logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik Perkins 6 354 - brak reakcji na rozruch po ulewie, kwestie związane z wodą w cylindrach.

Randall_ 16 Lip 2021 12:29 1854 4
REKLAMA
  • #1 19522961
    Randall_
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam, tak jak w temacie mam problem z uruchomieniem silnika Perkins 6 354, przedwczoraj palił mi na dotyk, a po wczorajszym ulewnym deszczu nie da rady obrócić wałem, wniosek nawaliło wody przez wydech, wykręciłem wszystkie wtryski, kilka razy zakręciłem silnikiem oczywiście bez problemu, wyfukało wszystko z cylindrów, wkręciłem wtryski, i niestety nadal to samo nie da rady obrócić wałem, aku nowy rozrusznik założony z c360 nowe przewody, a rozrusznik ledwie obraca wałem 😟
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19523038
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1103
    Czyli nauczka na przyszłość- tłumik musi mieć klapkę żeby nie nalało wody.
    Do rozebrania kolektor ssący z filtrem.
    Sprawdzić dziurkę w kolektorze wydechowym do spływu wody.
    Na tłoki dać oleju i obracać bez wtrysków.
    Założyć i odpowietrzyć wtryski.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19523245
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 445
    Randall_ napisał:
    rozrusznik ledwie obraca wałem

Bo w dołkach w tłokach nadal jest woda. A właściwie w jednym. Tam gdzie było z górki tam naleciało. Na tym cylindrze trzeba rozszczelnić zawór wydechowy. Tzn zawór ma 0.2 mm luzu, trzeba ten luz skasować i otworzyć na 0.5mm , nie więcej bo udzerzy tłok w niego. Po tej operacji sróbować uruchomić. Masz w tym silniku turbosprężarkę?
  • REKLAMA
  • #4 19547498
    Randall_
    Poziom 12  
    Przepraszam was za te milczenie, bo mam też pełno innej pracy, ale problem został rozwiązany, główną przyczyną był załączony napęd świdra wysypu zboża, a rura wysypu była złożona, no i niestety to było największym problemem, bo nie dodałem do tego tematu że to w kombajnie 🤦
  • #5 19547505
    Randall_
    Poziom 12  
    Przepraszam was za te milczenie, bo mam też pełno innej pracy, ale problem został rozwiązany, główną przyczyną był załączony napęd świdra wysypu zboża, a rura wysypu była złożona, no i niestety to było największym problemem, bo nie dodałem do tego tematu że to w kombajnie 🤦

Dodano po 2 [minuty]:

Dokładnie wszystko obejrzałem, i zauważyłem załączony napęd świdra wysypu zboża.
REKLAMA