logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FORD MONDEO 1.6 TDCI - wtryski interpretacja testów

eisenberger 27 Sie 2021 11:28 2142 9
REKLAMA
  • #1 19582521
    eisenberger
    Poziom 11  
    Ocena: 122
    Witam, kupiłem Mondeo 1.6 tdci 115 koni 2011r z urwanym rozrządem - została zrobiona głowica , wymiana zaworów , docieranie, planowanie oraz nowy wałek rozrządu i koniki . Samochód odpalił bez problemu po remoncie i na wolnych obrotach chodził w miarę ok . Jak już się zagrzał przestał dymić także wszystko wskazywało na sukces . Niestety jazda próbna ujawniła , że w przedziale pomiędzy 2 a 3 tys jest wyraźne szarpanie przy przyspieszaniu , na wyższych obrotach było ok . Zrobiłem ok 30 km i dalej to samo . Komputer nie pokazywał błędów a korekcje na 2 - 09 i na 2 ok 1 . Zrobiłem reset wtryskiwaczy . Po resecie jest gorzej , zmienił się tylko zakres gdzie szarpie - pomiędzy 1000 a 2000 . Na wolnych chodzi dobrze , przy przyspieszaniu powyżej tysiąca chodzi "twardo" i przerywa później ok . Co jeszcze jak auto wystygnie np rano odpala ładnie ale do momentu złapania temperatury mocno dymi na biało niebiesko . Padło na wtryski które zdemontowałem i dałem do sprawdzenia - żaden nie przeszedł testu ( poniżej zdjęcia wyników) pytanie : czy po parametrach wtrysków można przyjąć , że to ich wina (przerywanie , dymienie ) ? . Czy ewentualnie czyszczenie może pomóc np TEC2000 ? czy śmietnik ? wtryski o tych numerach są bardzo drogie ( używka po czyszczeniu nawet ponad 700 zł za szt ) bardzo proszę o poradę FORD MONDEO 1.6 TDCI - wtryski interpretacja testów FORD MONDEO 1.6 TDCI - wtryski interpretacja testów FORD MONDEO 1.6 TDCI - wtryski interpretacja testów FORD MONDEO 1.6 TDCI - wtryski interpretacja testów
  • REKLAMA
  • #2 19583465
    beryas
    Poziom 31  
    Ocena: 411
    wtryski do tych silnikow nie wazne czy peugeot czy ford kladzie sie nowe, jak chcesz jezdzic tylko NOWE wtryski. wszystkie niby czyszczenia niby regeneracje to czyste ZŁODZIEJSTWO.

Ponadto uzywka kosztuje 500, nowy kupujesz za 850.
    Ponadto uzywany wtrysk zakodujesz, zresetujesz zrobisz odciecie i dopiero zaczyna to chodzic
    Kiedy kladziesz nowy wtrysk bez kodowania pracuje idealnie reszte dopowiedz sobie sam.
    Zmienilem chyba ze 20 kompletow w grupie psa, (pisze na podstawie procedur kodowania wlasnie w PSA)
  • REKLAMA
  • #3 19583535
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    beryas napisał:
    niby regeneracje to czyste ZŁODZIEJSTWO
    Ja akurat znam jeden warsztat, który robi wtryskiwacze dobrze i to mi wystarcza. A Ty nie obrażaj bezpodstawnie, bo nie wszyscy są partaczami.
    Wracając do meritum wtryski z tematu mają wypalone końcówki i są do naprawy.
  • #4 19583980
    beryas
    Poziom 31  
    Tylko ze wtryski ze 115km to siemensy, do ktorych nie ma czesci ani zadnych danych do nastaw wiec polecam je regenerowac, a pozniej i tak kupiwac nowe ;)
  • #5 19584076
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    Dokładnie, te wtryski są kapryśne strasznie, nie znasz dnia ani godziny jak powiedzą koniec :). Zdarzają się przypadki, że i 200tys nie wytrzymają, a regeneracja to chyba polega tylko na wymianie cewki bo nikt tego nie robi - Simens.
    Nie wiemy czy autor dobrze przypilnował kolejności wtrysków i zgodne z danymi w PCM, i czy po resecie zrobił adaptację, bo to też jest ważne.
    Co do korekt na samochodzie to bywało i ponad 1, a wtryski chodziły.
    Co do tych wykresów nie wypowiem się, nie do końca to rozumiem, ale wygląda że testów nie przechodzą przy 1000tyś. obrotów.
    Ale tak jak pisałem, musi się wypowiedzieć pompiarz :)
  • #6 19584158
    beryas
    Poziom 31  
    goscie rzezbia z uzywek, czyszcza i skrecaja na pale tak wyglada regeneracja tych wtryskow.

placisz 600-700 za regeneracje, kladzisz klientowi na woz, a pozniej kupujesz z wlasnej kieszeni nowe bo regeneracja byla zrobiona oczywiscie dobrze i twierdza ze opilki z pompy albo blad montazu, a Ty jestes w plecy na 3200 i troche roboty....
    ew moze byc historia jak w transicie, kladziesz po regeneracji niby chodzi jako tako, a za kilka tysiecy km masz dziure z denka pod pierscien olejowy na tloku :)
  • REKLAMA
  • #7 19587275
    eisenberger
    Poziom 11  
    Panowie miałem do dyspozycji przez sobotę takie samo auto - podmieniłem wtryski (z kodowaniem), EGR , przepływomierz i nadal to samo , zmierzyłem również ciśnienie sprężania - po 25 już nie mam pomysłów - pomocy
  • REKLAMA
  • #8 19587396
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Miałem takiego focusa w zeszłym tygodniu tylko 90ps, szarpał i dymił w tym przedziale około 3000 obrotów, egr był w agonalnym stanie, nówka załatwiła temat. Po wymianie wkręca się dobrze na obroty i nie poddymia na siwo.
  • #9 19587416
    eisenberger
    Poziom 11  
    omegolotC30NE napisał:
    Miałem takiego focusa w zeszłym tygodniu tylko 90ps, szarpał i dymił w tym przedziale około 3000 obrotów, egr był w agonalnym stanie, nówka załatwiła temat. Po wymianie wkręca się dobrze na obroty i nie poddymia na siwo.

jak pisałem EGR podmieniony ze sprawnego auta
  • #10 19587496
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1690
    To pozostaje Ci na spokojnie sprawdzić wszystko po składaniu silnika jeszcze raz. Jeżeli podmieniłeś to co piszesz i zakładamy, że PCM jest sprawny to coś musi być źle. Ciśnienie na listwie jest równe może pompa podaje źle ?.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił Forda Mondeo 1.6 TDCi z uszkodzonym rozrządem, po remoncie silnik działał poprawnie na wolnych obrotach, jednak podczas jazdy występowało szarpanie w zakresie 1000-2000 obrotów. Po resecie wtryskiwaczy problem się nasilił. Użytkownik podejrzewa wtryski, które po demontażu okazały się niesprawne. W dyskusji podkreślono, że regeneracja wtryskiwaczy często nie przynosi oczekiwanych rezultatów, a nowe wtryski są zalecane. Wskazano również na znaczenie poprawnej adaptacji wtryskiwaczy oraz sprawdzenia ciśnienia na listwie paliwowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA