logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opóźnienie w wymianie licznika przez PGE po instalacji fotowoltaicznej 6kWp

Mietek_MK 01 Mar 2019 20:39 4602 10
REKLAMA
  • #1 17813459
    Mietek_MK
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich forumowiczów.
    W zeszłym roku w lipcu zainstalowałem instalację fotowoltaiczną o mocy 6kWp. Po 30 dniach otrzymałem od PGE Dystrybucja certyfikat o możliwości przyłączenia mikroinstalacji do sieci energetycznej. 2 dni później podpisałem umowę w PGE Obrót na warunki Prosumenta. Miła pani poinformowała mnie, że muszę poczekać następne 30 dni na wymianę licznika na dwukierunkowy. Minęło już 5 miesięcy zamiast zakładanych 30 dni a licznika jak nie ma tak nie było, ba nawet zlecenie nie zostało wystawione. Na żadne moje zgłoszenia na info lini, ebok, czy tradycyjnej korespondencji brak jakiego odzewu, bądź odpowiedź, że sprawa jest w realizacji. Podpowiedzcie Szanowni Państwo co mam zrobić, bo to już jest jakaś kpina.
    Mam już przygotowaną następną instalację o mocy 3 kWp, którą chcę sam zainstalować, ale problem mam taki, bo już robiłem rozeznanie wśród miejscowych elektryków, czy mi ją sprawdzą i podpiszą zgłoszenie wraz z kserem uprawnień za 200PLN i odpowiedź jest zawsze jednakowa: Panie a po co ja mam ryzykować? Ręce opadają PGE rzuca kłody pod nogi, a elektrycy za 5 minut pracy nie chcą zarobić 200zł. Ten świat się już kończy.
  • REKLAMA
  • #2 17813603
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6679
    Mietek_MK napisał:
    ..., a elektrycy za 5 minut pracy nie chcą zarobić 200zł. Ten świat się już kończy.

Za 5 minut to raczej nie sprawdzi prawidłowości wykonania instalacji. Czy proponują inną wyższą cenę czy nie chcą mieszać się w nieswoją robotę i nie o cenę tu chodzi?
    PS.
    Przemnóż te 200 zł przez 96 (w godzinie 12 po 5 minut a dniówka to 8 godzin) to ile dniówki taki elektryk może wyciągnąć? Przecież miesiąc ma lekko licząc ma 20 dni. Daje to niebagatelna kwotę 384 000/miesięcznie. Taki elektryk to ma klawe życie. :shii: :spoko:
  • REKLAMA
  • #3 17816527
    wojtek_rze
    Poziom 1  
    Spróbuj skontaktować się z nimi przez facebooka - profil GK PGE. Ja tak załatwiałem sprawę, kiedy w 2016 dystrybucja przeciągała podłączenie instalacji PV.
  • REKLAMA
  • #4 17818912
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Udaj się na miejsce i postrasz ich że złożysz skargę .
  • #5 17819349
    Mietek_MK
    Poziom 9  
    Pisałem przez serwis(_at_)gkpge.pl, ale za każdym razem otrzymuję informację, że zlecenie jest w trakcie realizacji i przepraszają za wydłużony czas realizacji, natomiast w punkcie obsługi, składają tylko nowe zgłoszenia, bez jakiegokolwiek skutku
    Nie wiem, pozostaje zgłosić tylko do URE, ale czy to odniesie jakiś skutek? Teraz powoli żałuję wywalonej kasy.

Dodano po 11 [minuty]:

[quote="DiZMar"]
    Mietek_MK napisał:
    ..., a elektrycy za 5 minut pracy nie chcą zarobić 200zł. Ten świat się już kończy.

Za 5 minut to raczej nie sprawdzi prawidłowości wykonania instalacji. Czy proponują inną wyższą cenę czy nie chcą mieszać się w nieswoją robotę i nie o cenę tu chodzi?

Raczej nie chcą się mieszać, choć i są tacy którzy wołają 800-1500 zł. za sprawdzenie montażu paneli, a sami wykonują podłączenie falownika i zabezpieczeń po stronie AC,oczywiście tylko sama robocizna.
    Mówię świat się kończy, jak mam zapłacić 800 zł. to wolę zrobić za 500zł kurs SEP z grupą E.
  • #6 17819395
    powa
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Rób kurs i będziesz miał problem z głowy. A później nawet możesz podbijać jakieś chałupnicze instalacje za 200 zł...
  • REKLAMA
  • #7 17820185
    Mietek_MK
    Poziom 9  
    To jest jakieś nienormalne, " żeby napić się mleka to trzeba kupić krowę" Zrobić uprawnienia nie problem, bo jak wykupi się kurs SEPowski za 500zl. To egzamin i tak zdany. To jest jakaś paranoja, żeby o tym że coś można samemu wykonać świadczył głupi papier za który trzeba zapłacić 500zl. Przecież jak elektryk nawet podpisze jakieś tam nic nie znaczące oświadczenie załączy dowód w postaci jakiegoś uprawnienia to i tak nic to nie znaczy, bo w chwili awarii, zawsze może powiedzieć że wcześniej działało. Sztuka dla sztuki, wszystko nakierowane by wyciągnąć kasę. Jeszcze jedno czy na podłączenie silnika trójfazowego też za każdym razem muszę wołać elektryka?
  • #8 17820215
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    U nas biorą 250 zł za odbiór i nie płaczą, problemu niema.
  • #9 17820272
    Mietek_MK
    Poziom 9  
    Szczęściarze
  • #10 17820703
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    Popytaj na budowach o elektryka bo ci z energetyki ci nie podpiszą bo się boją szefostwa tak mi jeden powiedział.
  • #11 17853318
    Mietek_MK
    Poziom 9  
    Witam po przerwie
    Wreszcie PGE założyło licznik dwukierunkowy :D
    Nie odbyło się bez wystosowania oficjalnego pisma do Urzędu Regulacji Energetyki. Sam byłem w szoku, że tak szybko zareagowali. PGE Obrót dostało nakaz w trybie natychmiastowym wystawienia zlecenia na wymianę licznika, PGE Dystrybucja mając zlecenie wymieniła licznik w przeciągu 3 dni roboczych. Oprócz tego PGE Obrót otrzymało karę, a mi nakaz przyznania bonifikaty 6,2 za każdy dzień, ale licząc 6,2x154 dni to niezła sumka się uzbierała.
    Myślę sobie jak tyle bonifikaty, to zapiszę się kurs SEP 500 + 250 egzamin. Zapisałem się, ale nie poszedłem bo się okazało, że przy imprezie rodzinnej powiedziałem, że muszę iść na kurs E bo nie ma kto mi podpisać dokumentów, a przepłacać nie będę. No i okazało się, że kuzynka ma grupę E. Za 250 zł. podpisała poświadczenie, wraz z kopią swoich uprawnień. Jakież było zdziwienie w PGE Dystrybucji jak zobaczyli dokumenty potwierdzone przez kobietę.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował instalację fotowoltaiczną o mocy 6kWp, jednak po 5 miesiącach nie otrzymał wymiany licznika na dwukierunkowy od PGE, mimo wcześniejszych zapewnień. Po licznych próbach kontaktu z PGE, w tym przez e-mail i punkty obsługi, nie uzyskał satysfakcjonującej odpowiedzi. W końcu, po złożeniu oficjalnego pisma do Urzędu Regulacji Energetyki, PGE zareagowało i wymieniło licznik w ciągu 3 dni roboczych. Użytkownik otrzymał również bonifikatę za opóźnienie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z kosztami usług elektryków oraz potrzebą posiadania odpowiednich uprawnień do wykonywania instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA