logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana win XP - co wybrać ?win7 (32 bit czy 64) czy win8 (32 czy 64) ?

wallesblue5 13 Cze 2021 11:55 405 9
REKLAMA
  • #1 19477447
    wallesblue5
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Mam obecnie orginalnego WinXP professional na tym sprzęcie ale niestety czasem wymagają aktualizacji przegladarki do wyższej i sie nie da już w tym systemie.
    Dlatego planuję zmienić choć win xp sobie chwaliłem.
    W załączeniu dane sprzętu ( laptopa)
    laptoop ma 2GB RAM DDR1 bo tylko taka może być
    Może jest jakaś opcja aktualizacji ? przejścia z systemu ( ale chyba w opcji win xp nie wzieli tego pod uwage ,przy win 8 na 10 jest coś takiego)

Win 10 chyba sprzęt by nie udźwignął tzn niby parametry spełnia
    Załączniki:
    • Zamiana win XP - co wybrać ?win7 (32 bit czy 64) czy win8 (32 czy 64) ? hjepsma.jpg (62.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19477469
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 261
    Przy tym sprzęcie ?? Lepiej zmień na inny a xp pozostaw może się przydać do wielu .. najlepiej gdyby był zaktualizowany na sp2. Win 7 zamuli niestety strasznie w 32b 64 to raczej totalna porażka będzie. Cały skarb jaki się kryje w tym sprzęcie to Win xp.
  • #3 19477476
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    artbi881 napisał:
    Cały skarb jaki się kryje w tym sprzęcie to Win xp.

++++

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19477478
    wallesblue5
    Poziom 9  
    Jest w wersji Win XP SP2 (dodatek service pack 2)
    przeglądarka mozilla to tylko do wersji 52 i tu jest kłopot duży dla mnie.

Dlaczego win 7 zamuli w wersji 32 ? może przy 64 to tak bo minimum to 2 GB i tyle ten laptop ma i się więcej nie da włożyć ( procesor )
  • #5 19477529
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Mozesz uzywac MyPal zamiast Firefox'a. Zmiana systemu na tym zlomie nie ma sensu. Muli bo masz wolny dysk talerzowy, malo ramu, slaby procesor.
  • REKLAMA
  • #6 19477667
    wallesblue5
    Poziom 9  
    Kolobos - już ja Cię kojarzę :)
    powolutku
    znalazłem taki watek - dokładnie mam też ten sam problem z olx-em
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3738411.html

zainstalowałem dodatek do mozilla user agent switcher
    i przy ołowku podmieniam jak piszesz i klikam ok ..i sprawdzam i się nie zmienia wersja ( najeżdzam na lupę)
    w okienku kopiuj wklej wpisuję to co podałeś w poście co trzeba wpisać czyli
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:81.0) Gecko/20100101 Firefox/81.0

ale jakoś mi nie zmienia - coś robię nie tak ?
  • #7 19477769
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    wallesblue5 napisał:
    Może jest jakaś opcja aktualizacji ? przejścia z systemu

Konieczny jest zakup licencji.
    wallesblue5 napisał:
    Win 10 chyba sprzęt by nie udźwignął tzn niby parametry spełnia

Sam system może od biedy ale nic na tak starym sprzęcie sensownie nie będzie działało. (Pomijam komfort pracy z W10 na starym, wolnym dysku.)
    wallesblue5 napisał:
    co wybrać ?win7 (32 bit czy 64) czy win8 (32 czy 64) ?

Procesor jest 32b, pozostają ewentualnie systemy x86, jednak wymiana i tak jest niecelowa.
    MyPal jest np tu
    https://github.com/Feodor2/Mypal/releases
  • REKLAMA
  • #8 19477996
    wallesblue5
    Poziom 9  
    Sam system może od biedy ale nic na tak starym sprzęcie sensownie nie będzie działało. (Pomijam komfort pracy z W10 na starym, wolnym dysku.)

To może win7 ? oczywiscie 32 wersja

Procesor jest 32b, pozostają ewentualnie systemy x86, jednak wymiana i tak jest niecelowa.
    MyPal jest np tu
    https://github.com/Feodor2/Mypal/releases[/quote]
    MyPal już sciągnąłem jako druga przeglądarka będzie ale wolałbym pracować tylko na FF dalej z use agent switcherem dla mnie tak wygodniej ( ma tam swoje zakładki)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę systemu operacyjnego z Windows XP na nowszy, z powodu problemów z aktualizacjami przeglądarki. Laptop ma 2 GB RAM DDR1, co ogranicza możliwości wyboru systemu. Użytkownicy sugerują, że Windows 7 w wersji 32-bitowej może spowolnić działanie sprzętu, a 64-bitowa wersja jest nieodpowiednia ze względu na ograniczenia pamięci. Proponowane alternatywy to przeglądarka MyPal, która jest bardziej dostosowana do starszego sprzętu, oraz użycie dodatku User Agent Switcher w Firefoxie, aby uzyskać lepszą kompatybilność z nowoczesnymi stronami. Wskazano również, że Windows 10 nie będzie działał efektywnie na tym laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA