logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skrzynia biegów zablokowana na luzie w Renault Megane II phase 2 1.6 - możliwości naprawy

arturc8080 31 Sie 2021 19:30 9096 7
REKLAMA
  • #1 19589732
    arturc8080
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Megane II phase 2 1.6 Witam,mam problem z skrzynią,mianowicie zablokowała się na luzie lewarek stoi sztywno i nie da się wbić żadnego biegu.Ręcznie przy skrzyni na zakończeniu linek również nie da się ruszyć,i stąd pytanie czy trzeba wyjmować skrzynię czy może się ją da rozkleszczyć jakimś innym sposobem?
  • REKLAMA
  • #2 19589801
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1688
    Ja bym próbował wymontować wybierak, jak jest taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #3 19589824
    arturc8080
    Poziom 11  
    Skrzynia biegów zablokowana na luzie w Renault Megane II phase 2 1.6 - możliwości naprawy
    No niby jest taka możliwość tylko pytanie czy coś się tam nie rozsypie I czy łatwo to potem złożyć?

Skrzynia biegów zablokowana na luzie w Renault Megane II phase 2 1.6 - możliwości naprawy

Dodano po 10 [minuty]:

Tak to wygląda. Skrzynia biegów zablokowana na luzie w Renault Megane II phase 2 1.6 - możliwości naprawy

Dodano po 25 [minuty]:

Inaczej,czy wyjęcie wybieraka jest bezpieczne?Czy nie spowoduje to że będę musiał rozbierać całą skrzynie aby go z powrotem włożyć?

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Proste pytanie czy mogę wymontować wybierak ze skrzyni bez żadnych konsekwencji?
  • #4 19590564
    coperfild
    Poziom 35  
    Nic nie powinno się stać chyba że się rozleciał , żeby rozebrać skrzynię i tak musisz go wyjąć.
  • REKLAMA
  • #5 19590582
    arturc8080
    Poziom 11  
    Rozmawiałem z serwisem który sie zajmuje skrzyniami,wybieraka nie wyjmiesz przed rozebraniem skrzyni, zasugerował aby zdjąć osłonę 5 biegu i ręcznie sprawdzić wodzikami.Po pracy sprawdzę ten trop.
  • REKLAMA
  • #6 19590615
    coperfild
    Poziom 35  
    Jakaś bzdura robiłem te skrzynie w 1.9 dci, demontaż zaczynasz od wyjęcia wybieraka.
  • #7 19590701
    arturc8080
    Poziom 11  
    Ok to przy wyjmowaniu wybieraka że skrzyni należy zwrócić na coś uwagę,czy poprostu odkrecasz śruby i wyjmujesz?

Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

Udało mi się naprawić.Winowajcą był wysunięty za daleko wodzik pod osłoną 5 biegu.Wydaje mi się że wczoraj zbyt gwałtownie zmieniłem z 1 na R. Skrzynia biegów zablokowana na luzie w Renault Megane II phase 2 1.6 - możliwości naprawy
  • #8 19604018
    arturc8080
    Poziom 11  
    Po zdjęciu osłony 5 biegu wepchnąłem jeden z trzech wodzików na swoje miejsce(podejrzewam że podczas gwałtownej zmiany biegu z 1 na R za daleko go wyrzuciło). Skrzynia biegów zablokowana na luzie w Renault Megane II phase 2 1.6 - możliwości naprawy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z skrzynią biegów w Renault Megane II phase 2 1.6, która zablokowała się na luzie, uniemożliwiając zmianę biegów. W odpowiedziach zasugerowano, aby spróbować wymontować wybierak, jednak pojawiły się wątpliwości co do bezpieczeństwa tego działania. Po konsultacji z serwisem, zasugerowano zdjęcie osłony 5 biegu i ręczne sprawdzenie wodzików. Ostatecznie użytkownik zdołał naprawić problem, przesuwając jeden z wodzików na swoje miejsce, co miało miejsce po gwałtownej zmianie biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA