logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja PV w PGE - kwestia licznika i umowy, brak odpowiedzi na e-mail

ignac80 05 Wrz 2021 20:26 684 8
  • #1 19596984
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Witam.

Zgłosiłem drugą już instalację i po kilku tygodniach otrzymałem " potwierdzenie świadczenia usług dystrybucji energii elektrycznej i określenie parametrów technicznych dostaw- Prosument (Mikroinstalacja ) ".
    Jest informacja , że licznik zostanie zainstalowany w ciągu 30 dni, licznik już mam więc chyba nie będą wymieniać.
    Minął ponad miesiąc i nikogo nie było.
    Jeżeli ktoś już przerabiał ten temat to prosił bym o informację :
    Czy mam jeszcze czekać na elektryków, na umowę czy może trzeba pojechać do ZE i podpisać umowę?
    Nie wiem czy mogę korzystać z tej instalacji legalnie.
    Pisałem emaila i nie otrzymałem odpowiedzi.
  • #2 19597787
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    A jaki masz ten licznik i skąd przypuszczenie, że taki właśnie chcą założyć?
  • #3 19598390
    ignac80
    Poziom 20  
    gmacko napisał:
    A jaki masz ten licznik i skąd przypuszczenie, że taki właśnie chcą założyć?

LIcznik mam już dwukierunkowy założony rok temu jak zgłoszona była wcześniejsza instalacja PV.
  • #4 19599089
    gmacko
    Poziom 15  
    Ale to by oznaczało, że to jest jeden i ten sam punkt poboru i dwie osobne instalacje na ten sam licznik?
    To mi to bardziej podchodzi pod rozbudowę.
  • #5 19599826
    ignac80
    Poziom 20  
    gmacko napisał:
    Ale to by oznaczało, że to jest jeden i ten sam punkt poboru i dwie osobne instalacje na ten sam licznik?
    To mi to bardziej podchodzi pod rozbudowę.

Może źle się określiłem, miałem przeszło rok temu założone 4,8 kWp na budynku mieszkalnym a teraz zgłosiłem 4,62 kWp na bud. gospodarczym co razem stanowi
    9,42 kWp pod ten sam licznik.
  • #6 19599890
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1041
    Więc jest to rozbudowa istniejącej instalacji PV i tak to zgłaszasz, gdzie fizycznie są umieszczone panele nie ma znaczenia, wymiany licznika nie będzie bo i po co.
  • #7 19600269
    ignac80
    Poziom 20  
    rokbok napisał:
    Więc jest to rozbudowa istniejącej instalacji PV i tak to zgłaszasz, gdzie fizycznie są umieszczone panele nie ma znaczenia, wymiany licznika nie będzie bo i po co.

Chciałbym aby ktoś co rozbudowywał instalację się odezwał i jak on miał załatwioną sprawę nowej umowy czy aneksu, bo chyba taka jest potrzebna.
  • #8 19600883
    gmacko
    Poziom 15  
    Korzystaj z tej instalacji legalnie. Umową sie nie przejmuj. Zgłosiłeś to 30 dni przed planowanym uruchomieniem i dostałeś info od ZE, że są okej.
  • #9 19601173
    ignac80
    Poziom 20  
    gmacko napisał:
    Korzystaj z tej instalacji legalnie. Umową sie nie przejmuj. Zgłosiłeś to 30 dni przed planowanym uruchomieniem i dostałeś info od ZE, że są okej.

Poczekam jeszcze z miesiąc i zobaczę czy przyjdzie umowa .

Trochę szkoda by było nie łapać darmowej energii gdy tak pięknie świeci słoneczko.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił instalację paneli fotowoltaicznych (PV) w PGE i otrzymał potwierdzenie, że licznik zostanie zainstalowany w ciągu 30 dni. Po upływie miesiąca nie otrzymał żadnych informacji ani wizyty elektryków. Użytkownik posiada już dwukierunkowy licznik z wcześniejszej instalacji, a nowa instalacja ma moc 4,62 kWp, co łącznie z poprzednią daje 9,42 kWp. Dyskutanci sugerują, że jest to rozbudowa istniejącej instalacji, więc wymiana licznika nie jest konieczna. Użytkownik zastanawia się nad koniecznością podpisania nowej umowy lub aneksu oraz legalnością korzystania z instalacji. Ostatecznie, doradzono mu, aby korzystał z instalacji, ponieważ zgłoszenie zostało dokonane zgodnie z wymaganiami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA