logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF2030 - kod F2, białe kopie, czujnik ID bębna, transfer 550V

its 29 Paź 2005 10:43 4595 5
  • #1 1937215
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam

W w/w kopiarce pojawił się kod F2. Z historii błędów wywnioskowałem, że może to być uszkdzenie ID czujnika na bebnie. Wyczyściłem obydwa czujniki oraz sprawdziłem reszte, tj. silnik toneru, elektrody!!

Po wciśnięciu startu nie pokazują się subkody tylko wypuszcza kopie i co dziwne przy otwartej pokrywie robi czarnę kopię z bałymi poprzecznymi pasami (wszystko wskazywało by na GRIDa, ale to nie to) a przy zamkniętej i z testem na szybie robi zupełnie białą kopie. Wyczyściłem elektrody, wymieniłem druty, sprawdziłem developer. Po zatrzymaniu kopii pod bębnem stwierdziłem że obraz na bębnie jest dobry po stronie wywoływaczki, tzn. że Grid jest dobry i że nie działa Tranfer. Sprawdziłem napięcie na transferze i jest ok. 550 V. Proszę o pomoc co to może byc że są białe kopie i że wyświetla w dalszym ciagu F2!!
  • Pomocny post
    #2 1937482
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Spróbuj ustawić poziom czujników bębna kod 44-2 (mark) i 44-3 (id). Zablokój wyłącznik klapy i reguluj potencjometrami na płytce modułu bębna na 204 +/- 10 zarówno w 44-2 jak i 44-3.

Czujniki raczej nie padają, bardzo mało prawdopodobne.
  • #3 1937758
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    po pojawieniu się kodu błędu należy nacisnąć klawisz kopiowania - wtedy kopiarka pokaże podkod błędu który zawęzi ci pole poszukiwań
    F2-02 - błąd silnika toneru
    F2-31 - błąd czujnika ID lub wartość odczytywana przez ten czujnik jest zbyt niska
    F2-32 - błąd czujnika DM lub wartość odczytywana przez ten czujnik jest zbyt niska
    F2-35 - ustawienia dla GB nie są możliwe (podczas wykonywania kodu 44-6)
  • #4 1937963
    its
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    właśnie nie mozna startem sprawdzić jaki jest podkod, bo od rzau zaczyna kopiować!!
  • #5 1943204
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Tak to niestety smutna prawda, kody z serii F2 nie pokazują podkodu po naciśnięciu START, sam ma 50-tkę w serwisie (SF 2050), która cały czas wyświetla:F2 wezwij serwis, i normalnie działa, i nie wiem czym spowodowany jest ten komunikat, poziomy ID i DM są wzorcowe. Ale wracając do przypadku kolegii, to najczęściej przyczyną są właśnie nieprawidłowe odczyty z czujników markera bębna.
    pozdrawiam horse
  • #6 1948742
    michal.re
    Poziom 12  
    Witam, sprawdzałeś kod 44/01, wyłącz wszystkie systemy korekcji i napisz jak wtedy odbija.
    Pozdrawiam
REKLAMA