logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po włączeniu komputera

HypEr89 08 Wrz 2021 14:39 381 7
REKLAMA
  • #1 19600673
    HypEr89
    Poziom 5  
    Cześć wszystkim.

Wczoraj postanowiłem zajrzeć do komputera żeby go wyczyścić oraz wymienić pastę na procesorze, wszystko było dobrze dopóki nie chciałem włączyć komputera, uruchamia się normalnie ale na monitorze nic się nie pokazuje, komputer nie bootuje klawiatury i myszki. Sprawdzałem po kolei czy mogłem coś uszkodzić ale wszystko wygląda bardzo dobrze, komputer przed tym wszystkim działał bardzo dobrze, bez żadnych problemów.

Mój sprzęt:
    Ryzen 5 1600AF
    Asus Tuf B450 Pro Gaming
    Radeon RX580
    SilentiumPC Elementum E2 450W
    GOODRAM IRDM X 2x8GB 3000MHz
  • REKLAMA
  • #2 19600694
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Masz podłączony do płyty głównej głośniczek ?
    Czy komputer wydaje z siebie jakieś dźwięki przy bootowaniu ?
  • REKLAMA
  • #3 19600704
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    @Andrzej Ch. dlaczego ciagle wstawiasz spacje przed znakami zapytania?

@HypEr89 wyjmowales porcesor? Jezeli tak to sprawdz czy nie uszkodziles socketu, jakiej pasty uzyles? Nie nalozyles za duzo? Po uruchomieniu bez ramu piszczy glosniczek? (o ile masz podlaczony lub zintegrowany na plycie, jezeli nie to podlacz).
  • REKLAMA
  • #4 19600707
    HypEr89
    Poziom 5  
    Komputer nie wydaje żadnych dzwięków, głośniczek mam podłączony ale też cisza.
  • REKLAMA
  • #5 19600709
    Kolobos
    Spec od komputerów
    To zrob to co napisalem.
  • #6 19600714
    HypEr89
    Poziom 5  
    Kolobos napisał:
    @Andrzej Ch. dlaczego ciagle wstawiasz spacje przed znakami zapytania?

@HypEr89 wyjmowales porcesor? Jezeli tak to sprawdz czy nie uszkodziles socketu, jakiej pasty uzyles? Nie nalozyles za duzo? Po uruchomieniu bez ramu piszczy glosniczek? (o ile masz podlaczony lub zintegrowany na plycie, jezeli nie to podlacz).

Procesor wyjmowałem, ale socketu nie uszkodziłem bo sprawdzałem to. pasty użyłem od cooler master, nałożyłem tyle ile zawsze więc z tym nie powinno być problemu. Próbowałem wyjmować ram ale też cisza, zero sygnałów.
  • #7 19600716
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Plyty nie wyjmowales z obudowy?

Podlacz zasilacz, procesor i ram, reszte odlacz i zobacz czy cos sie zmieni.
  • #8 19600724
    HypEr89
    Poziom 5  
    Kolobos napisał:
    Plyty nie wyjmowales z obudowy?

Podlacz zasilacz, procesor i ram, reszte odlacz i zobacz czy cos sie zmieni.

Płyty nie wyjmowałem, zrobiłem to samo co napisałeś, tak samo jak wcześniej, nic się nie dzieje oprócz tego że się wiatraki kręcą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po czyszczeniu i wymianie pasty na procesorze nie uruchamia się poprawnie, wyświetlając czarny ekran. Komputer włącza się, ale nie bootuje, a klawiatura i myszka nie są rozpoznawane. Użytkownik sprawdził komponenty, w tym procesor, socket, oraz pamięć RAM, ale nie znalazł uszkodzeń. Zasugerowano sprawdzenie głośniczka na płycie głównej oraz odłączenie niepotrzebnych komponentów, jednak problem nadal występuje, a wentylatory działają bez sygnałów dźwiękowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA