logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera z satelitami pod fast-roaming/mesh w oparciu o backhaul

Recive 19 Kwi 2023 12:51 2292 18
REKLAMA
  • #1 20546883
    Recive
    Poziom 9  
    Witam specjalistów,

Planuję ulepszyć zasięg wifi w domu (150m2) w oparciu o jakiś system Mesh po blackhaul'u.Pierwotnie miałbyć tylko AP Ubiquiti ale wyjścia ethernowe są przy ziemi i słabo to będzie działało.

Obecnie zainteresowałem się Asus XD4 (3 urządzenia) albo Netgear rbk353 tylko zostaje kwestia podłączenia...najczęsciej wymagane jest aby satelity były ze sobą połączone co u mnie nie jest możliwe gdyż wszystkie kable ethernetowe z domu wychodzą z garażu.

Czytałem też tutaj na forum, że TP Link Deco M4 nie wypada najgorzej.

Czy jest możliwośc podłączenia AP i ew Routera jak pokazałem w Opcji 1 poniżej (chyba niestety nie), albo w Opcji 2?

W Opcji 2 prawdopodobnie bym potrzebował 4 urządzeń a zestawy są zazwyczaj na 3 jednostki.

Dzięki za podpowiedzi.
    Załączniki:
    • Wybór routera z satelitami pod fast-roaming/mesh w oparciu o backhaul AP.jpg (133.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20547154
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Recive napisał:
    Witam specjalistów,

Planuję ulepszyć zasięg wifi w domu (150m2) w oparciu o jakiś system Mesh po blackhaul'u.Pierwotnie miałbyć tylko AP Ubiquiti ale wyjścia ethernowe są przy ziemi i słabo to będzie działało.

A skąd pomysł że będzie to działało słabo? Uni nawet ma rozwiązania typu wall in, czy dogniazdkowe. Sam mam jeden AP na ścianie jakies 70cm na ziemią i nie narzekam.

Recive napisał:

Obecnie zainteresowałem się Asus XD4 (3 urządzenia) albo Netgear rbk353 tylko zostaje kwestia podłączenia...najczęsciej wymagane jest aby satelity były ze sobą połączone co u mnie nie jest możliwe gdyż wszystkie kable ethernetowe z domu wychodzą z garażu.
    Skoro wszystkie kable schodzą si ew jednym punkcie to bardzo dobrze. Stawiasz tam switch. do niego router, i łaczysz wszystkie kable do switcha. I każdy AP ma komunikacje z resztą i z routerem. Jak switch będzie POE, to nie musisz do tych AP mieć dodatkowo zasilania, wysyłasz je po skrętce.
  • REKLAMA
  • #3 20548636
    Recive
    Poziom 9  
    Kwestia podłączenia polega na tym, że na stronie Netgeara i Asusa proponują połączenie szeregowe - co nie ma u mnie sensu, gdyż kable są w jednym miejscu a nie rozchodzą się z pokoju do pokoju.

Wiem, że TP-Linka (np. M4) można podłączyć jak na OPCJI 1, na czym mi najbardziej zależy - Chce mieć 1 router od razu w biurze a kolejny w salonie i na górze (3 satelity w tym jeden główny, są podłączone od razu do Routera operatora)

Połączenie w opcji 2, zmusza mnie do podłączenia AP1 w garażu --->do switcha -----> AP2 i AP3 od switch.
    W tej opcji tracę AP1, które chce mieć w biurze - gdzie podłączę do niego komputer stacjonarny.

Nigdzie na stronie netgeara i asusa nie mogę znaleźć info, że OPCJA 1 zadziała.

Dzięki.
  • #4 20548682
    m.jastrzebski
    Połączenie szeregowe? Może spojrzałeś na jakiś rysunek gdzie połączenie między satelitami jest zrobione radiowo. Wtedy szeregowo ma sens bo łączysz się z najbliższym, więc transmisja najszybszą.
    Łaczac przewodowo zawsze wszystko łączysz w gwiazdę i bedzie działać.
  • REKLAMA
  • #5 20548905
    Recive
    Poziom 9  
    Wybór routera z satelitami pod fast-roaming/mesh w oparciu o backhaul

Tutaj jest pokazane, że można podłączyć wszystkie satelity Netgeara do switcha ale czy wtedy będzie działała backhaul?

Dzieki.
  • Pomocny post
    #6 20548912
    m.jastrzebski
    A dlaczego miałby nie działać? To standardowy, podstawowy sposób łączenia w sieci Ethernet. Co więcej, to połączenie "szeregowe" wykorzystuje nic innego jak switch 2-portowy wbudowany w satelitę.
  • #7 20548958
    Recive
    Poziom 9  
    Ok, ma to sens. To w celu finalnego upewnienia się:
    - Asus XD4 ma 3 satelity

https://dongknows.com/asus-zenwifi-ax-mini-xd4-review/

S1 (main) ma WAN i LAN
    S2 (slave) ma LAN
    S3 (slave) ma LAN

Więc mogę je wszystkie podłączyć pod switcha:
    S1 wypuscic w biurze i podpiąc pod niego jeszcze stacjonarny po LANie i będzie też robił WiFi
    S2 w salonie po LANie
    S3 na górze po Lanie

I wszystko będzie działało w formie tego przełączania na jedej sieci, tak?
  • Pomocny post
    #8 20549437
    m.jastrzebski
    S1 jest routerem. S2 i S3 są tylko access pointami.
    S1 może pracować również jako access point, ale wtedy musisz go podłaczyć do portu LAN. Port WAN zostaje wolny. Chyba, że oprogramowanie pozwala zmienić tryb pracy urządzenia na AP, wtedy oba porty opisane na obudowie jako WAN i LAN, będą portami LAN, spiętymi wewnętrznym switchem.
    Czyli zależnie od oprograwmowania, możesz być w stanie do S1 podłaczyc przewodowo komputer lub nie.

Jakby S1 nie dało się programowao przestawić w tryb access point, to jak podłączysz go do switcha w garażu przez port WAN, to stworzysz sobie dwie sieci lokalne. Komunikacja między urządzeniami w tych dwóch sieciach LAN, może nie być mozliwa wtedy.

Sprawdz instrukcji czy S1 może zostać przestawione w tryb access point. Jak nie, a zależy Ci bardzo na podłączeniu kopmutera przewodem, to może warto rozważyć innep produktu, które są access pointami a maja dwa porty LAN.

Moim zdaniem bład, że w domu do pomieszczernia do pracy poszedł tylko jeden kabel. Jakbym dzisiaj budował dom, to szło by po kilka kabli do pomieszczenia. Do niektórych (tam gdzie TV, albo pomieszczenie techniczne) wrecz po 4-6 kabli. Urzadzeń usieciowiownych przybywa, WiFi jest jakie jest.
  • #9 20549663
    Recive
    Poziom 9  
    Zadzwoniłem na pomoc techniczna Asusa i Netgeara. W obu przypadkach zalecają podłączenie S2 i S3 do S1 aby na pewno się widziały. W przypadku użycia routera nie dają gwarancji, że będzie to poprawnie działało.

Wiec zostanie wybór Deco M4 albo X20.

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #10 20549725
    m.jastrzebski
    Niezła pomoc techniczna ;-)
    Tam są port ethernet. Protokoł to protokół. Ma działać przy połączeniu bezpośrednim, ma działać przy połaczeniu przez switch. Jakby przez switch nie działało, to by znaczyło że nie dotrzymują standardu trasnmisji danego medium/protokołu. Nie wierze w coś takiego ;-)
  • #11 20754804
    villu666
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć, jak finalnie skończyła się budowa sieci? Co wybrałeś i jak podłączyłeś?

Mam chyba identyczną sytuację: w piwnicy wchodzi światłowód do ONT i z niego już ethernet na piętro do routera/AP operatora.
    Zasięg nie wszędzie jest dobry więc z piwnicy pociągnąłem po całym domu 4xskrętkę i urządzenie operatora planuje wrzucić do piwnicy, wyłączyć na nim wifi (żeby robiło tylko za router z włączonym DHCP) i do jego portów podpiąć >jakieś< urządzenia AP lub router/AP.
    Schemat u mnie jak na obrazku: Schemat sieci domowej z urządzeniem w piwnicy połączonym z czterema punktami Wi-Fi.

Zależy mi na wifi 6 więc coś "AX" i ktoś doradził, że nie tyle "mesh" co "fast roaming", ale to się spotyka chyba tylko w urządzeniach wyższej klasy typu Ubiquiti, ew kombinacja z OpenWRT, ale czy już to działa stabilnie na którymś z urządzeń wifi6?

Pozdr
  • #12 20754846
    IC_Current
    Ocena: 2504
    villu666 napisał:
    co "fast roaming", ale to się spotyka chyba tylko w urządzeniach wyższej klasy

Jest dostępne prawie we wszystkich pudełkach typu "MESH".
    villu666 napisał:
    na którymś z urządzeń wifi6?

J.W.
    Jednak Kupując AP nie patrz na "cyferki" tylko trzeba dobrać szerokość pasma i MIMO do posiadanych klientów oraz warunków radiowych w otoczeniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20754882
    villu666
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:

Jednak Kupując AP nie patrz na "cyferki" tylko trzeba dobrać szerokość pasma i MIMO do posiadanych klientów oraz warunków radiowych w otoczeniu.

Czy możesz przybliżyć temat, bądź polecić lekturę, która mi to rozjaśni? W okolicy jest luźna zabudowa, w jednym miejscu domu lekko mi łapie extender wifi sąsiada - jeśli o takich warunkach mówimy ;) Cyferki biorę pod uwagę ze względu na to, że łącze ma 600 Mbit, fajnie gdyby po rozprowadzeniu urządzeń w domu osiągać na większości powierzchni okolice 400 bezprzewodowo. Celowo szukam routerów z AP, żeby w każdym miejscu móc wpiąć się również przewodowo bezpośrednio w urządzenie.
  • #14 20754994
    IC_Current
    villu666 napisał:
    Celowo szukam routerów z AP

Czyli co? Podzielisz sobie sieć wewnętrzną NATem a potem będziesz się zastanawiał czemu nie ma komunikacji między segmentami? Ma być AP, ewentualnie AP ze switchem.
    villu666 napisał:
    Czy możesz przybliżyć temat

Np 2400Mbps osiągniesz na urządzeniu z MIMO2x2 i kanałami 160MHz ale też na MIMO4x4 z kanałami 80MHz. Cyferki na pudełku te same a w realu synchronizacja uwzględniająca możliwości obu urządzeń, czyli MIMO2x2 i kanał 80MHz, czyli 1200Mbps. Z tego w praktyce max 800Mbps obok AP, choć na pudełku 2400Mbps.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20754995
    villu666
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:
    Czyli co? Podzielisz sobie sieć wewnętrzną NATem a potem będziesz się zastanawiał czemu nie ma komunikacji między segmentami? Ma być AP, ewentualnie AP ze switchem

wyłącze na nich dhcp (tę funkcję będzie pełnił główny router w piwnicy), i użyję tylko jako wifi AP (zakładam [czy błędnie?], że wtedy mogę normalnie też do takiego "AP" podłączyć klienta po kablu - np PC w tym pokoju?). AP zazwyczaj nie mają portów ethernet dla klientów tylko jeden "sygnałowy" (to się w takim przypadku też będzie nazywało port WAN?)
  • #16 20755026
    IC_Current
    villu666 napisał:
    wyłącze na nich dhcp (tę funkcję będzie pełnił główny router w piwnicy), i użyję tylko jako wifi AP (zakładam [czy błędnie?

Częściowo ok. Ale wtedy nie wolno podłączać niebieskiego portu WAN. Poza tym nie będzie najlepszej opcji, czyli szybkiego roamingu, przełączania klientów do AP o najlepszym sygnale, równoważenia obciążenia i jednej konsoli do zarządzania.
    villu666 napisał:
    to się w takim przypadku też będzie nazywało port WAN

Nie port Wide Area Network jak sama nazwa wskazuje służy do łączenia z siecią rozległą (np Internetem). W domu wszystko ma być w sieci LOCAL Area Network

Dodano po 2 [minuty]:

Tu masz fajny zestaw w fajnej cenie:
    https://m.olx.pl/d/oferta/tp-link-ax3000-wi-fi-6-deco-x553-pack-CID99-IDVd6f4.html
    Ma MIMO2x2 i kanały 160MHz, więc popularną opcję w lepszych kartach NIC w laptopach i telefonach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20755076
    villu666
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:
    Poza tym nie będzie najlepszej opcji, czyli szybkiego roamingu, przełączania klientów do AP o najlepszym sygnale

Planowałem wrzucić OpenWRT i tam aktywować tę funkcję na każdym z 3 urządzeń. Bo z takich routerów/AP w okolicach 300-400 zł chyba nic nie ma domyślnie FastRoamingu..

IC_Current napisał:
    Tu masz fajny zestaw w fajnej cenie

Czy w takich rozwiązaniach mogę wpiąć każdą z 3 satelit wg schematu, który wyżej wklejałem - czyli już bezpośrednio w pokojach a "łączyć" je będzie router dostawcy w pisnicy? Gdzieś czytałem, że niektóre urządzenia trzeba wpinać wg schematu: główne na początku i dopiero od niego satelity, co by powodowało, że z pierwszego pokoju muszę się cofnąć dodatkowym przewodem do punktu gdzie zaczynają sie wszystkie inne przewody.
  • #18 20755094
    IC_Current
    villu666 napisał:
    czyli już bezpośrednio w pokojach a "łączyć" je będzie router dostawcy w pisnicy

Tak
    villu666 napisał:
    główne na początku i dopiero od niego satelity,

To nie tak. Jeśli jedno urządzenie działa jako router, to oczywiście musi być zachowana kolejność - ISP do interfejsu WAN jednostki głównej a do jej portu LAN reszta sieci (w dowolny sposób).
    Jeśli wszystkie jednostki działają jako AP, to topologia sieci nie ma znaczenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20755100
    villu666
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:
    Tak

Super, bardzo Ci dziękuję za wszelką pomoc. Pozostaje zakupić urządzenia i się pobawić, ale to już w porównaniu do przeciągania przewodów powinna być łatwizna ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje poprawić zasięg Wi-Fi w domu o powierzchni 150 m², rozważając systemy Mesh z backhaul. Zainteresowanie wzbudzają modele Asus XD4 i Netgear RBK353, jednak problemem jest konieczność podłączenia satelitów, które w jego przypadku nie mogą być połączone kablowo. Użytkownik rozważa również TP-Link Deco M4. W dyskusji podkreślono, że można użyć switcha do połączenia routera i AP, co umożliwi komunikację między urządzeniami. Użytkownik uzyskał informacje, że Asus XD4 może działać w trybie AP, co pozwoli na podłączenie komputerów stacjonarnych. Ostatecznie, po konsultacjach z pomocą techniczną, użytkownik rozważa zakup Deco M4 lub X20, ponieważ nie ma pewności co do działania systemów Asus i Netgear w jego konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA