logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hormann RotaMatic 2 - nie mogę wejść do niektórych podmenu

Ture11 03 Lip 2021 20:09 1512 1
  • #1 19506024
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Witajcie.
    Któryś raz czytam w instrukcji obsługi, i rozwiązać problemu nie mogę.

Sterownik Hormann RotaMatic 2, art. nr 4512760.

Chcę, by wbudowany przekaźnik pełnił rolę sygnalizacji bramy zamkniętej. W tym celu muszę wywołać menu 31 i ustawić parametr 02:

Hormann RotaMatic 2 - nie mogę wejść do niektórych podmenu

Po wejściu do menu (trzymam przycisk P), na wyświetlaczu pojawia się "00". Przyciskami chcę dojść do menu 31, ale takowe nie zostaje wyświetlone. Mogę wejść tylko do menu o numerach: 00, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 19, 32, 34, 35, 36, 38. Wejście w menu 38, czyli przejście do menu rozszerzonego, daje możliwość dokonywania zmian w menu powyżej poz. 38, ale menu o numerach np. 30, 31, itp - nadal nie mam.

Dołączyłem do linii bus przekaźnik HOR1 (opcjonalny), ale żadne dodatkowe podmenu nie pojawiło się.

Centralę mam w rękach pierwszy raz, ale przeprowadziłem ustawienia kątów otwarcia i biegi programujące siłę. Skonfigurowałem też jeden z przycisków pilota jako sterowanie oświetleniem (nie zmienia to ilości menu, w które można wejść).

Wykonywałem też restart do ustawień fabrycznych (chyba - przytrzymałem przycisk P w momencie włączania zasilania, pomigało i kazało od nowa programować kąty i siły).

Jeśli w menu 32. zmienię wartość na 01 - lampka podłączona do przekaźnika robi za migającą sygnalizację otwierania bramy z opóźnieniem 1s - czyli zgodnie z instrukcją.

Sterownik zasilam z wejść akumulatora, a nie z sieci (ale to chyba nie ma wpływu na menu? - sprawdzę).

Co robię źle, ma ktoś pomysł?
  • #2 19506321
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Sterownik zupełnie inaczej zachowuje się, gdy pracuje z sieci 230 V.

Pierwsze zabawy z sterownikiem robiłem bez transformatora, zasilałem sterownik przez styki ACCU z napięcia 24 V. Po ponownym włączeniu napięcia, sterownik pamiętał ustawienia.
    Przy pierwszym podaniu zasilania z 230 V sterownik sam wykonał ponowną inicjalizację (reset ustawień) i działa zupełnie inaczej. W menu pojawiły się nowe opcje, w tym poszukiwane przeze mnie opcje menu 30 i 31.
    Wiele wskazuje na to, że sterownik przy uruchomieniu z akumulatora "myśli", że jest sterownikiem RotaMatic AKKU, czyli wersją do pracy z akumulatorem i panelem słonecznym (wersja ta nie obsługuje m.in. sprawdzania statusu bramy, to i pewnie nie ma sterowania przekaźnikiem zewnętrznym, a wewnętrzny może służyć tylko jako sygnalizacja otwierania się bramy.

No, nie pomyślałbym, że zasilanie sieciowe może mieć tu znaczenie. Zostawiam info dla potomnych.
REKLAMA