logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato 2.3 150 Multijet - nieprzewidywalne szarpnięcia i uderzenia podczas jazdy

UmilaczUmilacz 15 Lip 2021 05:51 2697 6
REKLAMA
  • #1 19521143
    UmilaczUmilacz
    Poziom 1  
    Witam, mam dziwny objaw, jadąc czasami mam mocne szarpnięcie i uderzenie jakby się rozrząd urwał, ale zaraz jedzie normalnie. Dzieje się to przeważnie jak go przyduszę albo pod górę albo po prostej jak dam na wyższym biegu. Nieraz ujadę dużo kilometrów a nieraz częściej, co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 19523528
    JacekDudek
    Poziom 6  
    UmilaczUmilacz napisał:
    Witam, mam dziwny objaw, jadąc czasami mam mocne szarpnięcie i uderzenie jakby się rozrząd urwał, ale zaraz jedzie normalnie. Dzieje się to przeważnie jak go przyduszę albo pod górę albo po prostej jak dam na wyższym biegu. Nieraz ujadę dużo kilometrów a nieraz częściej, co to może być?

Trochę dziwnie opowiadasz, bo nie wiadomo jakiego rodzaju są te szarpnięcia, ale sprawdz czy sprężyny szczęk w tylnych kołach są całe.....Bywa że sprężyna pęknie i dolna szczęka opadnie i potrafi się czasem "przykleić" do tarczobębna i to może powodować taki efekt.
    To oczywiście jedna z wielu przyczyn jaki mogą robić takie objawy.
  • REKLAMA
  • #3 20439847
    AdrianK2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Doszedłeś o co chodzi z tym szarpaniem? U mnie mam podobne objawy...
  • #4 20439951
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4191
    Diagnostyka komputerowa podpowie błąd. Bardzo często pojawia się woda w czujniku ciśnienia spalin i robiąc zwarcie wyłącza ECU.
  • REKLAMA
  • #5 20440125
    AdrianK2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Niestety komputer nic nie widzi. A ten czujnik ciśnienia spalin to gdzie znajdę?
  • REKLAMA
  • #6 21613191
    jacekkraa
    Poziom 1  
    I jak rozwiązaliście problem?
    Jacekkraa(_at_)gmail.com
    Dzięki...
  • #7 21613392
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4191
    Uszkodzone są wtryskiwacze - system paliwa Bosch połączony z ECU Magneti Marelli nie potrafi rozpozać tego jako usterkę i stąd zachowanie szarpania i czasem błedów komunikacji ecu-abs-body.

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe Fiat Ducato 2.3 150 Multijet występują nieprzewidywalne szarpnięcia i uderzenia podczas jazdy, szczególnie przy przyspieszaniu pod górę lub na wyższym biegu. Objawy mogą być spowodowane uszkodzeniem sprężyn szczęk hamulcowych tylnych kół, które mogą się zaciąć na tarczobębnie, powodując szarpnięcia. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, jednak wskazuje się na możliwość obecności wody w czujniku ciśnienia spalin, co może powodować zwarcie i wyłączanie ECU. Lokalizacja czujnika ciśnienia spalin oraz dalsze kroki diagnostyczne pozostają do ustalenia. Problem jest nieregularny i może występować z różną częstotliwością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA