logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI - Po wejściu na obroty gaśnie komunikat Antipollu

Jacek28 07 Wrz 2021 20:32 4209 9
REKLAMA
  • #1 19599658
    Jacek28
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI 90KM 2008r. od miesiąca boryka się z nietypowym problemem. Często po wejściu na wysokie obroty powyżej 4 tys. nagle rozłącza silnik (gaśnie). Ponowne uruchomienie dopiero po zatrzymaniu i ponownym przekręceniu kluczyka (podczas jazdy nie da rady).
    Na zegarach błąd silnika a na wyświetlaczu ANTIPOLLUTION FAULT. Kiedy już tak się stanie, to jazda staje się problematyczna, nawet nawet przy lekkim dodaniu gazu w okolice 2 tys. potrafi zgasnąć. Postoi trochę dłużej i znowu można w miarę normalnie jechać nie przekraczając tych 3 tys obr. a po kilku uruchomieniach błąd znika, oczywiście powraca po wejściu na wysokie obroty. Komputer pokazywał błędy wielu czujników, ale mechanik stwierdził, że to nie przyczyna ale efekt głównego problemu i podejrzewa zawór ciśnienia paliwa. Inny kolega twierdzi, że czyszczenie układu paliwowego może pomóc. Jednak sprawa nie jest tak oczywista bo bywają dni, że wszystko działa poprawnie. Zdarzyło mi się kilka razy jechać poniżej rezerwy, więc mam podejrzenia co do filtra paliwa ale może ktoś przerabiał podobne objawy i coś poradzi? Na luzie jeśli dodam mocno gazu tez po chwili zgaśnie.
  • REKLAMA
  • #2 19599692
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19599704
    Jacek28
    Poziom 19  
    Nie miał czasu za bardzo, tylko na szybko mi podpiął i błędy odczytał. Zapytałem tutaj, aby się dowiedzieć, czy jest coś co mógłbym sprawdzić we własnym zakresie zanim znajdzie dla dla mnie termin, ewentualnie już bym coś wykluczył.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19599761
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20029112
    Jacek28
    Poziom 19  
    Problem był w EGR i czujniku ciśnienia paliwa.
  • #6 20029185
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Jacek28 napisał:
    Problem był w EGR i czujniku ciśnienia paliwa.
    Czyżby ? , a może przypadkem pada alternator .jakie napięcie ma , bo po odpaleniu natychmiast musi wygasić ten błąd .
  • REKLAMA
  • #7 20029192
    Jacek28
    Poziom 19  
    Tak, na pewno. Auto już po naprawie śmiga wszystko jak trzeba.
  • #8 21506545
    martgorstek
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Ten sam problem mam, kolego.
    Wymieniłeś EGR?.... Czujnik ciśnienia paliwa już wymieniłem, ale nadal gaśnie oraz pokazuje check engine.
    Ręce mi opadają... szukam dalej przyczyny.
  • #9 21507096
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    martgorstek napisał:
    ale nadal gaśnie oraz pokazuje check engine
    Pytanie nie jest skierowane do mnie ale to nie musi być żaden EGR i czujnik ciśnienia paliwa , w moim przypadku C czwórka padnięta sonda za katalizatorem i też ją gasiło nie zamknąłem jeszcze tematu bo auto jest w testach i do tej pory hula jak wściekłe i bez dokładnej analizy to
    martgorstek napisał:
    Ręce mi opadają... szukam dalej przyczyny.
    Ano właśnie po omacku nie trafisz tak szybko .
    Jeżeli ci zaświeca Check no to musisz wyczaić z jakiego to jest powodu , sugeruję odczyt błędów i ich prawidłową interpretacje .

Sądzę że wiesz jeden z wielu błędów niestety ale potrafi wygenerować masę dodatkowych i właśnie one wprowadzają chaos w odczycie .
  • #10 21530635
    Jacek28
    Poziom 19  
    U mnie był winny czujnik ciśnienia paliwa.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot Partner Tepee 1.6 HDI 90KM z 2008 roku doświadcza problemu z gaśnięciem silnika przy wysokich obrotach powyżej 4000 obr./min, z komunikatem "ANTIPOLLUTION FAULT" i błędem silnika na desce rozdzielczej. Po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu problem ustępuje na krótki czas, ale powraca przy przekroczeniu 3000 obr./min. Diagnostyka wykazała błędy wielu czujników, jednak główną przyczyną okazały się uszkodzony zawór EGR oraz czujnik ciśnienia paliwa. Wymiana filtra paliwa była zalecana jako pierwszy krok diagnostyczny. Inne możliwe przyczyny to uszkodzona sonda lambda (czujnik C4 za katalizatorem) oraz potencjalne problemy z alternatorem i spadkiem napięcia. Po wymianie EGR i czujnika ciśnienia paliwa samochód działa poprawnie. Problem wymaga dokładnej analizy błędów i eliminacji przyczyn, gdyż błędy mogą się nakładać i wprowadzać chaos w diagnostyce.
REKLAMA