logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF 2040 - kopie czarne w trybie auto, lampa gaśnie, bęben do wymiany?

horse667 21 Lis 2005 18:12 1047 5
REKLAMA
  • #1 2012272
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Otóż efekt jest następujący, przy próbie skopiowania w trybie naświetlenia auto, kopiarka wypuszcza kopie która na samym poczatku ok 2cm od krawędzi wiodacej jest normalna, potem jest cała czarna, i znowu na samym końcu kopia jest w porządku. Po prostu podczas wykonywania kopii gaśnie lampa, świeci tylko na początku i na końcu. I żeby nie było wątpliwości to nie ma nic wspólnego z lampą czy kablem, w pozostałych trybach naświetlenia kopia jest normalna. Dodam, że jakiś czas temu męczyłem sie w tej maszynie z tym samym problemem i pomogła wtedy wymiana czujnika naświetlenia AE. Tym razem podmiana nic nie daje, proszę sharpowców o jakieś podpowiedzi. Czy to może być wina zużytego bębna?? Zamieniam sie w słuch-horse.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2012446
    Dluwoj
    Poziom 11  
    przede wszystkim wyczyść czujniki pod i nad bębnem i w kodzie 44-2(ustawienie poziomu znacznika bębna VR1 ) i 44-3(ustawienie poziomu czujnika zużycia bębna VR2) ustaw wartości na 204+/-10 (ustawiasz potencjometrami VR1 i VR2 w przedniej części modułu bębna), jeśli to nie pomoże to na 100% masz do wymiany bęben
  • REKLAMA
  • #3 2012504
    horse667
    W sumie po tescie czujnika AE, powinienem zacząć od sprawdzenia czujników ID i DM, ale jakoś nie pomyślałem, jutro sprawdze i odpiszę jaki był efekt
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 2013106
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Zdarza się w tych kopiarkach przy zbyt jasno ustawionym naświetlaniu w trybie auto na starym bębnie. Prawdopodobnie w takim przypadku nie wyrabiają się układy korekcji i taki efekt. Raczej bęben do wymiany, ostatnio to samo przeszło mi w SF-2030 po wymianie bębna.
  • REKLAMA
  • #5 2015059
    Samo1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Jakis czas temu miałem podobną sytuację w sharpie 2530, i przeszło po wymianie lampy expozycyjnej, mimo że świeciła była wadliwa (stara) Pozdrawiam.:D
  • #6 2022547
    horse667
    Dzięki za wszelkie porady, mieliście rację, ale nie do końca. Problem polegał na tym, że puszczała listwa, od strony tyłu kopiarki, właśnie tam gdzie są na bęnie znaczniki, na całym obwodzie był w tym miejscu toner.
    Wiedziałem o tym, bo w trybie ręcznym i foto, gdy kopiowała w miarę dobrze, na górze kartki był czrny pasek, ale zbagatelizowałem to, bo klient mówił, że tak jest od dawna, i mu to nie przeszkadza. Ale gdy kolega Dluwoj przypomniał mi o ustawieniu parametrów drum mark i id sensor skojarzyłem fakty i rozwiązałem problem, wymiana listwy i regulacja parametrów załatwiła sprawę, punkciki dla kolegi Dluwoj, pozdrowienia dla wszystkich szarpowców
REKLAMA