logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Integra + rozłącznik izolacyjny z wyzwalaczem 12V

abaku 12 Sie 2021 21:59 966 10
  • #1 19561685
    abaku
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    Chcę rozbudować system Integry 64 o pożarowe wyłącznie zasilania w całym domu.
    Mam w domu 2xTSD-1 i z racji instalacji na dachu PV planuję założyć kolejny na strychu i w garażu przy inwerterze, w efekcie chciałbym żeby w chwili zadziałania alarmu ppoż centralka odcięła całkowicie zasilanie w domu.
    Pomiędzy centralką a rozdzielnicą mam YTDY 8x0,5 i na tej bazie chciałbym zabudować w rozdzielnicy pomiędzy przyłączem OSD a instalacją domową rozłącznik izolacyjny 4 polowy i wyzwalacz wzrostowy 12v. Większość producentów systemów modułowych ma takie zestawy kompatybilnych modeli (np FRX Legranda...), problem w tym że:
    1. Nie mogę znaleźć jasnej informacji ile prądu potrzebuje taki wyzwalacz wzrostowy sterowany napięciem 12v ?
    2. Czy wyzwalacz mógłbym wysterować zasilaniem 12v z wyjścia płyty Integry czy np lepiej przez przekaźnik bezpośrednio z akumulatora podtrzymania ?
    3. czy mój przewód pomiędzy centralką a wyzwalaczem ma wystarczający przekrój ?

w sumie wszystkie powyższe pytania są pochodną ile prądu potrzebuje wyzwalacz do zadziałania.

Proszę też o sugestie jakie zestawy rozłącznik-wyzwalacz zastosować (teraz mam SBN490 Hagera ale on nie współpracuje z wyzwalaczami) i oczywiście o uwagi czy takie zabezpieczenie domu ma sens, wiem że lodówka zostanie odłączona i wiem że po zadziałaniu będę musiał podnieść rozłącznik z ręki - ale te "niedogodności" są niczym wobec sytuacji która jej wywoła.
    W założeniu ten system wyłączał by też (przez zanik napięcia) Inwerter PV czyli powinno być szybciej zanim straż pożarna wyłączy przyłącz OSD. A skoro już wspominam o PV to czy montując taki sam zestaw na strychu na obu stringach, dedykowany do DC to czy uzyskał bym efekt podobny do zastosowania np PROJOY?
  • #2 19562524
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Najlepiej wysterować przekaźnik z wyjścia centrali, zasilanie do wyzwalacza wziąć z akumulatora, tylko trzeba zabezpieczyć bezpiecznikiem, aby w przypadku zwarcia na przewodzie lub cewce wyzwalacza nie zewrzeć akumulatora. Dodatkowo dobrze by było wykorzystać jedno wejście, które będzie sprawdzać sprawność bezpiecznika. Jeśli chodzi o wartość prądu to wydajność prądowa powinna w zupełności wystarczyć do tego typu wyzwalacza.
    W temacie przekroju przewodu, to przekrój możesz zwiększyć dublując żyły.

Fotowoltaika o jakiej mocy?
    Jeśli chodzi o zastępowanie PROJOYa to bym jednak nie kombinował. Różnica w cenie będzie niewiele mniejsza, (rozłączniki DC są sporo droższe) a przypadkowe zadziałanie wyzwalacza przy pełnej mocy fotowoltaiki może być przyczyną pożaru. Do tego PROJOY, kontroluje również temperaturę i dedykowany jest do tego typu rozwiązań, a koszt ok 1000zł
  • Pomocny post
    #3 19562845
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    Jeśli mamy do dyspozycji wyjście wysokoprądowe, to należy to wyjście wykorzystać z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze unikamy stosowania urządzenia pośredniego (przekaźnika) zwiększając niezawodność obwodu, po drugie uzyskujemy kontrolę nad ciągłością obwodu wyzwalacza - przerwany obwód zasilania wyzwalacza wyrzuci awarię wyjścia.
  • #4 19562859
    kosmos99
    Poziom 38  
    Tylko, że wtedy obciążamy zasilacz płyty centrali, a prąd wyzwalacza jest nieznany.
  • #5 19562886
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 243
    No bez przesady...
    Maksymalny prąd wyjścia w tej centrali to 3A. Prąd wyzwalacza to maksymalnie kilkaset mA, poza tym impuls wystarczy sekundowy.

Nie widzę większego problemu.

M.
  • #6 19562973
    abaku
    Poziom 11  
    kosmos99 napisał:

Fotowoltaika o jakiej mocy?
    Jeśli chodzi o zastępowanie PROJOYa to bym jednak nie kombinował. Różnica w cenie będzie niewiele mniejsza, (rozłączniki DC są sporo droższe) a przypadkowe zadziałanie wyzwalacza przy pełnej mocy fotowoltaiki może być przyczyną pożaru. Do tego PROJOY, kontroluje również temperaturę i dedykowany jest do tego typu rozwiązań, a koszt ok 1000zł

na razie 6kWp ale będzie jeszcze 4kWp
    nie wiem jeszcze czy dostanę zalecenie zastosować PROJOYa, nie jestem pewien czy muszę opiniować rozbudowę pod względem ppoż bo to będą dwie zupełnie osobne instalacje, na tym samym dachu ale nie połączone wzajemnie aż do rozdzielni budynku
    z tego co wyczytałem i podglądnąłem to rozłączniki takie jak PROJOY w żaden sposób nie chronią generatora czyli paneli a jedynie linię kablową od paneli do inwertera. Czyli jak mamy ten medialny pożar generatora gdzie ogień pali panele na dachu to jaka jest rola tego typu wyłącznika ?? odłączy panele od kabli które idą w budynku kiedy na strychu temp osiągnie 70stC lub kiedy straż pożarna odetnie zasilanie na przyłączu, no OK ale żeby na strychu było 70st to pożar już się rozwinie a zadziałanie tego zabezpieczenia i tak nie wpłynie na jego intensywność, kable pomiędzy panelami a inwerterem nie powinny być żadnym źródłem łuku bo idą w jednym kawałku bez żadnych złączek itd.... a sam rozłącznik pożarowy to nic innego jak rozłącznik DC z napędem silnikowym i odrobiną elektroniki dla zwłoki w wyłączeniu, automatycznym podniesieniu po przerwie zasilania i kontroli temperatury.
    Wiec mając centralkę z czujnikami temp i dymu na strychu i przy inwerterach jestem w stanie uzyskać wyższy poziom bezpieczeństwa bo:
    centralka wybije rozłącznik DC w przypadku zadymienia na strychu i/lub w garażu i/lub wzrostu tam temperatury
    centralka monitoruje stan zasilania więc przy jego braku tez przecież może np po 1,2...5 minutach braku zasilania wybić rozłącznik DC - zakładam oczywiście że centralka ma podtrzymanie
    jedyne czego ten układ nie potrafi to nie będzie potrafił sam się podnieść po dłuższym braku napięcia, ale dla osobnika który rozważa taki układ podniesienie z ręki rozłącznika nie jest problemem, tym bardziej że dostanie z centralki info o zaniku, nie tyczy się to oczywiście instalacji bez stałej obecności użytkownika np farm. W sumie to i to podnoszenie można by zrobić z centralką alarmową ale napędy modułowe faktycznie drogo wychodzą

wg mnie z centralką będzie taniej a jeszcze dojdzie wykrywanie dymu i nadzorowanie strefy inwerterów , ale tak szczerze to nie wiem jaki jest cel tych rozłączników bo ani nie zapobiegną pożarowi na dachu ani go nawet nie przygaszą.

Dodano po 7 [minuty]:

juan cabrillo napisał:
    ...... uzyskujemy kontrolę nad ciągłością obwodu wyzwalacza - przerwany obwód zasilania wyzwalacza wyrzuci awarię wyjścia.

bardzo dziękuję za odpowiedź, proszę o rozwiniecie kwestii kontroli ciągłości obwodu do wyzwalacza, jak to jest realizowane ??
  • Pomocny post
    #8 19563077
    kosmos99
    Poziom 38  
    Odnośnie PROJOYa vs stosowanie rozłącznika DC z wyzwalaczem na strychu.

Chodziło mi o cenę zarówno jednego jak i drugiego rozwiązania. Przecież wyłączenie PROJOYa moze byc realizowane za pomocą centrali, poprzez przerwanie obwodu sterującego AC. O sensie zastosowania zarówno jednego jak i drugiego nic nie pisałem.
    Druga sprawa to skoro stosowanie PROJOYa jest dla kolegi bez sensu, to dlaczego zastosowanie rozłącznika z wyzwalaczem na strychu sens ma? Przecież jeśli w rozdzielnicy zostanie wyłączone zasilanie AC to falownik wejdzie w błąd i zdejmie obciążenie z obwodu DC.
  • #9 19563144
    abaku
    Poziom 11  
    kosmos99 napisał:
    Odnośnie PROJOYa vs stosowanie rozłącznika DC z wyzwalaczem na strychu.

Chodziło mi o cenę zarówno jednego jak i drugiego rozwiązania. Przecież wyłączenie PROJOYa moze byc realizowane za pomocą centrali, poprzez przerwanie obwodu sterującego AC. O sensie zastosowania zarówno jednego jak i drugiego nic nie pisałem.
    Druga sprawa to skoro stosowanie PROJOYa jest dla kolegi bez sensu, to dlaczego zastosowanie rozłącznika z wyzwalaczem na strychu sens ma? Przecież jeśli w rozdzielnicy zostanie wyłączone zasilanie AC to falownik wejdzie w błąd i zdejmie obciążenie z obwodu DC.

ale ja się nie spieram, rozmyślając nad PROJOYem doszedłem do wniosku że centralka zrobi to wyłączenie lepiej bo będzie nadzorowała i strych i garaż w dodatku z dynamiką przyrostu temp i detekcją dymu, i tak sobie kombinując doszedłem do kolejnego wniosku że to "zabezpieczenie" rozłącznikiem pożarowym na strychu (w obu wariantach) jest złudne dla pożaru na dachu, sensowne było by dla pożaru falownika ale w wersji dedykowanej jest kompaktowe a jego montaż powinien być przy panelach.

Wracając do tematu - wyłączenie podczas alarmu pożarowego zasilania w domu gdzie nie ma innego źródła energii niż energia elektryczna to chyba jednak dobry pomysł, jest szansa że zlikwiduję najprawdopodobniejszą przyczynę pożaru kilka-kilkanaście minut wcześniej niż zrobi to straż pożarna, zdecydowałem się na zestaw A9A26478 + A9S70790 w układzie gdzie na wejściu jest OSD a na wyjściu szyny rozdzielni i inwertery. Sposób sterowania wyzwalaczem przez Integrę protestuję zaczynając od programowalnego wyjścia wysokoprądowego na płycie.

Dodano po 42 [minuty]:

juan cabrillo napisał:
    abaku napisał:
    jak to jest realizowane ??
    Centrala na ułamki sekund załącza wyjście małym prądem i kontroluje jego wartość na powrocie.

tak po prostu - przez cewkę czy linie należy zamknąć rezystorem ??
  • Pomocny post
    #10 19563247
    kosmos99
    Poziom 38  
    abaku napisał:
    ale ja się nie spieram, rozmyślając nad PROJOYem doszedłem do wniosku że centralka zrobi to wyłączenie lepiej bo będzie nadzorowała i strych i garaż w dodatku z dynamiką przyrostu temp i detekcją dym

Ale centralka może realizować identyczną logikę i sterować PROJOYem zamiast rozłącznikiem z wyzwalaczem.
    Sterowanie to samo,element wykonawczy tylko inny.

abaku napisał:
    Wracając do tematu - wyłączenie podczas alarmu pożarowego zasilania w domu gdzie nie ma innego źródła energii niż energia elektryczna to chyba jednak dobry pomysł,

Według mnie też.

Rozumiem, że falownik z funkcją AFCI (automatycznego gaszenia łuku) jest i będzie zainstalowany?

abaku napisał:
    tak po prostu - przez cewkę czy linie należy zamknąć rezystorem ??

Przez cewkę, bez rezystora.
  • #11 19569899
    abaku
    Poziom 11  
    kosmos99 napisał:

Rozumiem, że falownik z funkcją AFCI (automatycznego gaszenia łuku) jest i będzie zainstalowany?

W sumie to i tak i nie, Fronius Symo 6kW i SMA Sunny Tripower 4kW, z tego co wyczytałem (ok rok temu) to mają ale zdezaktywowaną, nie ma tego u nas unormowanego, jest obowiązkowa w USA. Inne firmy znów się wręcz chwalą że mają ale ciekawe czy aktywną. Fronius twierdzi że AFCI może wywoływać fałszywe wyłączenia a po wyłączeniu w tym trybie falownik może podnieść tylko serwisant.

Ale wracając do tematu: przetestowane i działa
    rozłącznik izolacyjny iSW-NA - 3P + N - 100 A (A9S70790) z wyzwalaczem wzrostowym Acti9 iMX-12/24 12…24 V AC/DC (A9A26478) jest sterowany (rozłączany) napięciem z wyjścia wysokoprądowego z płyty Satel Integra 64,
    W kwestii poboru prądu przez wyzwalacz to na samym wyzwalaczu jest nadrukowana taka informacja:
    24V~ 185VA
    12V~ 48VA
    24V--- 135VA
    12V--- 30VA

Kabel YTDY 8x0,5 jako że był wolny i ma te kilka metrów od centralki do rozdzielni to podpiąłem 4 żyły na +12V i 4 żyły na - , w mniejszym przekroju nie testowałem.

skoro działa to temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje rozbudowę systemu alarmowego Satel Integra 64 o funkcję odcinania zasilania w przypadku alarmu pożarowego. W tym celu zamierza zainstalować rozłącznik izolacyjny 4-polowy oraz wyzwalacz wzrostowy 12V. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilania wyzwalacza, jego poboru prądu oraz odpowiedniego przekroju przewodów. Użytkownicy sugerują, aby zasilanie wyzwalacza pochodziło z akumulatora, a nie bezpośrednio z centrali, aby uniknąć obciążenia zasilacza. Wskazano również na możliwość zastosowania rozłącznika PROJOY, który może lepiej monitorować sytuację w przypadku pożaru. Ostatecznie, użytkownik potwierdził, że zastosował rozłącznik iSW-NA oraz wyzwalacz Acti9 iMX-12/24, które działają poprawnie w jego instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA