logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wiertła do wykonania płytkich otworów w deseczkach dębowych i orzechowych

pierotez 10 Cze 2021 13:08 417 11
  • #1 19473418
    pierotez
    Poziom 14  
    Ocena: 85
    Słuchajcie chciałem wykonać jakąś tam ilość deseczek o obłych kształtach powiedzmy ~20x10 cm.
    Na nich nawiercić otwory o średnicy 3,5 - 5 cm, może więcej.
    Deseczki mają robić za podstawki do kieliszków tastingowych.
    Coś jak tutaj: https://zlotywidelec.pl/zestaw-degustacyjny-d...w5q_pdm_50g2iLe5WS5oefwSzfBGZJisaAvNkEALw_wcB

Mam już w sumie plastry dębowe oraz z orzecha włoskiego 2-3 cm grubości ale brakuje mi tych otworów.
    Jakie wiertła polecicie aby wykonać płytkie zagłębienia?
    Są sękarki Milwaukee lub wiertło-frezy ale wydaje mi się że zostawia dziurkę na środku i ślad po krawędzi.

Akcja nie igiełka, nie musi być idealnie. Ot ładna deseczka na biurko.
  • Pomocny post
    #2 19473453
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    pierotez napisał:
    wydaje mi się że zostawia dziurkę na środku i ślad po krawędzi.

Tak.

Może ktoś zrobi Ci to frezem, na frezarce do metalu nawet.

Pozdrawiam.
  • #4 19473531
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    pierotez napisał:
    zostawia dziurkę na środku

Nie dziurkę ale niewielkie wgłębienie, około 2 mm mniej więcej. Jeżeli Ci przeszkadza możesz zaszpachlować (szpachlówką z trocin) i zeszlifować.
    pierotez napisał:
    ślad po krawędzi.

Nie bardzo wiem co masz na myśli, otwór jest po prostu walcem. Gdyby były jakieś ślady to po wklejeniu "kółka z drewna" byłoby widać (te ślady).
  • #5 19473548
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 861
    Tylko frez albo domowym sposobem seria malych otworow a potem rzezba dremelkiem.
  • Pomocny post
    #6 19473565
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    beatom napisał:
    Tylko frez

Używałeś kiedyś sękarki, czy tylko coś tam Ci w duszy gra ?
    Niektórzy stolarze robią nimi doraźnie otwory na puszki do zawiasów meblowych, oczywiście przy masowej produkcji to bez sensu.
    beatom napisał:
    domowym sposobem seria malych otworow a potem rzezba dremelkiem

Genialny pomysł, to już lepiej kozikiem do grzybów. :D :D :D
  • #7 19473680
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Jak masz dostęp do wiertarki kolumnowej to jak solidnie zamocujesz materiał możesz się zdecydować na uszkodzenie narzędzia tak by otworu nie zostawił.
    Inna opcja to otwornica, zaczynasz wiercić potem jak masz otwór pilotujący drastycznie skracasz wiertło prowadzące do równego z brzegiem otwornicy nawiercasz na zakładaną głębokość a potem rzeźba i to dosłownie dłutem.
  • #8 19473700
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Tommy82 napisał:
    Jak masz dostęp do wiertarki kolumnowej

Jak ma wiertarkę kolumnową (albo chociaż porządny statyw do zwykłej wiertarki) to bajka, nie robota. Oczywiście nie należy szaleć (nieważne czy ze statywem czy bez) - pośpiech to wiadomo gdzie jest potrzebny.
    Tommy82 napisał:
    możesz się zdecydować na uszkodzenie narzędzia tak by otworu nie zostawił.

Tej formy gramatycznej trochę nie rozumiem.
    Tommy82 napisał:
    Inna opcja to otwornica, zaczynasz wiercić potem jak masz otwór pilotujący drastycznie skracasz wiertło prowadzące do równego z brzegiem otwornicy nawiercasz na zakładaną głębokość a potem rzeźba i to dosłownie dłutem.

To już może lepiej zrobić to z dwóch części: w górnej wywiercić otwornicą otwory na wylot a dolną część przykleić - na styk, na kołki, czy jak tam kto chce. Jak klej zwiąże to boczne krawędzie wyrównać frezarką, wypolerować, polakierować - jak się sprytnie dobierze oba kawałki drewna to będzie całkiem trudno zauważyć, że to nie jest jeden klocek.
  • #9 19473804
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @krzysiek_krm

Jak masz narzędzie robiące otwór prowadzący można go uszkodzić by tego nie czyniło.
    Pomysł ze sklejeniem dwóch bardzo dobry ba nawet można by skleić kilka tak by specjalnie osiągnąć jakiś efekt wizualny na brzegu.
  • #10 19473807
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    krzysiek_krm napisał:
    Tommy82 napisał:
    możesz się zdecydować na uszkodzenie narzędzia tak by otworu nie zostawił.

Tej formy gramatycznej trochę nie rozumiem.

Po prostu obcięcie pilota prowadzącego. Ale raz to szkoda frezu, dwa to musi być materiał obrabiany zamocowany na sztywno w blacie wiertarki stołowej.
  • #12 19474039
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    krzysiek_krm napisał:

To już może lepiej zrobić to z dwóch części: w górnej wywiercić otwornicą otwory na wylot a dolną część przykleić - na styk, na kołki, czy jak tam kto chce. Jak klej zwiąże to boczne krawędzie wyrównać frezarką, wypolerować, polakierować - jak się sprytnie dobierze oba kawałki drewna to będzie całkiem trudno zauważyć, że to nie jest jeden klocek.

To nie prościej zrobić tak?
    Brak konieczności użycia frezarki, brak ryzyka uszkodzenia narzędzi/materiału, po prostu jedna część z otworami przelotowymi, druga bez, sklejone na kanapkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wykonania płytkich otworów w deseczkach dębowych i orzechowych, które mają służyć jako podstawki do kieliszków tastingowych. Użytkownik poszukiwał odpowiednich narzędzi do nawiercania otworów o średnicy 3,5 - 5 cm. Zasugerowano różne metody, w tym użycie frezów, otwornic oraz sękarek. Wskazano na możliwość wykonania otworów przy użyciu wiertarki ręcznej, jednak podkreślono, że lepsze efekty można osiągnąć przy użyciu wiertarki kolumnowej. Użytkownicy podkreślili, że można również skleić dwie części drewna, co pozwoliłoby uniknąć problemów z uszkodzeniem narzędzi i materiału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA