logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ.500 TP507R04 – jak dostać się do menu serwisowego urządzenia?

kasiaSA11 22 Sie 2021 12:40 28368 80
Najlepsze odpowiedzi

Jak wejść do menu serwisowego w ekspresie Siemens EQ.500 TP507R04?

Do menu serwisowego wejdziesz tak: przy wyłączonym urządzeniu naciśnij i puść przycisk zasilania, a następnie w czasie krótszym niż 0,5 s wciśnij jednocześnie Espresso + Latte Macchiato [#20789548] W wątku zaznaczono też, że sam problem z niewchodzącą jednostką zaparzającą zwykle nie wynika z oprogramowania, tylko z mechaniki napędu/przekładni i luzów kół zębatych [#21168411][#21353847] Jedno z trwałych rozwiązań polega na skasowaniu luzów przez mosiężne tulejki/pierścienie ok. 0,3 mm na osiach kół pośrednich, co ma sprawić, że napęd pracuje płynniej i nie przeskakuje [#21168411][#21353847] Inna opisana opcja to wymiana wadliwej zębatki/koła napędu na wzmocniony element z druku 3D z metalowym rdzeniem, który u kilku użytkowników rozwiązał problem na dłużej [#21418540]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 19574672
    kasiaSA11
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z ekspresem Siemens EQ.500 TP507R04 - nie mogę włożyć z powrotem jednostki zaparzającej do ekspresu, po wyjęciu jej do czyszczenia. Potrzebuję informacji jak dostać się do menu serwisowego urządzenia.
    Z góry dziękuję :)
  • #2 19700963
    marzenakortas
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, mam ten sam problem. Udało się rozwiązać wasz?
  • #3 19701386
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    A po jakiego walca potrzebne Wam Menu Serwisowe?
    Instrukcja obsługi nie wystarczy? W niej jest wszystko co potrzeba.
    Po drugie temat jest zdublowany.
    Załączniki:
    • 8001144924_A.pdf (14.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #4 19703367
    kasiaSA11
    Poziom 2  
    marzenakortas napisał:
    Witam, mam ten sam problem. Udało się rozwiązać wasz?

Oddaliśmy ekspres do serwisu. Naprawili to szybko. Ekspres był jeszcze na gwarancji. Podobno często występuje ten problem, w przypadku tego modelu.

Dodano po 4 [minuty]:

Piotr2608 napisał:
    A po jakiego walca potrzebne Wam Menu Serwisowe?
    Instrukcja obsługi nie wystarczy? W niej jest wszystko co potrzeba.
    Po drugie temat jest zdublowany.

W moim ekspresie, przestawiło się takie białe kółeczko, do którego jest przyczepiona jednostka zaparzająca. Nie było nic na ten temat w instrukcji 😉 w serwisie powiedzieli nam, że to problem z oprogramowaniem urządzenia
  • #5 19719322
    zlotyGNSS
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    kasiaSA11 napisał:
    Witam,
    Mam problem z ekspresem Siemens EQ.500 TP507R04 - nie mogę włożyć z powrotem jednostki zaparzającej do ekspresu, po wyjęciu jej do czyszczenia. Potrzebuję informacji jak dostać się do menu serwisowego urządzenia. Z góry dziękuję :)
    Ja też mam podobny problem z tym expresem. Mi się udało jakby oszukać urządzenie. Trzeba śrubokręt włożyć do tego górnego zawiasu drzwiczek, tam jest czujnik zamykania drzwiczek. Gdy się włączy jakby były zamknięte drzwiczki, można spróbować włożyć zaparzasz. Trzeba jakby go uruchomić, start, i powinien go wciągnąć i wyłączyć szybko, by nie narobił bałaganu. Pozostaje u mnie, jednak nadal problem z ustawianiem tego białego plastyku, na górze, w to co wchodzi zaparzacz, ciągle jest to ustawione w zlej pozycji i za każdym razem, muszę kombinować z tymi drzwiczkami. Może ktoś, ma na to też sposób ?
  • #6 19719479
    marzenakortas
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Niestety nie uda Ci się tego zrobić, musisz oddać do serwisu, tak i ja zrobiłam. 😀
  • #7 19817165
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Czy ktoś ustalił przyczynę tej usterki - winny jest zaparzać czy napęd? Czy ten model po dojechaniu zaparzaczem do pozycji 0(max w doł) powinien się trochę podnieść jak to ma miejsce w innych siemensach np eq5, 6 czy 8 czy tutaj nie ma czegoś takiego?
  • #8 20450217
    aggakon
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Ja również od nieco ponad 2 lat jestem posiadaczką expresu Siemens EQ500. Niestety moduł zaparzacza już na gwarancji został wymieniony i to nie z przyczyn eksploatacyjnych. Jak dla mnie to wada fabryczna montażu modułu, który psuje się przy czyszczeniu. Albo zaparzacza nie idzie wyciągnąć albo włożyć. Ekspres sprawuje się dobrze i parzy dobre kawy. Niestety do czyszczenia...Syn zaparzył kawę i zawołało czyszczenie, zawsze dokładnie czyszczę kazdy ement. Po otwarciu drzwiczek i wyciagnięciu bloku nie można było włożyć go spowrotem. Korzystając z forum udało się to zrobić ale wygenerował się komunikat na wyświetlaczu włącz ponownie expres. Oddałam do serwisu autoryzowanego w Poznaniu, koszt wymiany zaparzacza 850zł promocyjnie Pan powiedział. Tragedia. Mimo, że z jakości kawy byłam zadowolona już nigdy więcej Siemensów z uwagi na ten blok. Dla mnie to celowa wada producenta aby szybko kończyć żywotność expresu. Niestety u mnie zakup nie zdążył się zamortyzować ( kupiłam go dla gości). Zakup jest zbyt drogi na tak krótkie działanie. Czuję się oszukana. Nigdy nikomu nie polecę tej marki a każdemu przekazuję swoje negatywne doświadczenia: jeżeli producent tak podchodzi do Klientów to ich straci. Niestety ludzie mają w zwyczaju oceniać produkt jak tylko go dostaną, stąd dobre opinie.....
  • #9 20552788
    t.o.m.x
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jest to spowodowane konstrukcją jednostki zaparzającej.
    Wyjaśnienia i poprawki znajdują się pod linkiem:

• #10 20554105
    bosman116
    Poziom 19  
    Ocena: 155
    Nie wszystko jest zgodne z załączonymi filmami. Powodem usterki jest oprogramowanie. Jeśli nie zostanie zmienione, zabiegi w filmach zadziałają jedynie na krótką metę tzn. nie naprawią problemu na stałe. Właściwym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania, ustawienie napędu (wedle filmiku) i zmiana prowadnicy sprężyny (wycinek)

Fragment schematu z zaznaczonym elementem 0124.
  • #11 20572175
    DawiDD
    Poziom 28  
    bosman116 - możesz cos więcej napisać o jaka prowadnice sprężyny chodzi i na co to trzeba zmienić?

Dodano po 37 [minuty]:

t.o.m.x - co ma niby dać zmiana wężyka na ten czerwony ze sprezynią? Przecież w momencie robienia kawy wężyk jest prosty, zagina się tylko gdy zaparzać jest w pozycji do wyjęcia. Nie blokuje tez w żaden sposób zaparzacza - wiec nie rozumiem co ma wnieść jego wymiana?
  • #12 20576210
    bosman116
    Poziom 19  
    Podałem Ci rysunek ze strony producenta i nr części. Element zaparzacza w dolnej części.
  • #13 20581792
    DawiDD
    Poziom 28  
    No tak, tylko z fragmentu rysunku nic nie wynika. Możesz zamieścić całość?
  • #14 20582576
    bosman116
    Poziom 19  
    O to Ci chodzi?
    Wszystko jest dostępne na stronie producenta.
    Siemens EQ.500 TP507R04 – jak dostać się do menu serwisowego urządzenia?
  • #15 20785967
    sixkiller
    Poziom 12  
    Ocena: 5

Witam, trochę odgrzewam kotleta... Czy zmiana firmware'u - jest do wykonania samodzielnie? A może ktoś mógłby to zrobić, wysyłając do niego płytę główną z ekspresu? Mam nowy napęd, ale przed montażem wolałbym mieć poprawiony błąd w oprogramowaniu, aby uniknąć powtórki z problemem.
  • #16 20789548
    rkkiler
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Problemem jest sam napęd zaparzacza i zaworów z czujnikami (koszt 700 Bosh/Siemens, 800 North). Największe koło ma chyba tak duży opór (i średnicę też:), że przeskakuje o 2-3 ząbki względem koła, które je napędza i zaparzacz). W innych ekspresach tej marki silnik napędza koło kodowe z zaworami i drugi napędza zaparzacz - wada konstrukcyjna, nie firmware (mierzyłem też działanie "krańcówek"). Service menu - Na wyłączonym urządzeniu wciśnij przycisk włączania urządzenia (i zwolnij go) i natychmiast (krócej niż 0,5 sekundy) wciśnij razem przyciski Espresso+LatteMacchiato.
    Widok mechanizmu zębatego zaparzacza z dużym kołem zębatym i mniejszym kołem napędowym z zaznaczonymi problematycznymi miejscami.
  • #17 20793051
    sixkiller
    Poziom 12  
    a czy jest jakiś skuteczny sposób naprawy po wymianie napędu? Naprawiałem Siemensa EQ300 S100 (wymiana przepływomierza) napęd jest zrealizowany bardzo podobnie, też na jednym silniku problem z przeskakiwaniem kół tam nie występuje.
  • #18 20798220
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 170
    Też się zastanawiam jak skutecznie usunąć te usterke. Wydaje mi się, że to sam zaparzacz bloku się i wtedy koło napędowe przeskakuje o tyle, dopóki krancówka na kole kodowym nie rozłączy napędu.
  • #19 20798565
    sixkiller
    Poziom 12  
    sam zaparzacz w moim ekspresie chodzi lekko, czyszczony i smarowany co 2, max 3 tygodnie. U mnie wygląda to tak, jakby gubił krańcówkę, przeciągał zaparzacz aż oprze się o ściankę ekspresu. Testując mierzyłem krańcówki, działają poprawnie. Co ciekawe, po ustawieniu kół przez pewien czas jest ok, po czym ponownie przeciąga zaparzacz. Zamówiłem nowy napęd, zastanawiam się co można by zrobić aby działał poprawnie (jak go zabezpieczyć) aby krótko po wymianie problwm nie wrócił. Tak jak podano wyżej, soft jest raczej nie do namierzenia, pytałem w wielu różnych serwisach o możliwość wymiany przekładni i aktualizacni softu ale niestety bezskutecznie.
  • #20 20798865
    Rowan
    Poziom 20  
    No chyba, że koło kodowe się w jakiś sposób blokuje…? Bo przecież to przeskakuje koło napędu zaparzacza względem koła kodowego, tak jakby „do przodu” (no chyba, że się myle). Ewentualnie może krańcówka jest dobra, ale jej powierzchnia styku się zużywa i rozłącza zbyt późno.
  • #21 20810441
    rkkiler
    Poziom 15  
    Dokładnie, pierwszy jest silnik, koło pośrednie, koło napędzające zaparzacz i na końcu koło kodowe.
  • #22 20825646
    Rowan
    Poziom 20  
    Wymyśliłeś może jak rozwiązać ten problem? Ja się jeszcze zastanawiam nad tym, co może powodować coraz większy opór w obrocie koła kodowego. Swoją drogą myślę nad dorobieniem koła napędu zaparzacza z jakiegoś mocniejszego materiału.
  • #23 20869504
    mamkonto
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    Myślę , że jest skuteczne rozwiązanie, temat został przez nas dokładnie przeanalizowany i zbadany.
    Problem nie polega na oprogramowaniu lecz w wykonaniu jednego z elementów przekładni.
    Awaria i jej skutki za każdym razem wyglądaja tak samo.
    W tej chwili prowadzimy testy zestawu naprawczego na dwóch ekspresach eq500. Niezbędne są manualne zdolności i zestaw naprawczy.
    Jeśli długotrwałe (2-3 miesiące ) testy będą pomyślne udostępnimy zestaw naprawczy. Więcej na priva .
  • #24 20870254
    rkkiler
    Poziom 15  
    Według moich ustaleń, problemem są same zawory (zakamienione?), stawiają tak duży opór, że powodują przeskakiwanie kół zębatych. Nawet przy składaniu obudowy mechanizmu, po ustawieniu zębatek, trzeba użyć dużej siły. Oczywiście wszystko się tam zużywa.

Service menu - Na wyłączonym urządzeniu wciśnij przycisk włączania urządzenia (i zwolnij go) i natychmiast (krócej niż 0,5 sekundy) wciśnij razem przyciski Espresso+LatteMacchiato.
  • #25 20883216
    krisb10
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    U mnie ustawiłem według filmiku na wzorze. Uruchomiłem ekspres bez złożonego zaparzacza i się wyłamał ząb na małym kółku. Przyczyną tego jest nadmierny luz na zębatce i dlatego to się wyrabia. Ząb się da idealnie skleić cyjanopanem. Wystarczy kółko przestawić o 180 stopni, wtedy nie ma luzu i działa to już kilka tygodni bez problemu.
  • #26 20883268
    Rowan
    Poziom 20  
    Po odwróceniu o 180*, po jakimś czasie też przeskakuje. Sprawdzone na dwóch egzemplarzach.
  • #27 20899105
    kris1992
    Poziom 10  
    Ruszyło się coś w tym temacie? Tzn jakiś zestaw naprawczy? Co zrobić żeby tak się nie działo?
  • #28 20909393
    danielr212121daniel
    Poziom 11  
    Też walczyłem z tym problemem. Express dostałem od znajomych po tym jak usterka wyszła u nich na jaw. Na kole kodowym mam zjechane lekko 2-3 zęby. Na razie wciskam zaparzacz na siłę odginając koszyk do ścianki ekspresu i jakoś tam włazi.
    Czekam na zestaw naprawczy jeśli jakiś się pojawi.
    Gdzie mogę kupić takie koło kodowe ?
  • #29 20921625
    rkkiler
    Poziom 15  
    mamkonto napisał:
    Myślę , że jest skuteczne rozwiązanie, temat został przez nas dokładnie przeanalizowany i zbadany.
    Problem nie polega na oprogramowaniu lecz w wykonaniu jednego z elementów przekładni.
    Awaria i jej skutki za każdym razem wyglądaja tak samo.
    W tej chwili prowadzimy testy zestawu naprawczego na dwóch ekspresach eq500. Niezbędne są manualne zdolności i zestaw naprawczy.
    Jeśli długotrwałe (2-3 miesiące ) testy będą pomyślne udostępnimy zestaw naprawczy. Więcej na priva .

witam, jak testy, jest nadzieja?-)
  • #30 20957828
    rafalski84
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Cześć - ten sam problem. Zaraz po zakończeniu gwarancji (sic!). Wkurzyłem się i rozebrałem to urządzenie mimo wielu obaw - wszystkie zęby całe, przestawiłem koło tak by w pozycji wyjściowej było w porządku i ucieszony z sukcesu (ekspres się włączył, przeleciał tryb startowy, zaparzacz wchodził-wychodził bez problemu) zrobiłem pierwszą kawę, a po niej... to samo (!). Też z utęsknieniem czekam na zestaw naprawczy.

Podsumowanie tematu

✨ Wielu użytkowników ekspresu Siemens EQ.500 TP507R04 zgłasza problem z ponownym włożeniem jednostki zaparzającej po czyszczeniu, co jest często związane z wadą konstrukcyjną napędu i mechanizmu zaparzacza. Problem polega na przeskakiwaniu kół zębatych przekładni napędu, spowodowanym luzami łożyskowymi i nadmiernym oporem zaworów lub samego zaparzacza. Wskazywano, że oprogramowanie może mieć wpływ, ale główną przyczyną są mechaniczne niedoskonałości, takie jak luz na kołach zębatych, zużycie elementów napędu oraz wadliwe prowadnice sprężyny. Rozwiązania tymczasowe obejmują manipulacje czujnikiem drzwi, ustawianie białego elementu mocującego zaparzacz, a także stosowanie dystansów lub blokad mechanicznych.

Trwały efekt przynosi wymiana oryginalnych kół zębatych na ulepszone, wykonane z lepszego materiału (często druk 3D z metalowym rdzeniem), które eliminują przeskakiwanie i poprawiają płynność pracy napędu. Użytkownicy wymieniają się informacjami o dostępności takich części na portalach ogłoszeniowych oraz o konieczności precyzyjnego ustawienia przekładni według instrukcji. Wskazano również na możliwość redukcji luzów przez zastosowanie mosiężnych tulejek na łożyskowaniach kół zębatych.

Serwis autoryzowany często wymienia moduł zaparzacza lub napęd, jednak problem powraca po krótkim czasie, co sugeruje wadę fabryczną konstrukcji. Dostępne są filmy instruktażowe pokazujące demontaż i ustawianie elementów, jednak nie rozwiązują one problemu na stałe bez wymiany części mechanicznych. Dodatkowo poruszono kwestie związane z napowietrzaniem mleka i problemami z dyszą cappuccino, które mogą wynikać z zatkania mikroskopijnego otworu w systemie spieniania.

Dostęp do menu serwisowego ekspresu uzyskuje się przez wciśnięcie przycisku włączania, a następnie szybko przycisków Espresso i Latte Macchiato, co pozwala na diagnostykę i ustawienia serwisowe.

Podsumowując, problem z jednostką zaparzającą w Siemens EQ.500 TP507R04 wynika głównie z mechanicznych wad napędu i przekładni, a skuteczne rozwiązanie to wymiana kół zębatych na ulepszone oraz eliminacja luzów w mechanizmie. Wymiana oprogramowania jest rzadko dostępna i nie rozwiązuje problemu bez napraw mechanicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA