logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Regulacja krańcówek w bramie rolowanej: zakres, umiejscowienie silnika, rura oktagonalna

shikoo 09 Sie 2021 15:34 7941 8
REKLAMA
  • #1 19556526
    shikoo
    Poziom 7  
    Ocena: 57
    Witam, jeśli zły dział to najmocniej przepraszam. Mam problem. Kupiłem bramę rolowaną i sam ją zamontowałem-z racji odległości nie możliwy był montaż przez sprzedawcę. Gdzieś zrobiłem babola więc potrzebuję porady. Żeby zamontować roletę na murze musiałem odkręcić silnik i wyjąć rurę oktagonalną i teraz mam problem z regulacją krańcówek. O ile roleta zatrzymuje się w górnym położeniu i reaguje na regulację czerwoną śrubą o tyle na dole roleta nie chce się zatrzymać. Czy krańcówki mają jakiś maksymalny zakres regulacji np 30cm czy można regulować nimi większą różnicę? Chodzi o to że chyba przykręciłem silnik o 90 stopni w prawo-kabel od silnika powinien być do tyłu rolety czy na dół? :) Na chłopski rozum zrobiłem w dół bo wtedy widać imbus do awaryjnego otwierania..
    Załączniki:
    • Regulacja krańcówek w bramie rolowanej: zakres, umiejscowienie silnika, rura oktagonalna IMG_20210809_103138_618.jpg (4.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19556777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19557133
    shikoo
    Poziom 7  
    No imbus jest w dół. Tylko można go zamontować tak jak jest teraz i obrócić o 180 st i wtedy bedzie po lewej stronie rury. Ale czy to ma znaczenie skoro zakres regulacji jest duży?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19557423
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Nie wyregulujesz krańcówek dopóki prawidłowo nie zmontujesz wałka rolety. Krańcówki reagują na obroty wałka który niestety jest zsunięty z pierścienia wyłączników krańcowych.
  • #6 19557516
    shikoo
    Poziom 7  
    Na zdjęciu rura jest specjalnie zsunięta z tego pierścienia bo sprawdzałem czy się na nim uszy nie zerwały. Do regulacji oczywiście rura jest dosunięta do samego silnika. Ale +100 za spostrzegawczość 😁
  • Pomocny post
    #7 19558267
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Odepnij od wałka wieszaki łączące go z pancerzem i uruchom silnik z wałkiem w kierunku opuszczania. Jeżeli silnik się po kilunastu czy trochę więcej (max chyba ok 40) obrotów się wyłączy to krańcówka jest ok. Wtedy włącz silnik w kierunku podnoszenia, zatrzymaj i przekręcaj białą krańcówkę w kierunku "-". Sprawdź czy skok (liczba obrotów ) w kierunku opuszczania się zmniejszy. Jeżeli tak to regulacja działa.
    Jeżeli jednak silnik będzie się kręcił w kierunku opuszczania bardzo długo (4-5 minut) aż do wyłączenia przez "termik" to krańcówka jest uszkodzona.
    Może być też tak, że białe gniazdo regulatora jest wyrobione i imbus nie powoduje regulacji tylko przeskakuje. Po drugiej stronie (w twoim przypadku od góry) też powinny być takie same regulatory.
  • REKLAMA
  • #8 19558633
    shikoo
    Poziom 7  
    Kręcę dolnym to kręci się też górna regulacja. W weekend będę miał trochę więcej czasu to się pobawię-zrobię tak jak piszesz. Dzięki!
  • #9 19595651
    shikoo
    Poziom 7  
    Ogarnięte, okazuje się że te krańcówki mają kosmiczny zakres regulacji-po jakiś 96 obrotach w końcu zaczęły reagować na kręcenie-jeden obrót to jakiś centymetr ruchu bramy..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z regulacją krańcówek w zamontowanej bramie rolowanej. Po demontażu silnika i rury oktagonalnej, roleta zatrzymuje się w górnym położeniu, ale nie reaguje na regulację w dolnym położeniu. Odpowiedzi wskazują, że krańcówki mają duży zakres regulacji, a prawidłowe ustawienie silnika (z kablem skierowanym w dół) jest kluczowe. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić połączenia wałka oraz regulację krańcówek, co ostatecznie doprowadziło do sukcesu po wielu obrotach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA