logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama garażowa segmentowa - zatrzymuje się przed końcem, brak siły na domknięcie

aros86 17 Maj 2021 19:18 8793 8
REKLAMA
  • #1 19437723
    aros86
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Brama zamontowana już dawno ale przez czas budowy minęła gwarancja. Wszystko działało poprawnie do pewnego czasu. Teraz tuż przed końcem brama przestaje się zamykać jak by napotkała przeszkodę, jak "pomagam" ręką to się domyka czyli jak by nie miała siły dopchnąć do końca... Próbowałem naciągnąć sprężyny mocniej, poluzowałem całkiem je ale efekt bez zmian. Załączam film pokazujący co się dzieje. Co zrobić? Nasmarowane wszystkie rolki ale też zero efektu (chociaż nie skrzypi...)
    Załączniki:
    • 20210516_180113_1.mp4 (17.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19437782
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Trzeba ponownie zaprogramować i po ptakach :)
  • #3 19437883
    aros86
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Myślisz że to kwestia programowania napędu a nie mechaniczny problem? A ja na tę sprężyny się uparłem ale czy luźne czy mega naciągnięte i tak było to samo...
  • REKLAMA
  • #4 19438275
    robarek
    Poziom 25  
    Myślę, bo czasami u mnie też tak się dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 19438388
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2915
    Z tego co wiem, to można zwiększyć programowo siłę przeciążenia.
  • REKLAMA
  • #6 19439381
    kochar
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    U mnie też tak się działo, zwiększałem programowo i na jakiś czas pomagało ale po czasie to samo. W moim przypadku skończyło się awarią sterownika. Tu jest mój temat Link Jak brama bez napędu chodzi poprawnie to raczej sterownik fiksuje.
  • #7 19440202
    robarek
    Poziom 25  
    aros86 napisał:
    Myślisz że to kwestia programowania napędu a nie mechaniczny problem? A ja na tę sprężyny się uparłem ale czy luźne czy mega naciągnięte i tak było to samo...

Sprężyny mają być naciągnięte z określoną siłą. U mnie są znaki farbą na sprężynach. Obie muszą być naciągnięte jednakowo.
    Jaki to jest napęd? Mój to Horman.
  • #8 19441896
    kochar
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cytat z forum " Sprawdzenie czy brama jest wyregulowana jest prosty, po wysprzęgleniu brama powinna po lekkim podniesieniu stać mniej więcej w połowie wysokości, naciągnięcie sprężyn na maxa jest błędem, potem sprawdź czy napęd bez podłączonej bramy będzie przejeżdżał całą drogę "
  • #9 19442488
    Workszop
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Na filmie widać, że brama dochodzi do określonej pozycji i następnie odwraca ruch. Oznacza to, że włączyło się zabezpieczenie przed zgnieceniem, co znowu oznacza, że prąd pobierany przez silnik gwałtownie wzrósł albo przekroczył zadany limit. Mówi to nam tyle, że są źle ustawione parametry pracy (siła podczas zamykania) lub są opory ruchu bramy w tym miejscu (może to być związane z naciągiem sprężyn) lub został przesunięty punkt referencyjny wymagany podczas programowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z segmentową bramą garażową, która przestaje się zamykać tuż przed końcem ruchu, co sugeruje brak siły napędu. Pomimo prób regulacji sprężyn, problem nie ustępuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z koniecznością ponownego zaprogramowania napędu lub zwiększenia siły przeciążenia. Wskazują również na możliwość awarii sterownika, jeśli brama działa poprawnie bez napędu. Dodatkowo, podkreślają znaczenie prawidłowego naciągu sprężyn oraz ustawienia parametrów pracy, aby uniknąć aktywacji zabezpieczeń przed zgnieceniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA