logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar pojemności akumulatorów Milwaukee M18 (lub innych)

pacp 04 Maj 2021 21:58 1563 9
  • #1 19416945
    pacp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Posiadam kilka akumulatorów M18. Chciałbym poznać ich pojemność, choć może nawet nie chodzi o dokładne wartości pojemności ale o wybranie tych pojemniejszych a zregenerowanie tych słabych.

Pomysły póki co są dwa:

1. Mniej dokładny. Kupić np. wkręty i wkręcać licząc ile dam radę wkręcić na jednym naładowaniu. Mniej więcej dostanę procentowe różnice pomiędzy poszczególnymi akumulatorami.

2. Dokładny. Mam ładowarkę Lii 500. Baterie zbudowane są na ogniwach 18650. Można otworzyć obudowę i zrobić test pojemności poszczególnych ogniw. Pomiar wyjdzie więc bardzo dokładny ale mam obawy aby nie rozbalansować sobie zestawu. Nie wiem jak zareaguje na to BMS w baterii.

Macie jakieś doświadczenia albo pomysły jak sprawdzić pojemność?
  • #2 19417175
    moon09
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Jeśli da się podpiąć jakimiś krokodylkami pod nie to sztuczne obciążenie (lub jakiś duży rezystor chociaż) + w miarę dokładny pomiar napięcia (multimetrem wystarczy) + stoper do pomiaru czasu w ile z napięcia pełnego naładowania (do zmierzenia po wyjęciu z ładowarki) dojdzie do napięcia rozładowania (do zmierzenia wtedy kiedy wkrętarka powie, że już ma dość). Trochę to zajmie czasu, ale określisz sobie dokładnie ile który jest wart bez ich rozbierania.
  • #3 19417328
    pacp
    Poziom 11  
    Jakiś pomysł jest, tylko, że napięcie spoczynkowe będzie inne od napięcia pod obciążeniem. Ciężko będzie to oszacować.

A może BMS akumulatora ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem?
  • #4 19417340
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 740
    Moduł AVT SPV AVT5500 C
  • #5 19417363
    pacp
    Poziom 11  
    Niestety koszt operacji przekroczy mi sens zadania. Mam cztery akumulatory do sprawdzenia a za zbudowanie miernika zapłacę tyle co za nowe ogniwa do trzech z nich. Mimo to dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • #6 19417369
    KonradGatek
    Poziom 30  
    pacp napisał:
    zbudowanie miernika zapłacę tyle

Niestety wiedza kosztuje, a u nas nie jest wysoko wyceniana.
  • #7 19417374
    pacp
    Poziom 11  
    Nie bardzo rozumiem jak mam odebrać Twoje słowa. Nie ma sensu kupować krowy jeśli chce się uszyć portfel bo może ktoś na forum wie gdzie można dostać kawałek skóry i nauczyć się szyć samemu.
  • #8 19422830
    pacp
    Poziom 11  
    Idąc Twoim tropem KonradGatek zamówiłem DL24 150W.
  • #9 19424601
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Szacun.
    pacp napisał:
    gdzie można dostać kawałek skóry

Tego DL24 to polscy inżynierowie po politechnice lub nawet dwóch to by nie zrobili.
    I nie sprzedawali po 38 dolarów.
    Pozdrawiam.
  • #10 19426335
    pacp
    Poziom 11  
    Myślę że to najrozsądniejszy kompromis pomiędzy kosztem a funkcjonalnością. Przesyłka z Chin i wyszło niecałe 30 dolarów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada akumulatory Milwaukee M18 i poszukuje sposobów na pomiar ich pojemności. Proponowane metody to: 1) mniej dokładny pomiar poprzez obciążenie akumulatora wkrętami i liczenie ich ilości na jednym naładowaniu, co pozwoli na oszacowanie różnic w pojemności; 2) dokładniejszy pomiar polegający na otwarciu obudowy akumulatora i testowaniu ogniw 18650, co budzi obawy o rozbalansowanie zestawu z powodu działania BMS. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie sztucznego obciążenia oraz multimetru do pomiaru napięcia, jednak zauważają, że pomiar pod obciążeniem może być trudny. Koszty budowy miernika mogą przewyższać sensowność operacji, co prowadzi do poszukiwania bardziej ekonomicznych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA