logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Projekt sieci elektrycznej WLZ dla przyłącza 400V/12,5KW - Szczecinek, Koszalin, Białogard

rosine 08 Maj 2021 18:02 1713 9
  • #1 19423585
    rosine
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Szukam projektanta sieci elektrycznej do zaprojektowania WLZ dla nowego przyłącza 400V/12,5KW do garażu. Przyłącze Energa-Operator postawi przy granicy działki. Warunki wydane, czekam na przetarg na wykonanie przyłącza. Proszę o kontakt osoby z okolic Szczecinka, Koszalina, Białogardu chyba że nie będą konieczne oględziny na miejscu i wystarczy mapa, opis odpis KW. Termin wykonania przyłacza koniec sierpnia. Pozostałe szczegóły na priv
  • #2 19424240
    2ab92
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    ZE żąda projektu WLZ?
    ZE (przynajmniej Tauron, ale w Enerdze jest pewnie podobnie) potrzebuje projektu przyłącza a nie WLZ. I taki projekt opracowuje jego podwykonawca a nie podmiot przyłączany!
    Zaś projekt WLZ powinien być, ale w projekcie budowlanym garażu, ale dla celów pozwolenia na budowę (dla starostwa) a nie dla ZE.
  • #3 19424838
    rosine
    Poziom 6  
    Budynek jest przedwojenny. Nie ma projektu . Jest jaks tam inwentaryzacja robiona do wykupu od gminy.Garaż jest na jednej księdze z mieszkaniem
  • #4 19424905
    2ab92
    Poziom 14  
    W jakim celu więc ten projekt WLZ?
    Dla ZE nie ma on znaczenia - oni za opłatę przyłączeniową projektują i budują przyłącze. Stawiają szafkę lub montują przewód napowietrzny w miejscu wskazanym przez inwestora. I nic im do projektu WLZ.
    Niech kolega wstawi jakieś pismo od nich z żądaniem projektu. WLZ.
    Tauron w warunkach co prawda podaję, że doboru WLZ dokonuje projektant, ale nijak tego nie weryfikuje, polegając jedynie na oświadczeniu wykonawcy. Może o coś podobnego chodzi?
    Niech kolega poda również zakres prac budowlanych jaki zamierza wykonać w tym budynku, bo od tego zależy czy należy wykonywać projekt.
  • #5 19426839
    rosine
    Poziom 6  
    2ab92 napisał:
    W jakim celu więc ten projekt WLZ?

Niech kolega poda również zakres prac budowlanych jaki zamierza wykonać w tym budynku, bo od tego zależy czy należy wykonywać projekt.

Moze podam co jest z warunkach wydanych w dniu 9.04.2021 r. Po stronie Energa Operator: Ze słupa linii napowietrznej wybudować odcinek linii kablem według obliczeń nie mniej jak YAKXS 4x120 mm2 do kablowej rozdzielnicy szafowej, naziemnej zintegrowanej KRSN-P2/2F-NH2/2R-NH00/F przewidzianej na działce 366/6 przy działkach nr ......i .....ul....... w..........

i dalej tłustym drukiem jak sadzę, że to dotyczy co ja mam zrobić...
    cyt. Zakres inwestycji realizowanych przez podmiot podłączany: odbiorca własnym kosztem i staraniem wybuduje linię zalicznikową kablem o przekroju wg obliczeń ( jaki kabel, kto to ma obliczyć jak nie projektant?) od projektowanej linii kablowej rozdzielnicy szafowej naziemnej zintegrowanej do obiektu przyłączanego. Lokalizację miejsca przylączenia dostosować do wybudowanego przyłacza elektroenergetycznego Energa-Operator.

Dalej w warunkach -podają: licznik trójfazowy
    Ukłąd sieci 0,4 KV pracuje w układzie TN_C
    Napiecie znamionowe 0,4 KV
    maksymalny prad zwarciowy 26 KA

system ochrony od porażen -samoczynne wył zasilania
    Moc przyłączeniowa 12,5 KW

Chce w garażu zainstalowac tablicę bezpiecznikową,albo rozdzielnię do/na dwa może trzy gniazda 400V kilka gniazd-4 na 230 V, oświetlenie kanału diagnostycznego, zasilanie bramy wzjadowej na 230 V i kilka punktów oświetleniowych w tym dwa na zewnątrz. Jak poprowadzić złącze kablowe z rozdzielnicy szafowej do garażu to wiem ale nie wiem jaki mam wybrać kabel do WLZ i czy w tym samym wykopie co kabel 400V może biec obok w osłonie kabel z rozdzielni z garażu do bramy(230V). Ponieważ tego nie wiem pytam o projekt i mądre rady projektanta. Jeżeli jest pan zainteresowany i ma stosowne uprawnienia , to warunki moge wysłać w pdf na maila. Chciałbym to zrobic dobrze a linie WLZ nanieść potem na mapy geodezyjne uzbrojenia terenu. WZL bedzie biegła tuz obok instalacji kanalizacyjnej( nie przecinając jej) więc nie chce aby w przyszłości kogos poraziło przy robotach ziemnych
  • #6 19428857
    2ab92
    Poziom 14  
    Czyli jest jak myślałem.
    WLZ jest po kolegi stronie i nic ZE do niego. Wykonawca stawiający złącze podepnie to co ułoży kolega.
    Prawidłowo podchodzi kolega z koniecznością odpowiedniego zaprojektowania przebiegu trasy i naniesienia jej na mapę.
    Co do dokumentacji to zazwyczaj jest ona zawarta w projekcie budowlanym, z tym że jak rozumiem przyłącza kolega istniejący garaż?
    O ile prostą instalację wewnętrzną elektryk wykona bez projektu 😉 (wiem, że to niezgodne z prawem), to w sprawie WLZ radzę skontaktować się z lokalnym projektantem, który sporządzi dokumentację i dokona stosownych zgłoszeń, przy okazji dobierze przekrój kabla.
    Chyba że budynek miał już przyłącze, wtedy sprawa jest prostsza ;)
  • #7 19428916
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    2ab92 napisał:
    O ile prostą instalację wewnętrzną elektryk wykona bez projektu 😉 (wiem, że to niezgodne z prawem), to w sprawie WLZ radzę skontaktować się z lokalnym projektantem, który sporządzi dokumentację i dokona stosownych zgłoszeń, przy okazji dobierze przekrój kabla.
    Następny co prze do ubezwłasnowolnienia.
    Kiedy instalacja przestaje być prostą i kiedy zazynają się schody?
    Co o tym decyduje?
    Projekt czy tępota wykonawcy

Wróćmy więc o problemu (nieistniejącego) który autor wątku sam sobie stworzył
  • #8 19429586
    rosine
    Poziom 6  
    kkas12 napisał:
    Projekt czy tępota wykonawcy

Wróćmy więc o problemu (nieistniejącego) który autor wątku sam sobie stworzył

Nikt sobie nie stwarza problemów. dzwoniłem do Energi i powiedzieli, że projekt wykonawczy powinienem mieć. Pozwolenie ani zgłoszenie nie jest potrzebne więc o co ci chodzi? Wszyscy rodzimy sie tepi. To i podobne fora stworzono dla głupców, mniejszych głupców , mądrych -po to by póki co za darmo wymieniać się doświadczeniami. No dobra- bardzo mi pomogłeś j...Ci punkty bo aż mnie świeżbi.
  • #9 19429688
    2ab92
    Poziom 14  
    Energa nic nie ma do kolegi WLZ jak już pisałem.
    Reszta - to wymogi Prawa Budowlanego. Jest tu kilku projektantów, może któryś wypowie się jak to dokładnie wygląda od strony formalnej.

I nikogo nie zachęcam do żadnej samowoli.
  • #10 19429769
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4262
    rosine napisał:
    Zakres inwestycji realizowanych przez podmiot podłączany: odbiorca własnym kosztem i staraniem wybuduje linię zalicznikową kablem o przekroju wg obliczeń ( jaki kabel, kto to ma obliczyć jak nie projektant?) od projektowanej linii kablowej rozdzielnicy szafowej naziemnej zintegrowanej do obiektu przyłączanego. Lokalizację miejsca przylączenia dostosować do wybudowanego przyłacza elektroenergetycznego Energa-Operator.
    Proste. Norma 4-41 obliguje cie by przekrój PEN nie był mniejszy niż 10mm² jeśli Cu lub 16mm² jeśli Al.
    To jest wymagane minimum.
    W górę możesz stosować zasadę "hulaj dusza piekła nie ma".

Ile takich w.l.z. wykonałem już nie zliczę i nigdy nikt żadnego projektu nie wymagał.
    Oczywiście nie znaczy to byś projektu nie zamówił.
    Kto bogatemu zabroni?

Podsumowanie tematu

✨ Szukam projektanta sieci elektrycznej do zaprojektowania WLZ dla przyłącza 400V/12,5KW do garażu. Przyłącze Energa-Operator ma być zrealizowane przy granicy działki. Użytkownicy dyskutują o konieczności posiadania projektu WLZ, wskazując, że Energa wymaga projektu przyłącza, a nie WLZ. Wskazują również, że projekt WLZ powinien być częścią projektu budowlanego garażu. Użytkownicy podkreślają, że wykonawca przyłącza nie zajmuje się projektem WLZ, a jego zakres powinien być określony przez projektanta. Wymieniane są szczegóły dotyczące wymagań technicznych, takich jak przekroje kabli oraz normy dotyczące instalacji elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA