logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana gaźnika w quad 125cc na lepszy - jeśli jest

sjux5 30 Cze 2021 17:39 3795 5
REKLAMA
  • #1 19501358
    sjux5
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam

Przy okazji tego, że znów mam problemy z ustawieniem gaźnika i coś się rozjechało (przestaje je lubić) mam inne pytanie.

Czy są jakieś zamienne gaźniki do 125cc ale lepszej jakości?
    Czy mogę wstawić dowolny 125cc jeśli tylko zgadza się rozstaw do przykręcenia (tu akurat 48mm)?

Standardowy chiński na Allegro to ok 60 zł. Mój to taki jak na obrazku.
    Zamiana gaźnika w quad 125cc na lepszy - jeśli jest
  • REKLAMA
  • #2 19502595
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 495
    Jeżeli nie znasz budowy gaźnika, nie wiesz do czego służą śruby regulacyjne i jak je ustawić, to wymiana gaźnika nic nie da. Znowu pokręcisz dowolnie i sytuacja się powtórzy. Lepiej poszukaj opisu regulacji i ich nastawy, wtedy stary gaźnik będzie jak nowy( jeżeli nie jest wyeksploatowany)
  • REKLAMA
  • #3 19503769
    sjux5
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam

Pytanie wciąż aktualne bo kolega trochę odbiegł od sensu pytania.
    Czy są gaźniki lepszej jakości zapewniające lepszą kulturę pracy czy nie ma sensu taka zabawa?

Znalazłem na aukcji taki oto tekst sprzedawcy, co o tym sądzicie:

"Gaźnik ten, to obowiązkowy zamiennik dla gaźników, montowanych w wyżej cytowanych modelach silników, zamontowanie oferowanego gaźnika to koniec wszelkich wycieków paliwa, zdecydowanie poprawiona kultura pracy silnika w zakresie wolnych, średnich i wysokich obrotów przy jednoczesnym obniżeniu zużycia paliwa do 365≤g/kW•h,"

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 19512332
    Zygaqra
    Poziom 35  
    sjux5 napisał:
    Gaźnik ten, to obowiązkowy zamiennik dla gaźników, montowanych w wyżej cytowanych modelach silników, zamontowanie oferowanego gaźnika to koniec wszelkich wycieków paliwa, zdecydowanie poprawiona kultura pracy silnika w zakresie wolnych, średnich i wysokich obrotów przy jednoczesnym obniżeniu zużycia paliwa do 365≤g/kW•h,"
    typowy chwyt reklamowy mój jest lepsiejszy od lepszego... samą techniką jazdy można zmniejszyć lub zwiększyć zużycie paliwa nawet 10cio krotnie, pozostaje więc zapoznanie się z kulturą obsługi pedału przyspieszania i hamowanie silnikiem ;-)
  • REKLAMA
  • #5 19512377
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    Jak już kombinować to szukałabym gaźnika z jakiegoś japońskiego motocykla czy skutera o podobnej pojemności. Mocowanie będzie trzeba przerobić ale jakość mikuni czy keihina wobec tego chińskiego szajsu jest o niebo lepsza.
    Ten twój pojazd to czterosuw tak? Wtedy gaźnik podciśnieniowy.
  • #6 19512384
    Zygaqra
    Poziom 35  
    kortyleski napisał:
    Wtedy gaźnik podciśnieniowy.
    a są inne? dwusuwy też zasysają paliwo z gaźnika a więc?
REKLAMA