logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego router regularnie restartuje się i jak to naprawić?

Adrianos111 04 Maj 2021 14:09 3771 5
REKLAMA
  • #1 19416050
    Adrianos111
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Cześć! Mam problem z routerem. Internet (radiowy) zrywa połączenie w różnej częstotliwości i o różnych porach. Połączenie z wi fi jest cały czas, a jedyna rzecz jaka pomaga to restart routera.

Kupiłem nowy router i problem jest ten sam. Zadzwoniłem do dostawcy (lokalny) i przyniósł swój router, z którym również był identyczny problem. Stwierdził, że nie wie co może pomóc i zaproponował mi przesiadkę na LTE, której absolutnie nie chcę.

Dowiedziałem się, że są routery, które automatycznie się restartują gdy połączenie z siecią zostanie zerwane. Czy moglibyście polecić mi taki lub pomogli znaleźć inne rozwiązanie? Mój budżet to 150 zł. Jeśli nie ma rozwiązania w tej cenie to niechętnie rozważę inne opcje.
  • REKLAMA
  • #2 19416062
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Wymiana mostu radiowego na lepszy sprzęt, a nie szukanie routera z resetem ;) - to nie jest rozwiązane problemu.
  • REKLAMA
  • #3 19416073
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Wystarczy dowolny router z OpenWrt i niewielki skrypt bashowy restartujący urządzenie po kilku próbach nieudanego pingu do jakiegoś większego serwera.
  • REKLAMA
  • #4 19416088
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    Adrianos111 napisał:
    Dowiedziałem się, że są routery, które automatycznie się restartują gdy połączenie z siecią zostanie zerwane.

Lanberg RO175GE, nie ma restartu po winie operatora, ale ma harmonogram restartu ustawiany przez użytkownika.
    Adrianos111 napisał:
    Jeśli nie ma rozwiązania w tej cenie to niechętnie rozważę inne opcje.

Programator czasowy - koszt góra 50 zł

Tylko co dadzą Ci takie wymuszone restarty, skoro robi to już z jakiegoś powodu operator.
    Twój restart niczego o określonej porze nie zmieni, op nadal strzeli własnym restartem i tyle.
    hermes-80 napisał:
    Wymiana mostu radiowego na lepszy sprzęt, a nie szukanie routera z resetem

Zgadzam się z tym całkowicie.
    @Adrianos111
    Problem tylko taki, że to są koszty po stronie opa, a ten jak widać, nie jest pewien skuteczności takiej wymiany...
  • REKLAMA
  • #5 19416146
    Adrianos111
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Warto dodać, że mieszkam w bloku. Wielu z moich sąsiadów korzysta z usług tego dostawcy i nie ma problemów z internetem
  • #6 19424555
    ciastex
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Sprawdź, czy ktoś jeszcze korzysta z twojej sieci.
REKLAMA