drzwi zamknięte (na zamek) - możliwe na starym zamku?
    Najlepiej też jakby to było na baterie lub jakiś wymienny akumulator.

Znalazłem coś takiego:
    Google - ABUS CFA3100 W
    ale nie wiem czy tutaj jest sterowanie przez WiFi (aplikację na Androida) i czy dałoby się to zamontować na tej gerdzie . Takie rozwiązanie byłoby najlepsze.
  • REKLAMA
  • #2 19413341
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1308
    Zobacz np. tu: :arrow: Link
  • REKLAMA
  • #3 19413398
    brotomasz
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    dziękuję za zainteresowanie i przepraszam, bo nie doprecyzowałem i użyłem sformułowania potocznego. Chodziło mi dokładniej o sprawdzanie czy drzwi są zamknięte na zamek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19413415
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Do wykrycia czy drzwi zostały zaryglowane wystarczy zwykły switch zamontowany w ościeżnicy. Pytanie jak chcesz tę informację prezentować. Lampka przy drzwiach, możliwość sprawdzenia stanu drzwi przez aplikację itp...
  • REKLAMA
  • #5 19413426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19413496
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    NP: Sonoff SV Brama furtka drzwi GATE 5-24V kontaktron
    https://allegro.pl/oferta/sonoff-sv-brama-fur...MIxMqenZCt8AIVAWgYCh3Tewh4EAQYFSABEgKIq_D_BwE
    W miejsce kontaktronu dajesz switch-a
    Zasilić możesz np z akumulatorka lub baterii
    Nie wiem tylko jaki to ma pobór prądu i ile na nich pociągnie. Lepszy byłby pewnie typowy czujnik przystosowany do pracy na akumulatorze. O czujkach typowo alarmowych, które mogą pracować na jednej baterii ponad rok nie wspominam ze względu na koszty związane z całą infrastrukturą potrzebną do ich działania. Aczkolwiek gdybyś chciał przy okazji zamontować alarm.. Może koledzy coś sensownego podrzucą.
REKLAMA