logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór routera/AP dla mieszkania 95m2, UPC 500 Mb/s, pokrycie Wi-Fi, WIFI 6, Connect Box

MrMinister 06 Lip 2021 14:21 1722 12
REKLAMA
  • #1 19509616
    MrMinister
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam, właśnie odebrałem nowe mieszkanie 95 m2. Uprzejma prośba o pomoc w doborze routera/ów lub AP.

Internet: UPC 500 Mb/s. Modem/router: Connect box.
    Rozkład mieszkania poniżej. Dobór routera/AP dla mieszkania 95m2, UPC 500 Mb/s, pokrycie Wi-Fi, WIFI 6, Connect Box
    Niebieski kwadracik - skrzynka teletechniczna z której doprowadzona jest pojedyncza skrętka do pkt 1-4.

Wymagania:
    Zależy mi na dobrym pokryciu Wi Fi w każdym z pokoi, w szczególności 1 i 4.
    Przechodząc z pokoju do pokoju rozmawiać po WIFI nie chciałbym aby zrywało/mulilo polaczenia. Chciałbym aby predkosc po WiFi nie spadala ponizej 300 Mb/s.
    Poniewaz jestem pewien ze na obecnym sprzecie (Connect box) nie dam rady pokryc calego mieszkania, chcialbym nabyc sprzet przyszlosciowy (WIFI 6?). Urządzenie laczace się po WiFi obsługują WIFI 6.
    Pokój nr 1: urządzenia podlaczone tylko po WiFI
    Pokój nr 2: PC podlaczony po kablu plus laptop po WiFi
    Pokoj nr 3: Laptop po WiFi
    W salonie (pkt 4) po kablu bedzie podłączony TV, dekoder UPC, amplituner i dodatkowo kilka urządzeń po WiFi.
    Aktualnie jestem jednym z pierwszych mieszkańców osiedla, ale za kilka miesięcy spodziewam sie ze bede odbierał min 20 sieci WiFi moich sąsiadów (patodeweloperka).

Budżet: 1000, ale jak bedzie trzeba wiecej to dołoże.

Pozdr ,
    Piotr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19509686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19510870
    MrMinister
    Poziom 4  
    Dzięki za wskazówki. Skłaniam sie do zakupu kilki systemowych AP jednej marki. Pytanie jakiej? Jakie modele?
    Raczej Ubiquiti UAP odpada bo musiałbym dokupywać switche ze względu na ilosc podłączonych urządzeni po kablu.
    Czy zakup kilku ruterów z funkcja AP rozwiązałoby sprawę?
  • Pomocny post
    #4 19510904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 19512598
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    MrMinister napisał:
    Czy zakup kilku ruterów z funkcja AP rozwiązałoby sprawę?

To nie ma sensu. Budując kompletnie nową sieć bezsensownie jest rezygnować z zalet szybkiego roamingu i zarządzania z którego AP klient ma korzystać.
    MrMinister napisał:
    Raczej Ubiquiti UAP odpada bo musiałbym dokupywać switche ze względu na ilosc podłączonych urządzeni po kablu.

Akurat Unifi i switch to bardzo dobre rozwiązanie. Ewentualnie jak chcesz oszczędzać to wspomniane Deco i switch. Niestety regułą jest, że dobrej jakości AP nie mają zintegrowanego switcha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19513817
    MrMinister
    Poziom 4  
    Z gory przepraszam za ignorancje nie jestem specjalista, ale czy np zakup ASUS RT-AC67U (2pak) nie rozwiązałby mojego problemu?
    Connect Boxa użyłbym tylko jako modem i podłączył do Routera Asusa w skrzynce technicznej, drugiego podłączyłbym po skretce i ustawilbym jako AP w salonie. Skorzystalbym jednoczesnie z oferowanego przez producenta Fast Roamingu/AiMash.
  • Pomocny post
    #7 19513838
    IC_Current
    MrMinister napisał:
    Skorzystalbym jednoczesnie z oferowanego przez producenta Fast Roamingu/AiMash.

Tylko że to prawdopodobnie nie ma żadnego faktycznego fast roamingu. Producent nigdzie się nie chwali wsparciem konkretnych ustandaryzowanych protokołów. Tylko jakiś marketingowy bełkot niewiadomo do końca tak naprawdę o czym.
    Poza tym cena 800zł a za max 600zł masz trzy sztuki Deco M4, co zdecydowanie poprawi zasięg i osiągi sieci radiowej nawet pomimo braku 802.11ax. Do tego 2x switch TP-Link LS1005G i masz trzy AP ze switchami w cenie 700zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 19513947
    MrMinister
    Poziom 4  
    IC_Current napisał:
    Tylko że to prawdopodobnie nie ma żadnego faktycznego fast roamingu. Producent nigdzie się nie chwali wsparciem konkretnych ustandaryzowanych protokołów. Tylko jakiś marketingowy bełkot niewiadomo do końca tak naprawdę o czym.

Masz racje, tego nie bylem swiadomy. Prawie sie nabralem na marketing.

Co do opcji, widze to tak:
    1. TP Link Deco M4 + 2 swtiche
    2. 2 lub 3 Ubi UniFi + 2 switche
    Jakaś opcja pośrednia? Warto doplacic do Ubi UniFi czy moze upgrardowac do Deco M5 lub X20 ?

Czy kupienie kilku routerow Tp Link (np. AX 20) nie załatwiłoby sprawę lepiej? Czy tez OneMesh tp linka to tez marketingowy belkot?

Czy warto doplacac do obslugi WiFi 6?

Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
  • #9 19514020
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 19514084
    KOCUREK1970
    Ocena: 5492
    @MrMinister
    Ja tylko nadmienię, że tego Deco od TPlinka i takiego samego Meshowego wynalazku od Tenda, jest dużo zwrotów co widać na Allegro - ciekawe dlaczego...
  • #11 19514125
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Deco od TPlinka i takiego samego Meshowego wynalazku

Bo pewnie wszyscy łącza to po radio i mają dobrze znany ... repeater. Te Deco w trybie access pointa nie radzą sobie wcale gorzej od Unifi w kwestii samego radia.

MrMinister napisał:
    Czy warto doplacac do obslugi WiFi 6?

Przy obecnych cenach więcej zyskasz dodatkowym AP AC niż w tej samej cenie mniejszą liczbą AP AX.

MrMinister napisał:
    OneMesh tp linka to tez marketingowy belkot

Tak. To tylko usprawnienie i ułatwienie zarządzania dla laików. Jak nie ma wsparcia dla:
    Erbit napisał:
    jeśli chodzi o roaming WiFi to mamy do czynienia z dwoma protokołami 802.11r i 802.11k

To nie ma sobie co głowy zawracać. Równie dobrze kupisz inne, tańsze modele i będzie to samo w działaniu, tylko parę kliknięć więcej w konfiguracji (no i trzeba wtedy wiedzieć co się klika).

MrMinister napisał:
    Warto doplacic do Ubi UniFi czy moze upgrardowac do Deco M5 lub X20

Unifi posiada rozbudowane opcje konfiguracyjne i diagnostyczne. Oprogramowanie jest typowo zbudowane dla małych i średnich firm oraz różnej maści hotelarstwa. W domu jego możliwości nie wykorzystasz w pełni, tym bardziej że do ich wykorzystania potrzebny jest switch zarządzalny i router z vlanami. Jednak jeśli masz tyle wolnej gotówki, to warto kupić ze względu na stabilność i bezproblemowość działania. Tylko że tu sam sobie zaprzeczę względem tego co napisałem wyżej - w przypadku Unifi bierz modele U6, bo UAP są dosyć stare i nigdy nie wiadomo kiedy skończy im się wsparcie, a przy tych cenach to już ważna sprawa.
    Natomiast co do Deco - są to typowe urządzenia do domu. W trybie AP sprawują się bardzo dobrze, ale ... mają niemiłosiernie ograniczone możliwości konfiguracji. Zrobione typowo dla pani Zosi, co umie klikać tylko "Dalej" i "Ok" w menu konfiguracyjnym. Chociaż sam mam w domu i do takiego zastosowania mi starczają. Mają też trochę dziwną konfigurację roamingu, bo w trybie access pointa, żeby roaming działał trzeba aktywować MESH, pomimo tego że przecież MESH (taki z prawdziwej definicji) i praca jako przewodowy AP się wykluczają.

Dodano po 27 [minuty]:

edit
    KOCUREK1970 napisał:
    jest dużo zwrotów co widać na Allegro - ciekawe dlaczego...

Tak popatrzyłem z ciekawości - a może uda mi się wyczaić tani, używany M4, to sobie dostawię dodatkowy AP w domu ..... i na tylko 2200 ofert różnych modeli Deco, używek i zwrotów jest łącznie aż 6 szt, z czego połowa to PLC P9.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19514193
    KOCUREK1970
    Ocena: 5492
    Autor, niech najpierw sprawdzi, czy jego sprzęt odbiorczy w ogóle ten cały fast roaming obsługuje.
    Dodatkowo 300Mb po wifi na Mesh?
  • #13 19622633
    MrMinister
    Poziom 4  
    Deco M4 - działa super

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera lub punktów dostępowych (AP) do mieszkania o powierzchni 95 m², z internetem UPC 500 Mb/s, aby zapewnić dobre pokrycie Wi-Fi, szczególnie w pokojach 1 i 4. Obecny modem/router, Connect Box, może nie wystarczyć do pokrycia całego mieszkania. Wskazówki dotyczące wyboru sprzętu obejmują rozważenie systemów AP, takich jak TP-Link Deco M4, które oferują funkcję fast roaming, oraz Ubiquiti UniFi, które zapewniają lepszą stabilność i zarządzanie. Użytkownik rozważa również zakup routerów ASUS RT-AC67U, ale obawy dotyczą ich rzeczywistej obsługi fast roamingu. W dyskusji podkreślono znaczenie lokalizacji AP oraz możliwość użycia switchy do zwiększenia liczby portów LAN. Użytkownicy sugerują, że zakup kilku tańszych AP AC może być bardziej efektywny niż droższe modele AX, a także zwracają uwagę na konieczność sprawdzenia, czy urządzenia klienckie obsługują fast roaming.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA