logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja pilotów do napędu bramy Hormann Lineamatic po resecie ustawień

andsab 23 Kwi 2022 18:37 2952 8
  • #1 19991359
    andsab
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam. Mam problem z zaprogramowaniem pilotów do napędu Hormann Lineamatic. Po resecie do ustawień fabrycznych wykasowały się również zapisane piloty. Procedura pierwszej konfiguracji przechodzi poprawnie do momentu zapisywania pilotów. Po ustawieniu punktów krańcowych oraz siły napęd powinien przejść do menu "11" gdzie można programować piloty. Niestety po zakończeniu procedury programowania siły od razu automatycznie przechodzi do "00" czyli zakończenie ustawień. W jaki inny sposób mogę zaprogramować pilota do tego napędu? Po zakończeniu konfiguracji napęd zachowuje się poprawnie, tylko nie reaguje na piloty a przed resetem działał.
  • Pomocny post
    #2 19991483
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3638
    Możesz w dowolnym momencie ręcznie wskoczyć do menu dodawania pilotów (jak do każdego innego menu ustawień) - jest to menu numer 11 - sposób ręcznego wyboru - rozdział 6
  • #3 19991657
    andsab
    Poziom 15  
    Tak też próbowałem. Po wejściu w menu mam opcję 00, 10, 20 ...38. pomija 11 i 19. Czytałem kilka razy instrukcje i w opcji 19 można wszystkie zapisane piloty, ale do tej opcji też nie wchodzi. Uznał bym że napęd ma uszkodzone radio gdyby nie to że chwilę wcześnie jeszcze piloty działały, przestały po resecie do ustawień fabrycznych.
  • Pomocny post
    #4 19991724
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Zachowanie wskazuje na to, że może Pan mieć do czynienia z napędem Lineamatic w wersji H, pozbawionej zintegrowanego modułu radiowego. Czy do kostki połączeniowej oznaczonej jako "ext. Funk" lub złącza BUS jest podłączone dodatkowe urządzenie (odbiornik radiowy)?
    Choć prawdę mówiąc nie widzę powodu dlaczego miałyby się wykasować piloty z zewnętrznego sterownika, może przypadkiem został odłączony? O ile pamiętam, reset do ustawień fabrycznych, nie kasuje pilotów także w wypadku zintegrowanego odbiornika.

Pozdrawiam
  • #5 19991786
    andsab
    Poziom 15  
    Dziękuję za podpowiedź yarpen86. Nie mam wersji H ale po resecie pierwsze ustawienie jest do wyboru 1, 2, lub 3. Według obrazków to długość (ciężar) bramy ale wcześniej (na co nie zwróciłem uwagi) w instrukcji jest tabelka 1 - lineamatic, 2 - wersja P, 3 - wersja H. Patrząc na obrazki wybieram opcję 3 bo mam dużą bramę, pewnie dla tego dalej już nie pokazuje opcji związanych z radiem. Jutro sprawdzę i napiszę. Jaka jest różnica w wersji P?
  • Pomocny post
    #6 19991882
    yarpen86
    Poziom 25  
    Ocena: 146
    Witam,

Różnica wersji P względem H? Generalnie poza brakiem wbudowanego radia Lineamatic H może być stosowany do bram cięższych (600kg), wyższych (do 3m) i dłuższych (do 10m). Niektóre pomniejsze ustawienia jak prędkość i punkty spowolnienia również ustawione są inaczej.

Pozdrawiam.
  • #7 20066423
    andsab
    Poziom 15  
    Trochę czasu minęło ale wracam do tematu. Po resecie do ustawień fabrycznych, można w pierwszej opcji wybrać typ napędu. Opcja 3 oznacza wersję H i nie działa wbudowane radio. Teraz kilka pytań o opcje ukrytego menu. Która opcja służy do zwiększenia siły napędu przy otwieraniu i zamykaniu? Która opcja zmienia prędkość otwierania oraz zamykania? Mam opis tego menu do napędu bramy garażowej uchylnej ale funkcje nie pokrywają się. Jeśli ktoś może podesłać pełny opis menu to proszę o wysyłkę, jeśli nie to przynajmniej proszę o te cztery opcje.
  • Pomocny post
    #8 20067564
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3638
    Instrukcja rozszerzona w załączniku.
    Załączniki:
    • LineaMatic Menu rozszerzone PL.pdf (2.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20069557
    andsab
    Poziom 15  
    Pełne programowanie napędu z rozszerzonym menu włącznie rozwiązało wszystkie problemy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z programowaniem pilotów do napędu Hormann Lineamatic po resecie do ustawień fabrycznych, co skutkuje brakiem możliwości wejścia do menu programowania pilotów. Po próbie ręcznego dostępu do menu 11, użytkownik zauważa, że opcje 11 i 19 są pomijane. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z posiadania wersji H napędu, która nie ma zintegrowanego modułu radiowego. Użytkownik odkrywa, że wybór opcji 3 w pierwszym kroku konfiguracji oznacza wersję H, co wyjaśnia brak funkcji radiowych. Po dalszych pytaniach dotyczących ukrytego menu, użytkownik otrzymuje instrukcję, która pozwala na pełne programowanie napędu, co rozwiązuje jego problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA