2ab92 napisał: W jakim celu więc ten projekt WLZ?
Niech kolega poda również zakres prac budowlanych jaki zamierza wykonać w tym budynku, bo od tego zależy czy należy wykonywać projekt.
Moze podam co jest z warunkach wydanych w dniu 9.04.2021 r. Po stronie Energa Operator: Z
e słupa linii napowietrznej wybudować odcinek linii kablem według obliczeń nie mniej jak YAKXS 4x120 mm2 do kablowej rozdzielnicy szafowej, naziemnej zintegrowanej KRSN-P2/2F-NH2/2R-NH00/F przewidzianej na działce 366/6 przy działkach nr ......i .....ul....... w..........
i dalej tłustym drukiem jak sadzę, że to dotyczy co ja mam zrobić...
cyt. Zakres inwestycji realizowanych przez podmiot podłączany: odbiorca własnym kosztem i staraniem wybuduje linię zalicznikową kablem o przekroju wg obliczeń ( jaki kabel, kto to ma obliczyć jak nie projektant?) od projektowanej linii kablowej rozdzielnicy szafowej naziemnej zintegrowanej do obiektu przyłączanego. Lokalizację miejsca przylączenia dostosować do wybudowanego przyłacza elektroenergetycznego Energa-Operator.
Dalej w warunkach -podają: licznik trójfazowy
Ukłąd sieci 0,4 KV pracuje w układzie TN_C
Napiecie znamionowe 0,4 KV
maksymalny prad zwarciowy 26 KA
system ochrony od porażen -samoczynne wył zasilania
Moc przyłączeniowa 12,5 KW
Chce w garażu zainstalowac tablicę bezpiecznikową,albo rozdzielnię do/na dwa może trzy gniazda 400V kilka gniazd-4 na 230 V, oświetlenie kanału diagnostycznego, zasilanie bramy wzjadowej na 230 V i kilka punktów oświetleniowych w tym dwa na zewnątrz. Jak poprowadzić złącze kablowe z rozdzielnicy szafowej do garażu to wiem ale nie wiem jaki mam wybrać kabel do WLZ i czy w tym samym wykopie co kabel 400V może biec obok w osłonie kabel z rozdzielni z garażu do bramy(230V). Ponieważ tego nie wiem pytam o projekt i mądre rady projektanta. Jeżeli jest pan zainteresowany i ma stosowne uprawnienia , to warunki moge wysłać w pdf na maila. Chciałbym to zrobic dobrze a linie WLZ nanieść potem na mapy geodezyjne uzbrojenia terenu. WZL bedzie biegła tuz obok instalacji kanalizacyjnej( nie przecinając jej) więc nie chce aby w przyszłości kogos poraziło przy robotach ziemnych