logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Soundbar Samsung hw-f551 - Problem z parowaniem subwofera

dgproject 18 Sie 2021 10:35 2034 6
REKLAMA
  • #1 19568807
    dgproject
    Poziom 13  
    Ocena: 272
    Witam,
    Mam problem z parowaniem soundbara z subwoferem Soundbar Samsung hw-f551.
    Standardowa procedura inicjacji nie skutkuje.
    Posiadam 3 sztuki subwoferów tego typu na których próbowałem funkcji parowania i nadal nic.
    Wymieniłem tasiemkę łączącą moduł WI-FI w soundbarze na nową i również nic.
    Obstawiam uszkodzenie modułu tx w soundbarze, lecz nie chcę inwestować w coś co może nie zadziałać.
    Soundbar nie jest na gwarancji i części do niego już nie są produkowane.
    Może ktoś próbował ogarnąć temat?
    Dokumentację do modułów znalazłem na internecie i wygląda na to że innym sposobem ciężko by było połączyć / sparować urządzenia, a gdyby dało radę to nawet kablem bym je się skłonił połączyć.
    Soundbar Samsung hw-f551 - Problem z parowaniem subwofera Soundbar Samsung hw-f551 - Problem z parowaniem subwofera Soundbar Samsung hw-f551 - Problem z parowaniem subwofera
  • REKLAMA
  • #2 19570234
    qwerty27
    Poziom 10  
    Kolego a może niewidzi sie przez wifi bo masz ustawiony router na 5gzh, zmień na nadawanie 2.4 często pomaga z każdym sprzętem.
  • REKLAMA
  • #3 19570278
    dgproject
    Poziom 13  
    Niestety ten przykład również przerabiałem i nic to nie dało 😒
    Anteny odbiornika i nadajnika ustawiałem kilka centymetrów od siebie i również nic.
    Zobaczę jeszcze napięcia dochodzące na płytkę nadajnika, może tam leży problem...
    Zastanawiam się jeszcze czy istnieje możliwość wyprowadzenia z sounbara sygnału do subwofera w jakiś inny sposób.
  • REKLAMA
  • #4 19571563
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2333
    Witam

Gdzieś na forum był podobny temat gość naprawiał zasilacz który mu uszkodził ten moduł, jeżeli wszystko sprawdzone to pozostaje podstawić moduł , chyba ,że oprogramowanie się uszkodziło ale akurat by tylko nie działało parowanie, dziwne?

Zobacz czy jeszcze aktualne można kupić i podstawić:

https://telewizorki.pl/wifi-i-bluetooth/modu%...2-nadawczo-odbiorczy-wisp-40a-tx-nr-b029.html
  • #5 19572241
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    qwerty27 napisał:
    Kolego a może niewidzi sie przez wifi bo masz ustawiony router na 5gzh, zmień na nadawanie 2.4 często pomaga z każdym sprzętem.

O ile dobrze pamiętam, to soundbar łączy się z subwooferem poprzez bluetooth.

Dodano po 8 [minuty]:

A tak z ciekawości, sprawdzałeś FW poszczególnych modułów w tym Tx? Soundbar Samsung hw-f551 - Problem z parowaniem subwofera
  • REKLAMA
  • #6 19572384
    dgproject
    Poziom 13  
    dobrykamil napisał:
    O ile dobrze pamiętam, to soundbar łączy się z subwooferem poprzez bluetooth

Ani tak, ani tak.
    Łączy się modułem o tym samym paśmie 2,4GHz zapisując dwie wartości:adres MAC i coś tam jeszcze.
    Sprawdziłem napięcia na moduł bezprzewodowy i okazało się że nie dochodzi napięcie 3,3V od dławika i ciężko zdiagnozować gdzie to dalej biegnie, tranzystory wydają się być OK.
    Postanowiłem się nie babrać i dokonałem odkrycia iż sygnał dla głośników sounbara niby średnio i wysokotonowych nie ma odfiltrowanego dolnego pasma i praktycznie mam do dyspozycji pełny zakres częstotliwości od ok. 15Hz do 22kHz.
    Wyprowadziłem z soundbara dodatkowe złącze jack 3,5mm
    Jeden subwofer przerobiłem i wstawiłem wzmacniacz z low pass filtrem 23W. Połączenie kabelkiem mi nie przeszkadza.
    Wieczorem testuję oglądając kino domowe i popijając piwko.
    Mam nadzieję że się sprawdzi 😜
    Tymczasem dziękuję za wszelką pomoc 😉
  • #7 19572515
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Zgadza się. Jednak się myliłem. Połączenie z subwooferem leci w paśmie 2.4GHz.
    Załączniki:
    • Soundbar Samsung hw-f551 - Problem z parowaniem subwofera 6AED825B-BBF3-427D-BA5B-1EEFC707831B.png (956.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z parowaniem soundbara Samsung HW-F551 z subwooferem. Standardowa procedura parowania nie przynosi efektów, mimo prób z trzema subwooferami i wymiany tasiemki łączącej moduł Wi-Fi. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie modułu TX w soundbarze, ale nie chce inwestować w naprawę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień routera (przełączenie na 2.4GHz), a także możliwość uszkodzenia zasilacza lub oprogramowania. Użytkownik odkrywa, że nie dochodzi napięcie 3.3V do modułu bezprzewodowego, co może być przyczyną problemu. Ostatecznie postanawia przerobić subwoofer, dodając wzmacniacz z filtrem low pass i łącząc go kablem z soundbarem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA