Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens EQ.500 TP507R04 - jak dostać się do menu serwisowego urządzenia

kasiaSA11 22 Aug 2021 12:40 6135 13
    kasiaSA11
    Level 2  
    Witam,
    Mam problem z ekspresem Siemens EQ.500 TP507R04 - nie mogę włożyć z powrotem jednostki zaparzającej do ekspresu, po wyjęciu jej do czyszczenia. Potrzebuję informacji jak dostać się do menu serwisowego urządzenia.
    Z góry dziękuję :)
    marzenakortas
    Level 2  
    Witam, mam ten sam problem. Udało się rozwiązać wasz?
    Piotr2608

Level 41  
    A po jakiego walca potrzebne Wam Menu Serwisowe?
    Instrukcja obsługi nie wystarczy? W niej jest wszystko co potrzeba.
    Po drugie temat jest zdublowany.
    kasiaSA11
    Level 2  
    marzenakortas wrote:
    Witam, mam ten sam problem. Udało się rozwiązać wasz?

Oddaliśmy ekspres do serwisu. Naprawili to szybko. Ekspres był jeszcze na gwarancji. Podobno często występuje ten problem, w przypadku tego modelu.

Dodano po 4 [minuty]:

Piotr2608 wrote:
    A po jakiego walca potrzebne Wam Menu Serwisowe?
    Instrukcja obsługi nie wystarczy? W niej jest wszystko co potrzeba.
    Po drugie temat jest zdublowany.

W moim ekspresie, przestawiło się takie białe kółeczko, do którego jest przyczepiona jednostka zaparzająca. Nie było nic na ten temat w instrukcji 😉 w serwisie powiedzieli nam, że to problem z oprogramowaniem urządzenia
    zlotyGNSS
    Level 6  
    kasiaSA11 wrote:
    Witam,
    Mam problem z ekspresem Siemens EQ.500 TP507R04 - nie mogę włożyć z powrotem jednostki zaparzającej do ekspresu, po wyjęciu jej do czyszczenia. Potrzebuję informacji jak dostać się do menu serwisowego urządzenia. Z góry dziękuję :)
    Ja też mam podobny problem z tym expresem. Mi się udało jakby oszukać urządzenie. Trzeba śrubokręt włożyć do tego górnego zawiasu drzwiczek, tam jest czujnik zamykania drzwiczek. Gdy się włączy jakby były zamknięte drzwiczki, można spróbować włożyć zaparzasz. Trzeba jakby go uruchomić, start, i powinien go wciągnąć i wyłączyć szybko, by nie narobił bałaganu. Pozostaje u mnie, jednak nadal problem z ustawianiem tego białego plastyku, na górze, w to co wchodzi zaparzacz, ciągle jest to ustawione w zlej pozycji i za każdym razem, muszę kombinować z tymi drzwiczkami. Może ktoś, ma na to też sposób ?
    marzenakortas
    Level 2  
    Niestety nie uda Ci się tego zrobić, musisz oddać do serwisu, tak i ja zrobiłam. 😀
    DawiDD
    Level 28  
    Czy ktoś ustalił przyczynę tej usterki - winny jest zaparzać czy napęd? Czy ten model po dojechaniu zaparzaczem do pozycji 0(max w doł) powinien się trochę podnieść jak to ma miejsce w innych siemensach np eq5, 6 czy 8 czy tutaj nie ma czegoś takiego?
    aggakon
    Level 1  
    Ja również od nieco ponad 2 lat jestem posiadaczką expresu Siemens EQ500. Niestety moduł zaparzacza już na gwarancji został wymieniony i to nie z przyczyn eksploatacyjnych. Jak dla mnie to wada fabryczna montażu modułu, który psuje się przy czyszczeniu. Albo zaparzacza nie idzie wyciągnąć albo włożyć. Ekspres sprawuje się dobrze i parzy dobre kawy. Niestety do czyszczenia...Syn zaparzył kawę i zawołało czyszczenie, zawsze dokładnie czyszczę kazdy ement. Po otwarciu drzwiczek i wyciagnięciu bloku nie można było włożyć go spowrotem. Korzystając z forum udało się to zrobić ale wygenerował się komunikat na wyświetlaczu włącz ponownie expres. Oddałam do serwisu autoryzowanego w Poznaniu, koszt wymiany zaparzacza 850zł promocyjnie Pan powiedział. Tragedia. Mimo, że z jakości kawy byłam zadowolona już nigdy więcej Siemensów z uwagi na ten blok. Dla mnie to celowa wada producenta aby szybko kończyć żywotność expresu. Niestety u mnie zakup nie zdążył się zamortyzować ( kupiłam go dla gości). Zakup jest zbyt drogi na tak krótkie działanie. Czuję się oszukana. Nigdy nikomu nie polecę tej marki a każdemu przekazuję swoje negatywne doświadczenia: jeżeli producent tak podchodzi do Klientów to ich straci. Niestety ludzie mają w zwyczaju oceniać produkt jak tylko go dostaną, stąd dobre opinie.....
    bosman116
    Level 18  
    Nie wszystko jest zgodne z załączonymi filmami. Powodem usterki jest oprogramowanie. Jeśli nie zostanie zmienione, zabiegi w filmach zadziałają jedynie na krótką metę tzn. nie naprawią problemu na stałe. Właściwym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania, ustawienie napędu (wedle filmiku) i zmiana prowadnicy sprężyny (wycinek)

DawiDD
    Level 28  
    bosman116 - możesz cos więcej napisać o jaka prowadnice sprężyny chodzi i na co to trzeba zmienić?

Dodano po 37 [minuty]:

t.o.m.x - co ma niby dać zmiana wężyka na ten czerwony ze sprezynią? Przecież w momencie robienia kawy wężyk jest prosty, zagina się tylko gdy zaparzać jest w pozycji do wyjęcia. Nie blokuje tez w żaden sposób zaparzacza - wiec nie rozumiem co ma wnieść jego wymiana?
    bosman116
    Level 18  
    Podałem Ci rysunek ze strony producenta i nr części. Element zaparzacza w dolnej części.
    DawiDD
    Level 28  
    No tak, tylko z fragmentu rysunku nic nie wynika. Możesz zamieścić całość?
    bosman116
    Level 18  
    O to Ci chodzi?
    Wszystko jest dostępne na stronie producenta.