logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta Bizhub 250 - Błąd drukowania przez sieć, brak reakcji na podłączenie USB

Bartek0009102 07 Wrz 2021 16:33 2595 7
REKLAMA
  • #1 19599298
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Cześć, mam problem z tą maszyną.
    Połączona jest z 2 komputerami przez sieć, kopiować kopiuje, skany wysyła na komputery, natomiast jeśli próbuję coś na niej wydrukować z komputera nie drukuje i w drukarkach pokazuje się błąd drukowania. Nie mogę jej też podłączyć po usb, jak podłączam to słychać windowsowy dźwięk po podłączeniu urządzenia, natomiast nic poza tym żadnej informacji o instalacji sterownika bądź jakie urządzenie zostało podłączone. Domyślam się, że coś padło w maszynie, bo wątpię żeby to była kwestia sterownika (sterownik ze strony konici, instalowany ręcznie)
  • REKLAMA
  • #2 19600203
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    A jak ją instalowałeś ? Na porcie TCP/IP ze stałym adresem przypisanym do urządzenia ? O czym ten komunikat błędu informuje ? Czasem wystarczy niezgodny format papieru i nici z drukowania … Czy maszyna wzbudza się w momencie przesłania plików do druku i buforuje je ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 19600412
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Tak TCP/IP. Maszyna właśnie się nie wzbudza, informacja o błędzie pojawia się tutaj. Konica Minolta Bizhub 250 - Błąd drukowania przez sieć, brak reakcji na podłączenie USB skany normalnie docierają na komputer
  • #4 19601782
    copyman
    A ustawienia portu sprawdzałeś ? RAW 9100 ? Może na LPR pójdzie … Sterownik PCL6 ze strony KM ?

C.
  • REKLAMA
  • #5 19606418
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Tak ten sterownik. Port już jest na LPR, przełączę na RAW i zobaczę czy to coś zmieni.

Dodano po 1 [godziny]:

Dalej nic, jedyne co się zmieniło to komunikat, teraz jst napisane, że Drukarka jest zajęta lub wystąpił błąd. Gdy w przeglądarce wpiszę adres drukarki to jest ready to print, raporty drukuje. Skoro na RAW nie działa to nie wiem czego to może być kwestia.
  • #6 19613589
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Udało się, zainstalowałem ją na nowym komputerze z win 10 i wszystko działa. Na win7 jest dostępny Printer driver 1.1.0 i go instalowałem, na win 10 już go nie było i zainstalowałem Universal printer driver. Tak samo podmieniłem go na win 7 i jest ok. To dotyczy pracy w sieci, natomiast jak ją zainstalować po usb?
  • REKLAMA
  • #7 19707196
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Co do instalacji drukarki wiem co robiłem źle, natomiast jest jeszcze jeden szczegół który trochę irytuje. Mianowicie strasznie wolno przesyłają się pliki do drukarki. Świeżo po instalacji dokumenty drukowały się od razu, a od jakiegoś czasu plik 1,5mb potrafi przesyłać się przez minutę. Wiecie od czego to zależy?
  • #8 19707459
    copyman
    Nie wiem na czym to polega ale miałem podobny przypadek w firmie zajmującej się obróbką metalu. Po zakupie nowych komputerów z Win10x64 nagle Bizhub 350 z HDD i dodatkową pamięcią zaczął się dławić rysunkami z programu do projektowania. Co ciekawe na Win7 tego problemu nie było. Wymieniliśmy im maszynę na 363 z HDD i 2 GB pamięci i teraz śmiga tak że nawet 20 dużych rysunków puszczonych do druku na raz nie robi na niej wrażenia . Myśle że cały problem jest w kontrolerze wydruku . Ten z Bizhuba 250 po prostu nie daje rady wymaganiom współczesnego systemu operacyjnego. Pomijam że kontroler wydruku w tym modelu był delikatnie mówiąc mało udany …

C.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Konica Minolta Bizhub 250, która nie drukuje z komputerów podłączonych przez sieć, mimo że skany są poprawnie przesyłane. Połączenie USB również nie działa, brak jest informacji o instalacji sterownika. Użytkownik potwierdza, że drukarka jest skonfigurowana na porcie TCP/IP. Po kilku próbach zmiany ustawień portu i sterownika, udało się zainstalować drukarkę na nowym komputerze z systemem Windows 10, co rozwiązało problem z drukowaniem w sieci. Użytkownik zauważa jednak, że przesyłanie plików do drukarki stało się wolniejsze, co może być związane z kontrolerem wydruku w Bizhub 250, który nie radzi sobie z nowoczesnymi systemami operacyjnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA