logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio Clarion PU-2325A(B) po odłączeniu akumulatora?

witux 25 Paź 2005 08:00 8201 11
REKLAMA
  • #1 1926034
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Kupiłem autko w niemczech i okazało się że po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu woła kod.
    Radyjko jest chyba Clarion sądząc po typie PU-2325A(B)
    Nie chcę łamać regulaminu jaki tu obowiązuje ale mam dwa pytania, które nie świadczą o chęci uzyskania programów nielegalnych.
    1. Czy wystarczy wpisać 4 ostatnie cyfry z nr seryjnego do kalkulatora Clarion i to co wygeneruje to wklepać do radia ?
    2. Jak wgrywacie eeprom i po co ? Czy kość się wyjmuje i programuje w specjalnym programatorze ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1926041
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    1. Jeśli kalkulator będzie pasował do tego typu radia to tak
    2. Można pod pamięć podpiąć się w układzie (czasem trzeba przeciąć niektóre ścieżki) , zawsze lepiej programować na zewnątrz
  • REKLAMA
  • #3 1926067
    witux
    A jakiego programatora używa się do odczytu pamięci ?? Czy to taki sam jak do programowania biosów w płycie głównej komputera ??
  • #4 1926123
    trytronik
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Pierw musisz się dowiedzieć jaka pamięć tam siedzi bez rozkręcenia i jej zlokalizowania do niczego nie dojdziesz. Po zweryfikowaniu jaka to pamięć trzeba pomyślec nad programatorem, do tego nieraz wystarczą wiedza i zdolności manualne.

Krzysztof
  • REKLAMA
  • #5 1926124
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Każdy który obsługuje dane typu pamięci które są w radiu będzie dobry (jeśli dana pamięć jest na liście)
  • #6 1926127
    witux
    Z tego co wyczytałem to EEPROM 93c46. Czyli mam wylutować , posadzić ja na programatorze i zczytac zawartość. A gdzie siedzi kod ? I czy są dostępne wsady bez kodu ?
  • #7 1926139
    trytronik
    Poziom 22  
    Lepiej odczytaj zawartość i zostaw oryginał nie podmieniaj bo sobie aby kłopotu możesz zrobić. Tak pozostaje wylutować i wsadzić w programator tylko jeszcze jedno zobacz czy przypadkiem nie ma odwróconych nóżek czyli tzw rotate.

Krzysztof
  • #8 1926154
    witux
    trytronik napisał:
    Lepiej odczytaj zawartość i zostaw oryginał nie podmieniaj bo sobie aby kłopotu możesz zrobić. Tak pozostaje wylutować i wsadzić w programator tylko jeszcze jedno zobacz czy przypadkiem nie ma odwróconych nóżek czyli tzw rotate.

Krzysztof

Niewiem o co chodzi z tymi odwróconymi nóżkami, ale jak bym ja darł to HotAirem, tylko najgorsze jest to że niemam programatora :( Wylukałem taki adapter http://allegro.pl/show_item.php?item=69038784 i myślę czy da się to połaczyć z wtyką rs-232 i w taki tani sposób to odczytać.
  • Pomocny post
    #9 1926196
    trytronik
    Poziom 22  
    Użyj opcji szukaj i dowiesz się jak rozpoznać czy pamieć ma odrócone nóżki, a i jest prosty programator, który się składa w przysłowie 5 minut, tylko trzeba szukać.

Krzysztof
  • REKLAMA
  • #10 1926279
    witux
    Ok, dzięki
    Jeszcze pytanko, gdzie znajduje sie ten układ eeprom w tym radyjku ? W panelu, czy w korpusie ?
  • #11 1926329
    trytronik
    Poziom 22  
    W ciemno to pod dolną pokrywą i będzie w technologii smd.

Krzysztof
  • #12 1926504
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Koniec porad bo przeniosę do początkujących.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Po odłączeniu akumulatora radio Clarion PU-2325A(B) wymaga wpisania kodu zabezpieczającego. Kod można uzyskać, wpisując cztery ostatnie cyfry numeru seryjnego do kalkulatora Clarion, jeśli jest on kompatybilny z tym modelem radia. W przypadku konieczności odczytu pamięci EEPROM (prawdopodobnie typu 93c46) zaleca się jej wylutowanie i programowanie na zewnątrz za pomocą programatora obsługującego ten typ pamięci. Programator może być podobny do tych używanych do BIOS-ów komputerowych, jednak ważne jest najpierw zidentyfikowanie rodzaju pamięci i jej fizycznej lokalizacji, która zwykle znajduje się pod dolną pokrywą radia w technologii SMD. Należy zwrócić uwagę na orientację nóżek pamięci (tzw. rotate), aby uniknąć uszkodzeń podczas programowania. Istnieją proste programatory, które można zbudować samodzielnie, a także adaptery umożliwiające podłączenie do portu RS-232. Zaleca się zachowanie oryginalnej zawartości EEPROM, aby uniknąć problemów z działaniem radia.
REKLAMA