logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawór nie chce się odkręcić - kocioł gazowy dwufazowy RED by Termet 25/30, ciśnienie 0.0 barów

agnieszkaswiet 12 Sie 2021 22:32 2616 16
REKLAMA
  • #1 19561731
    agnieszkaswiet
    Poziom 2  
    Cześć, dzień dobry
    Mam kocioł gazowy dwufazowy RED by Termet 25/30. Na wyświetlaczu pojawia się informacja, że ciśnienie wynosi 0.0 barów. Na podstawie instrukcji znalazłam zawór, który powinnam odkręcić. Niestety nie chce się ruszyć w żadną ze stron (lewo, prawo, do siebie). Jest na nim mała śrubka. Odkręciłam ją delikatnie, nie wyjmując z zaworu, myślałam, że poluzuję go i uda się odkręcić. Niestety to nie zadziałało. Czy ktoś pomógłby mi w tym temacie?
  • REKLAMA
  • #3 19561880
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1127
    Koło kotła powinien być zawór do dobijania wody. To co znalazłaś to raczej do odpowietrzania kotła ale to raczej domysły bo za mało informacji.
  • REKLAMA
  • #4 19561960
    agnieszkaswiet
    Poziom 2  
    Zawór nie chce się odkręcić - kocioł gazowy dwufazowy RED by Termet 25/30, ciśnienie 0.0 barów

Według instrukcji czarny zawór na pierwszym planie nazywa się „zawór do napełniania” i to jest ten z śrubeczka, którego nie umiem odkręcić 🤦🏼
  • #5 19562006
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1562
    Śrubka trzyma tylko rączkę, nie odkręcaj jej. Próbuj ruszać ta rączką lewo, prawo, może puści, jak nie, to zawór do wymiany.
  • #6 19562034
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    TO NIE JEST zawór do napełniania! To jest wejście wody użytkowej, a zawór służy do regulacji maksymalnej przepływu wody czyli pośrednio do zwiększania temperatury CWU.

Zawór do uzupełniania wody w instalacji powinien być w innym miejscu.
    Można go zlokalizować, ale proszę bardziej ogólne zdjęcie.

Zawór nie chce się odkręcić - kocioł gazowy dwufazowy RED by Termet 25/30, ciśnienie 0.0 barów
  • REKLAMA
  • #7 19562103
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Instrukcja, str3, (str5 wg pdfa), rys 2.2.1.1, element 22. Jest częścią kotła.
    Obstawiam że to czarne plastikowe pokretło w głębi bliżej ściany, widac na zdjęciu pomiędzy rurami powrotu c.o. a zasilaniem cwu. Pokręca się zwykle palcami bez użycia narzędzi.
    Załączniki:
    • RED_-_IIO-717_1_16171.pdf (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 19562272
    trojan 12
    Poziom 40  
    To czarne plastikowe pokrętło od zaworu jest w pozycji otwarte więc szkoda się zastanawiać czy do dobijania.
    Poszukaj zaworu na zimnej wodzie idącej do centralnego.
  • #9 19562276
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    agnieszkaswiet napisał:
    Mam kocioł gazowy dwufazowy RED by Termet 25/30

nie dwufazowy lecz dwufunkcyjny.

agnieszkaswiet napisał:
    Na wyświetlaczu pojawia się informacja, że ciśnienie wynosi 0.0 barów.

Skoro masz ciśnienie na kotle 0 bar to być może masz problem z naczyniem przeponowym (w instrukcji nazwane jako naczynie wyrównawcze), w którym brakuje odpowiedniego ciśnienia powietrza i trzeba by je najpierw skontrolować, a w razie potrzeby uzupełnić korzystając z okazji, że nie ma ciśnienia wody na kotle.
    Dopiero po weryfikacji naczynia przeponowego warto dolewać wody do kotła celem uzyskania odpowiedniego ciśnienia wody kotłowej.
    Intuicja mi podpowiada, że kocioł chyba nie był należycie serwisowany, a teraz reagujesz dopiero na skutki.

Pamiętaj, że po dolaniu wody bardzo ważne jest dobre odpowietrzenie kotła by przypadkiem nie dochodziło do przegrzania zapowietrzonego wymiennika ciepła w kotle kondensacyjnym.
  • #10 19562294
    trojan 12
    Poziom 40  
    Tylko skąd ma wiedzieć jakie ciśnienie ma być w naczyniu przeponowym i czym uzupełnić.
    Dobijanie wody (ciśnienie) jest zabezpieczone zaworem bezpieczeństwa.
  • #11 19562314
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    trojan 12 napisał:
    Tylko skąd ma wiedzieć jakie ciśnienie ma być w naczyniu przeponowym i czym uzupełnić.
    Zwykle ok. 0,7 bar do 1 bar. Czym? Powietrzem.
    Jeśli jest wątpliwość co do ciśnienia w przeponie, zaglądamy do instrukcji, jeśli nie ma tam info, dzwonimy do serwisu i/lub producenta. To nie jest wiedza tajemna.

trojan 12 napisał:
    Dobijanie wody (ciśnienie)
    uwielbiam slang... a to jednak nie jest młotek z gwoździami, żeby dobijać.
    trojan 12 napisał:
    jest zabezpieczone zaworem bezpieczeństwa.
    Jeśli rzeczywiście naczynie przeponowe się opróżniło z powietrza, to dopełnienie wodą układu c.o. szybko objawi ten fakt. Podczas grzania ciśnienie na c.o. wzrośnie, i zacznie lać zawór bezpieczeństwa. Warto mieć go na obserwacji, a nie tylko "wylot rurką do kanalizacji". Zresztą manometr pokaże ciśnienie.

Ja bym jeszcze obejrzał całą instalację. Teraz, i po dopełnieniu wodą, jeśli ciśnienie będzie znów spadać.
  • #12 19562462
    BUCKS
    Poziom 39  
    trojan 12 napisał:
    Tylko skąd ma wiedzieć jakie ciśnienie ma być w naczyniu przeponowym i czym uzupełnić

W danych technicznych kotła jest to podane i zwykle jest to wartość 0,75 bar.
    Ale ja u siebie w mieszkaniu pompuję do 0,95-1,0 bar bo mam 2 manometry do mierzenia ciśnienia w kołach samochodowych i każdy pokazuje inną wartość różniącą się o 0,05 bar.
    W większości przypadków fabrycznie ciśnienie 0,75 bar będzie wystarczające, w kilku piętrowych budynkach 0,75 może być za mało.

Zawór powietrza w naczyniu przeponowym to taki sam jak w kołach samochodowych, więc pompujesz pompką samochodową, czy nawet rowerową jeśli masz zawór samochodowy i wężyk by było dojście do naczynia.
    Naczynie wypełniasz mieszaniną azotu i tlenu, czyli powietrzem.

WAŻNE: ciśnienie w naczyniu przeponowym sprawdza się po spuszczeniu wody z kotła i na otwartym zaworze spustowym. Po sprawdzeniu i ewentualnym uzupełnieniu powietrza w naczyniu zamykamy zawór spustowy i możemy przystąpić do dolewania wody.

trojan 12 napisał:
    Dobijanie wody (ciśnienie) jest zabezpieczone zaworem bezpieczeństwa.

Zawór bezpieczeństwa dotyczy wody kotłowej i zabezpiecza układ przed niekontrolowanym wzrostem ciśnienia wody kotłowej.
    Nominalnie zawory w kotłach mają 3,0 bar co oznacza, że już od 2,5 bar zawór może zacząć popuszczać wodę by ciśnienie dalej nie rosło.

Ciśnienie powietrza w naczyniu przeponowym to zupełnie inna bajka.
    Ponieważ naczynie przeponowe ma w środku a la dętkę to samoistnie traci powietrze i cyklicznie najlepiej przy okazji rocznego przeglądu należy sprawdzać to ciśnienie i w razie potrzeby uzupełnić braki.
    Przykładowo u siebie zauważam spadek ciśnienia na poziomie w zaokrągleniu 0,2 bar rocznie, czyli jeśli dam 1,0 bar to po roku będę miał 0,8 bar, więc nadal powyżej fabrycznej wartości podawanej przez producenta kotła.

Jak ktoś nie umie tego ogarnąć to od tego są serwisanci, którzy powinni zrobić to co trzeba i użytkownik ma problem z głowy.
  • #13 19562508
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ponieważ w pytaniu autora(rki) było o dobijaniu wody nie zmieniałem terminologii.
    Z postów mamy samych znawców tematu proponuję przyjechać i pomóc w usunięciu usterki na piecu.
    Sam też taką pomoc oferuję. Kto z kolegów chętnych do usunięcia usterki? Tutaj nie pomoże wujek Google i jakieś narzędzia trzeba mieć.
  • #14 19562589
    BUCKS
    Poziom 39  
    trojan 12 napisał:
    Z postów mamy samych znawców

Nie wiem czy znawców, ale ja lubię wiedzieć co w trawie piszczy, trzeba ogarnąć kocioł to go ogarniam, trzeba uzupełnić płyny w samochodzie to je dolewam by dbać o odpowiedni stan.

trojan 12 napisał:
    proponuję przyjechać i pomóc w usunięciu usterki na piecu

Jak autor jest z Poznania to mogę coś zdziałać

trojan 12 napisał:
    Tutaj nie pomoże wujek Google i jakieś narzędzia trzeba mieć

Bez przesady, a ja jak zdobyłem wiedzę, był to wujek Google, do tego własna analiza zdobytej wiedzy + eksperymenty na swojej instalacji.

Narzędzia do naczynia przeponowego to pompka samochodowa, nożna za 50 zł, manometr za 30 zł.
    Nie jest to specjalistyczny sprzęt dostępny tylko dla zawodowców i kosztujący majątek. ;-)
    Sprawdzanie ciśnienia w naczyniu to czynność cykliczna, a nie jednorazowa, więc warto to mieć w domu.
    Jak ktoś ma samochód to może nawet już takie ma.
    Robisz z igły widły.
  • #15 19562603
    agnieszkaswiet
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Urządzenie było serwisowane prawidłowo. Miałam problem z kaloryferem, co okazało się przyczyną problemu kotła.
    Proszę wybaczyć za błędne nazewnictwo, ale nie jestem profesjonalistką.
    Miłego dnia wszystkim życzę i więcej wyrozumiałości. :)
  • #16 19562610
    agnieszkaswiet
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Urządzenie było serwisowane prawidłowo. Miałam problem z kaloryferem, co okazało się przyczyna problemu kotła.
    Proszę wybaczyć za błędne nazewnictwo, ale nie jestem profesjonalistka.
    Miłego dnia wszystkim życzę i więcej wyrozumiałości :)

Dodano po 3 [minuty]:

Dziękuje wszystkim za pomoc, jednak wizyta kolegi z pracy okazała się konieczna. Sama nie posikałam.
    Miłego dnia.
  • #17 19562611
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ja zaoferowałem pomoc z określeniem miejsca w PW.
    Uznanie za podanie miejsca pomocy. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kotłem gazowym dwufazowym RED by Termet 25/30, który wskazuje ciśnienie 0.0 barów. Zidentyfikowany zawór, który miał być odkręcony, okazał się być trudny do ruszenia. Użytkownicy zasugerowali, że zawór może być nieprawidłowo zidentyfikowany, a właściwy zawór do napełniania wody powinien znajdować się w innym miejscu. Wskazano również na możliwość problemu z naczyniem przeponowym, które może wymagać uzupełnienia powietrza. Po wymianie informacji i zdjęć, użytkownik podziękował za pomoc, wyjaśniając, że problem był związany z kaloryferem, a nie z kotłem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA